בעיר הבירה לונגיירבין של חבל הארץ סבאלברד השייך לנורבגיה, יש אוכלוסייה קטנה מאוד של אנשים, כ-2,000 תושבים בלבד. מדובר בעצם באי שנמצא באוקיאנוס הארקטי, ובהתאם למיקומו - הקור שולט בו. למעשה, כל כך קר שם עד שהחליטו לחוקק שם חוק מוזר: אסור לאיש למות שם. זה אולי נשמע אפל וביזארי, אבל הסיבה לכך דווקא ממש הגיונית: הקור מונע מגופות להתפרק ולהירקב לתוך האדמה.

אתם בטח חושבים רק על הצד הלא נעים שבלראות מישהו מת שמור במצב כל כך טוב מתחת לאדמת קרח, אבל זה לא רק זה. העיר הזו כל כך קפואה שקיימים בה תנאים אופטימליים לווירוסים מסוימים, וכך למשל נמצאו בגופות באזור שיירים חיים של נגיף השפעת הספרדית, שגבה את חייהם של בין 50 ל-100 מיליון בני אדם ברחבי העולם מ-1918 ועד 1919. 

A post shared by Visit Svalbard (@visitsvalbard) on

החוק בעיר לונגיירבין אולי זר לכם, אבל הוא ממש לא יוצא דופן בעולם. יש עוד כמה ערים שבהם החוק אוסר מפורשות על אנשים למות בהן. בספרונקס שבצרפת, למשל, אסור למות אם אין לך חלקת קבר. החוק הזה התווסף בשנת 2000, לאחר שראש העיר לא קיבל אישור לתכניות שלו לבנות בית קברות חדש. הוא הגדיר את החוק כ"חוק אבסורדי שנועד להתמודד עם סיטואציה אבסורדית".

A post shared by Emma Joual (@joualemma) on

כנראה שהחוק שלו לא היה עד כדי כך אבסורדי, כי זה מה שקרה גם בלנג'רון שבספרד. על תושבי הכפר, כ-4,000 במספר, נאסר למות לפי החוק עד שהממשלה תרכוש אדמה חדשה לבניית בית קברות. גם במקרה הזה ראש הכפר הוא האדם ששינה את החוק, משום שהוא סרב, לדבריו, למצוא פתרון מהיר לבעיה מתמשכת רק כדי שפוליטיקאים יוכלו לומר שהבעיה טופלה.

A post shared by Jose Picazo (@_picazojose) on

גם בעיר סליה שבאיטליה אסור לתושבים למות, וגם הפעם מדובר בסיבה מוזרה: נכון לשנת 2015, בסליה חיו 537 אנשים. בשנות ה-60 חיו שם 1,300 אנשים. מה זה אומר? שעוד שנייה המקום כבר יהיה ריק מאנשים, כי 60% מהאוכלוסייה כבר עברה את גיל 65. כתוצאה מהמפלה הדמוגרפית, ראש העיר דיוויד זיצ'ינלה אסר על התושבים להיות חולים בתחומי האזור והתעקש ש"מוות הוא אסור". המטרה הייתה לגרום לאנשים להקפיד על בדיקות בריאותיות, כאשר כל תושב שאינו עושה את זה נקנס בעשרה יורו לשנה. 

A post shared by Sellia Borgo della Cultura (@selliaborgoantico) on

באי איצוקושימה שביפן לקחו את החוק הזה רחוק עוד יותר: שם אסור למות אבל במקביל גם לא ללדת. האי מפורסם בזכות מקדש השינטו, שאונסק"ו אף הכריזו עליו כאתר מורשת עולמית, ובדיוק בגלל זה נוצר החוק הזה. על פי המאמינים, לאחר קרב המיאג'ימה ב-1555 שהתרחש על האי, החליט המפקד הכובש שכל הגופות יפונו מהאי ושלא תישאר אפילו טיפת דם אחת עליו, משום שהמקום קדוש. מאז נאסר למות וללדת בקרבת המקדש.

A post shared by Tomoko (@briciolinatomoko) on

בכל מקרה, אנחנו רק רצינו לשאול: מה זה משנה אם מישהו עובר על החוק ומת במקום שאסור, הרי זה לא שאפשר להעניש אותו, נכון?