תוצאות הבדיקה הגיעו וכעת זה רשמי: הצטרפתם לרשימת חולי הקורונה בישראל. החל מקבלת האבחון, סביר להניח שמתרוצצות בראשכם אין ספור שאלות ותהיות כיצד להתנהל כדי לשמור על עצמכם ועל הקרובים אליכם. ד"ר ג'ון בורובסקי, רופא משפחה מחוזי ב"מכבי שרותי בריאות", מחוז ירושלים והשפלה, כאן כדי לענות על כל השאלות הבוערות בנושא:

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

מה עליי לעשות מרגע קבלת אבחון חיובי לקורונה?

"הצעד הראשון והחשוב ביותר הוא להיכנס לבידוד באופן מיידי", אומר ד"ר בורובסקי. "כשמדובר בחולה שגר בבית עם בני משפחה או עם שותפים אחרים – חשוב לדאוג להפרדה מלאה, כלומר לבידוד החולה בחדר נפרד. במקרה כזה, רצוי להשתמש בשירותים ובמקלחת נפרדים, ואם אין חדר אמבט נוסף בבית יש לחטא היטב את המשטחים בטרם כל שימוש. כמו כן, חשוב לוודא שכל כלי המטבח, הידיות או כל דבר שבא במגע עם החולה עובר חיטוי בטרם השימוש. חשוב לציין שכל בני הבית שבו שוהה חולה מאומת מחויבים בבידוד של 14 ימים מיום החשיפה לחולה".

לאחר שהתמקמתם בסביבה מבודדת ונוחה, הגיע הזמן לעדכן את כל מי שפגשתם בימים האחרונים לגבי העובדה שאתם חולים. מדובר בצעד חשוב ביותר המסייע למניעת שרשרת ההדבקה. אמנם המערך האפידמיולוגי אמור ליצור איתכם קשר ולסייע במשימה, אך זכרו כי זוהי בראש ובראשונה אחריותכם האישית.

מה עושים במקרה שאחד הילדים במשפחה נדרש לבידוד?

"כאשר החולה הוא ילד או ילדה הנדרשים לבידוד, חשוב להחליט על מבוגר (לרוב אחד ההורים) שיבלה ביחד איתו את תקופת הבידוד. כיוון שבמקרה כזה הסיכוי של המבוגר להידבק גדול יחסית, חשוב שהוא יהיה הבריא והצעיר ביותר", מסביר ד"ר בורובסקי. 

ילד עוטה מסכה (צילום:  L Julia, shutterstock)
חשוב להחליט על מבוגר שיבלה עם הילד את תקופת הבידוד | צילום: L Julia, shutterstock

מה עושים כששני ההורים נדרשים לבידוד?

"במקרה כזה, לא ניתן לבצע הפרדה בין הילדים להורים, ולכן המשפחה כולה תאלץ לשהות ביחד. אפשר להתנחם בעובדה שילדים נדבקים פחות, וגם פחות נוטים לפתח תסמינים חמורים של המחלה", אומר ד"ר בורובסקי ומדגיש: "במקרה ששני ההורים אינם מסוגלים לטפל בילדים בשל תסמיני מחלה קשים, אפשר להיעזר בקרוב משפחה שכבר חלה בקורונה והחלים, וכשאין ברירה אפשר לפנות לקבלת עזרה סוציאלית. למרבה המזל, ברוב המקרים לפחות אחד מההורים מרגיש מספיק טוב כדי לדאוג לילדים במשפחה".

מתי כדאי לפנות לקבלת ייעוץ רפואי?

"חשוב להיות בקשר עם רופא המשפחה לאורך תקופת הבידוד כדי לעדכן אותו אודות התסמינים, בייחוד כשמדובר בתסמינים קשים או בלתי צפויים", אומר ד"ר בורובסקי, "במקרים רבים, הרופא יוכל לסייע ולהדריך את החולה כיצד לפעול, וכן להמליץ על מרשם לתרופות שמפחיתות כאב וסבל, כמו סירופ שיעול, מכשיר אינהלציה או משאף - שבמקרים רבים מסייעים לתחושה ואף מונעים את הצורך באשפוז".

למי פונים במקרה חירום?

"במקרה של קוצר נשימה, חום גבוה מאוד שלא חולף תוך מספר ימים, כאבים בחזה, הקאות מרובות או שלשולים קשים, ניתן לפנות בטלפון או בשיחת וידאו לרופא המשפחה או לאחד מהמוקדים הטלפוניים הייעודיים המופעלים ע"י קופות החולים. במקרה הצורך, ניתן לפנות גם למד"א המפעילים מערך של ניידות חירום ממוגנות", אומר ד"ר בורובסקי.

אילו תרופות כדאי להחזיק בבית בתקופה זו?

ד"ר בורובסקי מציין כי חשוב לשמור בהישג יד משככי כאבים כמו אקמול ונורופן, ובאותה העת גם מבהיר לגבי אופן השימוש: "כשמדובר בחולים קשישים מומלץ להשתמש בנורופן רק בהנחיית רופא, כיוון ששימוש בתרופה זו בגיל מבוגר עלול להשפיע על הכליות ועל הלב. כמו כן, בחלק מקופות החולים ניתן להשיג ערכה שכוללת מד דופק ומד סטורציה. חשוב ששינוע הערכה יבוצע על ידי אדם בריא מטעם המשפחה. חולים בעלי סיכון גבוה בד"כ יזכו למעקב צמוד ע"י צוות מוקד הקורונה של הקופה הרלוונטית". 

תרופה (צילום: SHUTTERSTOCK)
יש להיוועץ עם רופא בנוגע לשימוש במשככי כאבים, במיוחד בקרב האוכלוסיה המבוגרת יותר | צילום: SHUTTERSTOCK

האם תרופות שמייבשות נזלת יכולות לסייע לחולה קורונה?

"תרופות שמייבשות נזלת יכולות להקל מעט, כמו בכל מחלה ויראלית בדרכי הנשימה, ובהנחה שהתסמינים שהוא חווה אכן רלוונטיים וכוללים למשל נזלת", מסביר ד"ר בורובסקי.

האם ויטמין D עוזר בהחלמה?

"אכן ידוע שיש קורלציה מסוימת בין מחסור בוויטמין D לבין מהלך מחלה סוער יותר", אומר ד"ר בורובסקי, "מומלץ להתייעץ עם רופא המשפחה לגבי המינון המתאים בטרם השימוש".

כמה זמן צריך להיות בבידוד?

"באופן כללי, כל חולה מאומת נדרש לשהות בבידוד במשך 10 ימים מרגע הופעת התסמינים ו-3 ימים נוספים מחלוף התסמינים", אומר ד"ר בורובסקי, "בהנחה שאין תסמינים, יש להישאר בבידוד 10 ימים מיום הבדיקה". במקרים הבאים, תידרש בדיקה נוספת שתאשר שהחולה הבריא: חולי קורונה שנזקקו לאשפוז, מדוכאי חיסון ועובדים במחלקות סיעודיות ובבתי אבות/דיור מוגן.

מה קורה כשאחד הדיירים בביתו של החולה סובל מתסמינים של חום? האם מותר לו לגשת לקבל ייעוץ רפואי?

"חשוב שכל מי שנמצא בבית של חולה קורונה וחש בתסמינים, כמו חום, שיעול ואיבוד חוש הטעם והריח, ימנע מלגשת לטיפול וישתמש בשירותים הטלפוניים, כדי לא לקחת סיכוני הדבקה מיותרים בקורונה", מדגיש ד"ר בורובסקי. "אגב, לא רק אנשים ששוהים בבית של חולה קורונה נדרשים להימנע מכך – אלא גם כל אדם שחש בתסמינים נשימתיים".

עוד ב-mako בריאות:
>> זה מה שיקרה לגוף שלכם אם תתעוררו כל יום ב-5 בבוקר
>> זה מה שצריך לעשות כדי לפצות על יום של ישיבה
>> 52 קילו ב-9 חודשים, בלי לוותר על פיצה יומית

האם מותר להשתמש בחימום מרכזי בזמן שיש בבית חולה קורונה?

"אין מניעה מחימום הבית, אך מוטב לדאוג לאוורר אותו גם בתקופת החורף, כדי להקטין ככל שניתן את מידת החשיפה לווירוס", מסביר ד"ר בורובסקי.

האם בני בית נוספים ששוהים עם חולה הקורונה נזקקים לבדיקת קורונה?

"אמנם אין חובה להיבדק, אך מומלץ מאוד לעשות את זה על מנת לקבל תמונה טובה יותר של המצב ולסייע בקטיעת שרשרת ההדבקה. במקרה שמאותרים חולים נוספים בבית חשוב שהם ישלימו את ימי הבידוד הנדרשים, אם קיים צורך בכך", אומר ד"ר בורובסקי.

אם אחד מבני המשפחה נדבק, מה טווח הזמן ששאר בני המשפחה יכולים להידבק? 

"באופן תאורטי, לאורך כל תקופת הבידוד - עד שבועיים", משיב ד"ר בורובסקי.

האם ניתן לחלות בשפעת כשחולים בקורונה? כמו כן, האם מומלץ להתחסן?

"באופן תאורטי, אפשר לחלות בו זמנית גם בשפעת וגם בקורונה, ובהחלט מומלץ להתחסן לשפעת לפני תחילת נובמבר כדי להיות מוגנים לפני עונת השפעת", מסביר ד"ר בורובסקי ומדגיש: "החיסון אינו מיועד למי שחולה בקורונה בעת מועד החיסון".


באפליקציית איזי ריכזו את כל המקומות באם תוכלו לעבור בדיקת קורונה: