"אנחנו מקבלים עשרות בקשות ביום ושולחים למי שאנחנו מספיקים. שלחנו עד היום בערך 300 או 400 מעטפות", מספר א', בן 30 מאזור המרכז, אחד ממקימי קבוצת הפייסבוק "המשתלה – קנאביס חינם" והמתפעלים שלה. פחות מחודשיים לאחר שנפתחה הקבוצה שמציעה קנאביס בחינם לכל דורש תמורת תמיכה כלשהי בלגליזציה, צבר עמוד הפייסבוק, שפעילותו פורסמה לראשונה במגזין "קנאביס", קרוב ל-16 אלף לייקים ואפילו יותר בקשות נשלחו לקבוצה לקבלת "משלוח".

נשמע מופרך? גם לנו ב-mako הסיפור נשמע תחילה קצת מפוקפק אז ניסינו בעצמנו ושיגרנו בקשה למשלוח באמצעות הפייסבוק. המשלוח אמנם התעכב מעט, ובכל זאת, כשבועיים לאחר הבקשה התקבלה במשרדינו שבבניין קשת מעטפה סגורה עם בול ובה פתק קטן וחייכני וסיגריה של חומר ירקרק, שאומנם הייתה מעט רזה אך אמיתית לחלוטין. הממצאים לפניכם:

"המשתלה - קנאביס בחינם" (צילום: mako)
צילום: mako
 

כחלק מהקידום לגליזציה לסמים קלים מספרים בקבוצה שהם אינם מספיקים לשלוח לכל פונה. "הפניות מגיעות מכל הארץ ומכל שכבות האוכלוסייה לחלוטין. בין הפונים שביקשו שנשלח להם היו גם שחקנית מפורסמת וזמר מוכר שלא ננקוב בשמם", מספר א'. בשבועות האחרונים הם עסוקים עד מעל הראש בשליחת קנאביס לחולים שמתקשים להשיג מריחואנה רפואית על פי מרשם, כמו גם לח"כים ולחברי כנסת ולתחנות משטרה. לאחרונה שיגרו למשל משלוח לשרה ציפי לבני, שהתבטאה בעבר בנושא וקבעה כי יש מקום לדיון ב"שאלת אי ההפללה" ולשר האוצר, יאיר לפיד, שכזכור התבטא נגד לגליזציה בעבר והכחיש כל טענה לפיה עישן בחייו סמים קלים.

מתוך עמוד הפייסבוק "המשתלה - קנאביס חינם" (צילום: KateRiep_Godbye)
התרומה הנדיבה. מתוך עמוד הפייסבוק "המשתלה - קנאביס חינם" | צילום: KateRiep_Godbye

 זאת לא הוצאה יקרה מבחינתכם?
"לא ממש. המחיר הגבוה של הקנאביס בשוק נובע מכך שהוא אסור. העמלה היא עמלת פחד או עמלת סיכון. ייצור של גרם אחד יכול לעלות בין שלוש לשבע שקלים".

ומה עם עמלת הפחד שלכם?  
"העבודה מחולקת בינינו. מי ששולח הוא לא זה שמגדל וזה שמגדל הוא לא זה שמדבר איתך עכשיו בטלפון, למשל. הכל נשלח במעטפות שאותן אורזים בכפפות כמו בסרטים ולכן אנחנו גם לא מפחדים".

בנוסף לגידול העצמי שמאפשר את שליחת ה"הפתעות" במעטפות, מספר א' כי החודש הם אפילו זכו לתרומה מהציבור. "מגדלים בארץ שראו את הפרוייקט העבירו תרומות – עציצים". א' עצמו החליט להיות פעיל בנושא הלגליזציה לאחר שמאס במדיניות ההפללה בישראל. "ראיתי את החברים שלי ואותי הופכים לקורבנות של המדיניות הזאת", הוא מסביר, "אנחנו אנשים נורמטיביים שלא פוגעים באף אחד ובמקום להרגיש בטוחים כשאנחנו רואים משטרה, אנחנו פוחדים. מעבר לחיפושים שעורכים ולתיקים הפליליים שפותחים לאנשים רגילים לחלוטין, הדבר הזה יוצר גם שנאה ותחושות שליליות מאוד כלפי המשטרה והממסד".