קבר פתוח (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
לא כיסו את הקבר (אילוסטרציה) | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

מ', תושבת חיפה בת 65, אם לילדים וסבתא לנכדים, לא האמינה שבזמן הלוויה לקרוב משפחה היא תמצא את עצמה עמוק בתוך קבר אחר.

המקרה קרה לפני כארבע שנים בבית העלמין בעכו. בעיצומו של טקס ההלוויה, בעת שעמדה ליד הקבר בו קברו את קרוב משפחתה, מ' נפלה לפתע לתוך קבר עמוק סמוך לו. כתוצאה מהנפילה, היא נחבלה בראשה, בגופה וברגליה. בני משפחתה נאלצו לעזוב לכמה דקות את טקס הקבורה כדי לסייע בחילוצה מהקבר.

"שברתי צלעות, חטפתי מכות בראש, יכולתי גם למות. בנס המקרה לא הסתיים בטרגדיה", סיפרה מ'. "נגרמה לי עוגמת נפש רבה. איך ייתכן שהמועצה הדתית לא כיסתה את הקבר? עוד אנשים יכלו ליפול".

ניידת טיפול נמרץ פינתה את מ' למרכז הרפואי 'כרמל', שם היא אושפזה במשך שבוע ימים במחלקה האורתופדית לצורך שיקום וטיפולי פיזיותרפיה. במשך כמה שבועות נאלצה מ' להתנייד בכיסא גלגלים וחלה הדרדרות במצבה הנפשי והפיזי. עד היום היא סובלת מבעיות של קור וחום, מכאבים עזים ברגליה ומקשיים בהליכה.

רשלנות בבית העלמין

באמצעות עורכי הדין, משה בן ארצי ורמאל בן ארצי, הגישה מ' תביעת נזיקין נגד המועצה הדתית בעכו וחברת הביטוח 'כלל', בגין הנזקים הגופניים שנגרמו לה כתוצאה מהנפילה לקבר.

בכתב התביעה נטען, כי המועצה הדתית ועובדיה התרשלו בכך שלא דאגו לכסות את הקבר הריק כראוי כדי למנוע נפילת אנשים לתוכו ולא דאגה לתקן את המחדל החמור. עוד נטען, כי לא הוצב שום שלט אזהרה המזהיר את באי בית העלמין מפני הקברים הריקים שלא כוסו בחול, ולמעשה חשפה את מ' ואת שאר האנשים שהגיעו להלוויה לסכנות.

המועצה הדתית וחברת הביטוח כלל הגישו כתב הגנה בו הכחישו את רשלנותם למקרה, וכי נפילתה של מ' לקבר היא אירוע שאי אפשר לצפות אותו  ואין עליו שליטה. הן ניסו להטיל את האחריות למקרה על מ', שהתעלמה לטענתם מכללי הזהירות ולמעשה לקחה על עצמה סיכון, ולכן לדבריהן יש להטיל עליה את האחריות לכך שנפלה לקבר.

לאחר כמה דיונים ובעקבות משא ומתן בין פרקליטיה של מ' לאלו של החברות הנתבעות נקבע, שהיא תקבל במסגרת הסכם פשרה פיצוי של 90 אלף שקל.