בימים האחרונים מתפרסמות עוד ועוד תמונות של חטופים המשוחררים מידי חמאס ומועברים לצלב האדום. לפעמים צריך לשפשף חזק את העיניים, לנוכח המיצג האבסורדי שבו המחבלים מקפידים להיראות אנשים חביבים שמנופפים בידיהם לשלום לשבויים, אותם אנשים וילדים קטנים שרק לפני רגע עברו אצלם רגעי תופת וגיהינום.

מי שסירבה לשחק את המשחק היח"צני הזה היא רימון קירשט שלא הסכימה להשתתף בתצוגה השקרית, ובעת העברתה לידי הצלב האדום, היא הביטה הישר לתוך הלבן של עיני המחבל והטיחה בו אמירות, וגם כשנציגה של הצלב האדום ניסתה לחייך לעברה היא זקפה את ראשה בגאווה ופסעה קדימה בלי לתת לאף אחד להוביל אותה או לגעת בה.

אומץ הלב של קירשט התפשט ברשתות, והיא הפכה לסמל של גאווה וגבורה, ממש בדומה לגיבורה נוספת של התקופה - רחל מאופקים שהתפרסמה בזכות תושייתה הרבה כשעמדה מול מחבלי חמאס שפרצו לביתה, ואיימו על חייה וחיי בעלה. 

אומנם קשה לדעת מה בדיוק עבר במוחן של הנשים האמיצות האלו, אך באופן כללי, התגובה האופיינית למצבים כאלה היא תגובת "הילחם או ברח ("fight or flight") - כפי שמסבירה איריס כהן יבין, פסיכיאטרית במכבי שירותי בריאות. "למעשה מדובר במנגנון במוח שמאפשר לנו להתמודד עם מצב מאיים ומלחיץ, על ידי הפרשה מוגברת של חומרים שגורמים לו לעבוד באופן מהיר יותר, להבין את הסכנה ולהחליט כיצד לפעול.  מנגנון זה מופעל במצבים מאיימים כדי לעזר לנו לשרוד בסיטואציות מורכבות כאלה. איכות המנגנון הזה תלוי במספר גורמים. ראשית, יש גורמים מולדים אישיותיים, שמאפשרים לאנשים מסוימים להגיב טוב יותר במצבים של לחץ וחרדה".

רחל מאופקים (צילום: n12)
האישה שהפכה סמל לגבורה - רחל מאופקים | צילום: n12

לדבריה, גם ניסיון חיים קודם שעזר לאותו מתמודד להגיב לסיטואציה דומה בעבר, יכול לעזור או לחלופין – להפריע, לתגובה הרצויה באותה סיטואציה. "אם בעבר מישהו הגיב היטב במצב של לחץ או מצב של חרדה, יש סיכוי גבוה יותר שהוא יגיב כך גם במצב דומה בעתיד. לעומת זאת, אם הייתה לו חוויה לא טובה, שבה הלחץ הכריע והוא לא הצליח להגיב טוב, בעתיד ככל הנראה יהיה לו קשה יותר להתמודד עם מצב לחץ", מסבירה יבין.

איך אפשר לשפר את מיומנות הפעולה בשעת לחץ וחרדה?

"אפשר גם ללמוד ולתרגל התמודדות במצבי לחץ כדי לשפר את הביטחון והמיומנות בהתמודדות עם מצבי מסוג זה. ישנם גורמים נוספים שמשפיעים עלינו ברגע האמת. למשל, לעיתים החוויה שאנחנו עוזרים למישהו אחר או האמונה שיש סיכוי טוב לצאת מהמצב בחיים, מחזקות את מנגנון ההישרדות ומאפשרות לנו לפעול טוב יותר".