אחרי יותר מ-20 שנה: העיירה הקנדית מפנה 110 מכלים של רוטב דגים רקוב
בסנט מרי'ס שבקנדה מתחילים לפנות פסולת מסריחה במיוחד ממפעל שנסגר לפני יותר מ-20 שנה. על פי הדיווחים, פרויקט הניקוי עולה יותר ממיליון דולר, ובמסגרתו יקברו את הפסולת. מנהל הפרויקט התייחס למבצע יוצא הדופן ואמר: "זו פסולת מיוחדת. היא לא נכנסת לאף אחת מהקטגוריות הסטנדרטיות"

יותר מ-20 שנה אחרי שמפעל מקומי לרוטב דגים נסגר והשאיר אחריו מזכרת מסריחה במיוחד, בעיירה הקנדית סנט מרי'ס מתחילים סוף סוף לפנות כ-110 מכלים של רוטב דגים רקוב. לפי סוכנות הידיעות AP, מדובר בפרויקט ניקוי בעלות של 1.7 מיליון דולר קנדי (כ-1.2 מיליון דולר אמריקאי), בעיירה קטנה של כ-300 תושבים בפרובינציית ניופאונדלנד ולברדור.
"תחשבו על הדג הרקוב הכי מסריח שהרחתם בחיים שלכם, ואז תכפילו ב-100", אמר ראש העיירה המתנדב סטיב ראיין. גלן שארפ, הבעלים של חברת Sharp Management שמנהלת את הפינוי, הגדיר את המבצע בצורה קצת יותר עניינית ואמר: "זו פסולת מיוחדת. היא לא נכנסת לאף אחת מהקטגוריות הסטנדרטיות".
המכלים הושארו במקום לאחר שהבעלים נטש את מפעלAtlantic Seafood Sauce Company לפני יותר משני עשורים. בחודשים הקרובים העובדים אמורים לרוקן כ-110 מכלים, שבכל אחד מהם כ-11,300 ליטר של רוטב דגים מותסס. החומר יעורבב עם טחב כבול (Peat Moss) כדי לספוג את הנוזלים. לאחר מכן, משאיות עם צינורות ענק ישאבו אותו ויעבירו אותו לבור גדול שמרופד בפוליאתילן בצפיפות גבוהה. מעל הפסולת תונח שכבת אדמה.
בינתיים המפעל הנטוש המשיך להתפרק, והריח המשיך לעשות את שלו. הרוטב המשיך לתסוס בזמן שהמבנה נהרס לאט. ראיין עצמו עבד במפעל זמן קצר אחרי שסיים תיכון ב-1990, ומספר שהעיירה "ניהלה מסע צלב" כדי לשכנע את ממשלת המחוז לממן את הפינוי.
"זה די מכעיס אותי", אמר ראיין. "כל דלת שהגענו אליה פשוט נסגרה לנו בפנים... שכחו מאיתנו". לדבריו, הממשלה הפדרלית לא השתתפה בעלות, והקהילה נאלצה לקחת הלוואה של 198 אלף דולר קנדי (כ-140 אלף דולר אמריקאי), אף שהכסף אמור לחזור אליה בהמשך.
"אנחנו עיירה כל כך קטנה, והשאירו אותנו לבד", אמר ראיין. "במשך כל כך הרבה שנים אף אחד לא עמד מאחורינו". ובכל זאת, הוא הוסיף: "המשכנו להילחם ולהילחם, כי ידענו שהצדק איתנו".
