אסירים במחלקת השינוי בכלא חרמון, טוענים כי באופן מסתורי ביותר, על מספר אסירים השתלט בשבועות האחרונים "דיבוק", אשר גורם להם להשתגע, להשתולל ולהוות סכנה ממשית עבור אחרים בכלא. 

"תבין מדובר פה באנשים נורמליים שאין להם שום עבר פסיכיאטרי ופתאום חטפו דיבוק והתחילו להשתגע", סיפר א' בריאיון ל-mako. "יש פה דברים מוזרים שמתרחשים באגף הזה. אנשים משתגעים בתאים ואני חושש שגם אני אחטוף דיבוק".

בשבועות האחרונים, לפחות ארבעה אסירים בכלא חרמון לקו, לטענתם, בדיבוק והחלו להשתולל בתאים, תוך שהם מסכנים את חייהם של שאר האסירים ההמומים, שהזעיקו עזרה וביקשו מהסוהרים להתערב לפני שיהיה מאוחר.

"פתאום אסיר שהיה איתי בתא התחיל להשתגע, חטף התקף פסיכוטי, דפק את הראש בקיר, לצעוק שהוא השטן, שמישהו השתלט על הגוף שלו", שיחזר אסיר אחר, "אלו היו רגעים די מפחידים. הוא צעק במשך דקות ארוכות. ניסיתי להרגיע אותו אבל זה לא עזר. פחדתי על החיים שלי כי אנשים כאלה שנכנס להם דיבוק הם לא צפויים בהתנהגות שלהם".

דיבוק שדים (צילום: oddee)
האסירים טוענים: משתלט עלינו דיבוק | צילום: oddee

בשב"ס מודעים לתופעה ובכמה מקרים נשלחו סוהרים להרגיע את האסירים, אבל ללא הועיל. אחד האסירים שיגר היום מכתב לשב"ס בו הוא דורש בתקיפות לטפל בתופעה לפני שהדבר יסתיים באסון.

"לא צריך להביא לפה רבנים או אנשי דת אחרים, אלא אנשי מקצוע שיטפלו באותם אנשים ויבררו איך זה קרה להם", הוסיף א'. "אם לא יטפלו בזה, עוד אסירים עלולים לחטוף דיבוק ולהשתגע ויסכנו את כולנו. אני בעצמי פוחד לקבל דיבוק".

אסיר לשעבר בכלא חרמון, טוען כי גם לפני כחמש שנים היו שני מקרים דומים של אסירים שלקו בדיבוק והשתגעו והם הועברו לאגף טיפולי ושיקומי בכלא אחר.

תופעת הדיבוק הסעירה לפני כעשרים שנה את ישראל כאשר תושבת דימונה לקתה בדיבוק ורבנים עשו טקס מיוחד כדי להסיר ממנה את הדיבוק שחדר לגופה. בהגדרה, לפי האמונה דיבוק קורה כאשר רוחו של אדם שנפטר נכנסת לגופו של אדם חי ומשתלטת עליו. רוחו של המת למעשה חודרת לגופו בעקבות חטא או מעשה קשה שעשה בחייו.

כלא חרמון (צילום: שב"ס)
כלא חרמון | צילום: שב"ס

התופעה הזו מוכרת גם ביהדות וגם בנצרות. לרוב, אנשים המתארים השתלטות של דיבוק מתנהגים בצורה תוקפנית, סובלים מעיוותי גוף וטוענים כי הם אינם שולטים במעשיהם. ישנם אף רבנים ומכשפים שמתמחים בהסרת דיבוק - טקס ממושך שיכול לקחת כמה שעות ולעיתים ימים.

משב"ס נמסר בתגובה: "לפיקוד בית הסוהר 'חרמון' הגיע דיווח על אסיר הטוען כי הוא ׳אחוז דיבוק׳. סגל האגף הגיע למקום לבדוק את טענות האסירים. מדובר באסיר במחלקה לטיפול בעבירות אלימות, בה רוכשים האסירים כלים להתמודדות במצבי דחק. סגל המחלקה רואה באירועים מסוג זה תגובה אופיינית לאסירים הסובלים מחוסר במיומנויות ביטוי רגשי. זהו מצב המוכר לגורמי המקצוע בכלא והאסיר מטופל על ידי גורמי רפואה".