לפי המסורת באזורים מסוימים באלבניה (ובמקומות רבים נוספים בעולם), ההון המשפחתי עובר בירושה רק לצאצאים הזכרים ואילו האישה עוברת לבית בעלה לאחר הנישואים. קשרי הנישואים נחתמים בגיל מאוד צעיר ולאישה אין כמעט ברירה אלא לעזוב את ביתה.

הבתולות המושבעות באלבניה (צילום: odditycentral.com)
הבתולות המושבעות באלבניה | צילום: odditycentral.com

אבל בניגוד למקומות רבים אחרים בעולם, האישה רשאית לבחור האם להישאר אישה או להפוך באופן רשמי וחוקי לגבר - על כל החובות והזכויות הנלוות לכך.

רוצים עוד הרבה סיפורים מעניינים, משעשעים, מרגשים ומטורפים? תנו לייק בפייסבוק

התופעה זכתה לכינוי "הבתולות המושבעות" ותהליך השינוי הוא למעשה די פשוט. כל מה שעל האישה לעשות הוא להישבע שהיא הופכת לגבר ומאותו יום ואילך, עליה לחיות את חייה מבחינה חברתית כאחד - להתלבש, לדבר, ללכת, להתנהג ולעבוד כמו גבר, בעייתי ככל שזה יישמע.

הבתולות המושבעות באלבניה (צילום: odditycentral.com)
הבתולות המושבעות באלבניה | צילום: odditycentral.com

היא חייבת להישאר רווקה עד מותה והסביבה תפנה אליה בלשון זכר. היא אוטומטית תיתפס כראש המשפחה ותיקח על עצמה כל אחריות שמתלווה לכך, כמו שמירה על ההון המשפחתי, פרנסה, נקמות דם וקבלת אורחים.

זה אולי נשמע כמו הקרבה אדירה מצד הנשים אבל למעשה מדובר בחלון הזדמנויות לחיות את החיים בחופשיות רבה יותר. "בעבר היה טוב יותר להיות גבר מאישה כי אז אישה וחיה נחשבו לאותו הדבר", מספרת פשה קאקי בת ה-79, בתולת שבועה שאיבדה במהלך שישים שנות שבועתה כמעט את כל סממניה הנשיים. כיום לנשים אלבניות יש זכויות שוות לגברים, לעיתים הן אפילו חזקות מהן יותר. אני חושב שכיום כיף להיות אישה באלבניה".

הבתולות המושבעות באלבניה (צילום: petapixel.com)
הבתולות המושבעות באלבניה | צילום: petapixel.com
הבתולות המושבעות באלבניה (צילום: petapixel.com)
הבתולות המושבעות באלבניה | צילום: petapixel.com

מניע נוסף שדוחף נשים להפוך לגברים הוא הניסיון להימנע משידוכים לא רצויים, ואפילו החלטה כלכלית לשמור את ההון בתוך המשפחה בהיעדר צאצאים זכרים. אבל יש להניח שלעיתים נשים אלבניות מבקשות להפוך לגברים רק כי הן רוצות בכך.

אחד המקרים האלה היא לולי, שבגיל 19 הפכה לגבר מרצונה למרות שיש לה אח, וכיום היא מתנהלת כגבר לכל דבר ומנהלת בין היתר את עסקי המשפחה. ולמרות שהמנהג הזה מאבד מכוחו, הוא היה שכיח הרבה יותר באלבניה של אמצע המאה שעברה, כשהאומה הקטנה והמנותקת מאירופה הייתה נתונה תחת דיקטטורה סובייטית.

(מקור 1, מקור 2)