אם לאחרונה אתם מוצאים את עצמכם מזיעים באמצע הלילה בעת יקיצה פתאומית מסיוט נוראי - אתם ממש לא לבד. מאז תחילת הלחימה רבים סובלים מתסמינים נפשיים שונים הכוללים בין היתר עלייה ברמות החרדה, דכדוך וייאוש, קשיי ריכוז ועוד. אצל חלק מהאנשים המצב נותן את אותותיו דווקא לאחר רדת החשיכה ומתבטא בסיוטי לילה, ולאחרונה רבים אף מעידים על עלייה משמעותית במספר הסיוטים. יש כאלה שמספרים כי אף  במשך שנים זכרו את החלומות שלהם, הם פתאום חולמים בצורה צלולה ואף זוכרים את החלום במדויק. לעומת זאת, אחרים מעידים על תסריטי בלהות שכוללים חלום על בני משפחה ואהובים. השפעת הסיוטים על מצב הרוח לעיתים רבות נמשכת גם אחרי שהשמש עולה.

כידוע, חלומות מעידים במידה רבה על המתרחש בנפש, אך האם יש בהם סכנה? וגם - למה כדאי לשים לב אם הסיוטים גוברים, ומתי כדאי לפנות לעזרה?  

כ-5% מהאנשים סובלים מסיוטים

סיוטים מתרחשים לרוב בחלקו העמוק של שנת הלילה, במהלך שנת ה-REM (Random Eye Movement). לפי מחקרים הם נפוצים בקרב כ-5% מהאוכלוסייה הכללית, וכפול מכך בקרב האנשים שנחשפו לאירועים טראומטיים. למעשה, סיוטי לילה והפרעות שינה הם חלק מתסמיני הפרעה פוסט-טראומטית. מחקרים מראים שאנשים שנחשפו לאירועים קשים וטראומטיים יסבלו מסיוטים שנוטים לחזור על עצמם ולעסוק בתכנים הקשורים לאירוע הקשה שחוו. עם זאת, חשוב לציין שלא כל מי שסובל מסיוטי לילה יאובחן כפוסט-טראומטי.

מלבד חשיפה לאירועים טראומטיים, ישנם גורמים נוספים המעלים את הסבירות לחוות סיוטים. גורמים אלה כוללים לחץ ומתח נפשי, אכילת-יתר לפני השינה, נטילת מלטונין וגמילה מתרופות הרגעה. מחקר מסוג מטה-אנליזה (הסוקר מחקרים רבים שנעשו בנושא מסוים) מצא שישנם טיפולים יעילים להתמודדות עם סיוטים חוזרים. טיפול פסיכולוגי בפרוטוקול IRT (Imagery Rehearsal Therapy) נמצא יעיל ביותר בהפחתת סיוטים כלליים, וגם מסייע בהפחתת סיוטים הקשורים לאירועים טראומטיים. מדובר בפרוטוקול טיפולי פשוט יחסית המערב תיעוד מפורט של הסיוט החוזר, תוך מעין שכתוב מחדש של אלמנטים מפחידים שבו וכן כתיבת סוף חיובי לחלום. המשך הטיפול כולל תרגול חוזר בזמן הערות של הסיפור החדש וכן נכונות של האדם הסובל מסיוטים לפגוש שוב את החלום המפחיד טרם ההירדמות תוך דיבור עצמי אקטיבי המחזק את היכולת של החולם לשנות לטובה את סוף החלום הרע אם יופיע.

נדודי שינה (צילום: andriano.cz, Shutterstock)
לא מצליחים לישון בגלל חלומות רעים? אתם לא לבד | צילום: andriano.cz, Shutterstock

רוצים דוגמה? לא מזמן סיפרה לי מטופלת שמאז שהתחילה המלחמה יש לה חלום חוזר, שבמהלכו מחבלים פורצים לביתה, מכוונים אליה נשק, ורגע לפני שהם יורים - היא מתעוררת. כדי להתמודד עם החרדה, הנחתי אותה לכתוב באופן מפורט את החלום החוזר. לאחר מכן, חשבנו על אופציות נוספות לסיום החלום. למשל, סוף מציאותי שבו חיילים מגיעים ברגע האחרון ומצילים אותה. זה גם יכול להיות חלום יותר "קסום" או לא ריאליסטי. למשל, אחרי שהמחבלים מגיעים, היא מגלה ששדה מגנטי מקיף אותו, הכדורים קופצים סביבה וחוזרים למחבלים. אנשים רבים הסובלים מסיוטים חוששים להירדם ותהליך של שכתוב החלום לצד תרגול החלום החדש בזמן הערות, עוזר להחזיר למטופלים את תחושת השליטה, ולהפחית את תחושת חוסר האונים. אם הסיוט מופיע שוב, ותרגלנו מספיק נוכל "להפעיל" את הסוף הטוב וכך לנטרל את הממד המפחיד של הסיוט.

ישנם גם טיפולים תרופתיים מקובלים לסיוטי לילה, כגון טיפול בתרופה המשמשת להפחתת לחץ דם, אם כי בארץ השימוש בה לשם הקלה על סיוטי לילה אינו נפוץ.

החדשות הטובות, הן שאצל רוב האנשים שהחלו לסבול מסיוטים מאז השבת השחורה ומאז הלחימה, החלומות הרעים יחלפו ככל שהזמן יחלוף מהחשיפה לאירועים הקשים. אם הסיוטים נמשכים ומייצרים הפרעה משמעותית, ואם נלווים אליהם תסמינים נוספים מומלץ בהחלט לפנות לטיפול פסיכולוגי.

 

הכותב הוא נוי רז, פסיכולוג קליני, מנהל תחום פסיכולוגיה במחוז שרון של מכבי שירותי בריאות