ניצול שואה ערירי מתקשר לאחר חג הפסח. הוא שואל את המתנדבת אם הוא חייב לזרוק את המצות עם תום החג. המתנדבת שואלת בעדינות שאלות ומבקשת שיספר על עצמו. לאט מתברר שהוא סבל מרעב. מתפתחת שיחה רגישה שמפיגה במעט את הבדידות הקשה.  בסוף השיחה מודה הפונה מקרב לב על ההקשבה. כמה מצוקה טמונה בשאלה אחת פשוטה.

ניצולת שואה בת 89 פונה לקו הסיוע בפעם הראשונה. בפיה שאלה יוצאת דופן. היא מבקשת לדעת מה להגיד למלאך המוות אם יבוא. לאחרונה היא לא מרגישה טוב וחוששת שזה הסוף. בשיחה עם מתנדב ער"ן היא משתפת בחשש ובדאגה. יחד הם חושבים על דרכים להתמודד עם הלחץ ועל גורמי סיוע. כשהפונה נרגעת מעט, היא מספרת על התרגשותה לקראת ביקור הילדים והנכדים המקסימים מחר ועל כך שהיא לא רוצה לפספס אף רגע במחיצתם. 

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

קו ייעודי לניצולי שואה

קו הסיוע של עמותת ער"ן לניצולי השואה הושק במאי 2013 בתמיכת משרד הרווחה והשירותים החברתיים וניתן בשלושה תחומים מרכזיים - מתן תמיכה רגשית והפגת בדידות; מתן מידע אודות שירותים ייעודיים עבור ניצולי שואה וחיבורם לקהילה ולפעילויות חברתיות המקנות תחושת משמעות ושייכות; והפניה לגורמי סיוע מקצועיים במצבי מצוקה חריפה וסיכון ומניעת אובדנות. המתנדבים מבצעים שיחות יזומות שבועיות לניצולי שואה המעוניינים בכך, במסגרת תכנית מובנית לתמיכה טלפונית ממושכת. 

הפניות לקו הולכות ומתרבות החל מ-6,000 שיחות בשנת הפעילות הראשונה ועד 13,800 שיחות שהתקבלו בשנה האחרונה. בנוסף לכך התנהלו  מאות שיחות יזומות של תמיכה ממושכת. כשני שליש מהשיחות מתקבלות מנשים  ושליש מגברים. ברוב המכריע של השיחות הקושי המרכזי הנו במישור הרגשי (תוך אישי ובין אישי). 48% מדווחים על בדידות; 16 אחוז על דיכאון ומצוקה נפשית, 19 אחוז על הזדקנות, נכות וחולי, 8 אחוזים על יחסים בין אישיים (זוגיות, הורות, יחסי משפחה, קשרים בין אישיים), 7 אחוזים על חרדה וטראומה, ושני אחוזים על מצוקה כלכלית.

מהשיחות עולה כי קיימת השפעה הדדית בין טראומת השואה לתהליך ההזדקנות של הניצולים. הניצולים שחיים היום הם child survivors, היו ילדים בשואה ועכשיו מוצאים את עצמם מתמודדים עם תהליך לא פשוט ומורכב של הזדקנות שכולל ריבוי של חוויות אובדן, פרידות, פגיעה בבריאות, ירידה בתפקוד ותלות גוברת בסובבים. 

ניצולת שואה מתקשרת מבית החולים. היא מאושפזת עם בעיות בכבד. למתנדבת היא מספרת שיש לה שלושה ילדים ויש גם נכדים ונינים, אבל כשהיא בלחץ היא מדברת הרבה. העירו לה שהיא מדברת יותר מדי והיא נפגעה. החליטה להתקשר לער"ן כפי שהיא נוהגת לעשות מדי פעם. תודה שיש אתכם, היא אומרת בהכרת תודה. 

נראה כי המשפט "אל תשליכיני לעת זקנה, ככלות כוחי אל תעזביני", המבטא את החרדה הכלל אנושית מבדידות בזקנתנו, מקבל משנה תוקף כשמדובר באוכלוסייה שחוותה חוויות טראומטיות מתמשכות ואבל לא מעובד. לצד הפגיעות אנחנו עדים בקו לחוסן נפשי של הניצולים אשר למרות המטען הכבד מרגשים אותנו כל פעם מחדש עם תעצומות הנפש והכוחות שהם מבטאים, לעיתים מבלי שהם מודעים לעוצמתם. ניתן לאפיין את השיחות כנעות ברצפים שבין כאב לכוח, בין פגיעות לחוסן. 

עיסוי  (צילום: shutterstock)
אין גיל לאהבה | צילום: shutterstock
עוד ב-mako בריאות:
>> מהי התסמונת שגרמה למיכל אנסקי לשיתוק בפנים?
>> 7 מילים יומיומיות שגורמות לנזק פסיכולוגי
>> מחקר בינלאומי: 1 מכל 5 אנשים מת בגלל תזונה 

ניצול שואה בן 82 שחי בבית הורים פונה לקו. אדם שורשי עם עברית רהוטה. הוא מבקש לשתף בשירים שהוא כותב ומקריא למתנדבת אחדים מהם. בביישנות הוא משתף שהתאהב באישה שבאה מדי פעם לבית ההורים והם מנהלים שיחות נפש ממושכות. המתנדבת אומרת שאין גיל לאהבה. למשמע הדברים שמח הפונה ואומר למתנדבת שהשיחה איתה עשתה לו את היום.

ניצולת שואה שחיה לבדה מספרת על בעיות בריאות קשות שעמן היא מתמודדת ועל זיכרונות כואבים שלאחרונה לא נותנים לה מנוח. בשיחה מתבררים גם כוחות ותעצומות נפש מעוררות השראה. הפונה מרבה בקריאה מציירת וגם מפסלת. היא לא מוותרת על יצירה גם כשזה לוקח זמן ולא פשוט בגלל רעידות מהן היא סובלת.

נהוג לומר כי ניצולי השואה לא רצו לדבר על החוויות והרגשות שלהם. מה שבולט בקו לא פעם הוא ההפך הגמור – ניצולים רבים משתפים את המתנדבים שהם חשו בצורך עז לשתף ולחלוק אך בחוויה שלהם, לא היה מי שרצה להקשיב. לא קל להקשיב לתכנים שמעוררים חרדה בכולנו. לא קל לבני משפחה לשמוע אדם אהוב מדבר על זקנה, חולי ומוות. לפעמים דווקא אותו מתנדב אנונימי וקשוב מאפשר לניצול השואה לפתוח את סגור לבו לאחר שנות שתיקה רבות. אולי משום כך, השיחות בקו נתפסות כמשמעותיות עבור הניצולים והמתנדבים כאחד.

 1-800-24-1201 שיחת חינם מכל טלפון

* ד"ר שירי דניאלס היא המנהלת המקצועית הארצית של עמותת ער"ן ומחברת הספרים 'עוצמת ההקשבה – כיצד לסייע לסובבים אותך בזמן מצוקה רגשית ומשבר' ו'כאב אנלוגי בעידן דיגיטלי - התמודדות חיובית עם פרידה וגירושים', בהוצאת מטר.