יש חברים שגם אם תנסו ממש, לא תצליחו לזכור איך התחברתם. לפעמים, זה קורה באופן כל כך טבעי, שקשה להצביע על הרגע הזה בו החלטתם להיות חברים לנצח. אבל יצירת קשרים לא תמיד הולכת בקלות ואנחנו נדרשים להשקיע מאמצים רבים כדי לגרום לזה לקרות. הנה כמה שיטות פסיכולוגיות שיכולות לעזור לכם להתחבב על אנשים בקלות.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

1. לבלות יותר זמן בחברתם

בפסיכולוגיה החברתית ישנו מונח הנקרא "אפקט החשיפה בלבד", האומר כי אנשים נוטים יותר לחבב דברים שהם מכירים. חשיפה חוזרת לגירוי מסוים, גורמת לנו לחבב אותו יותר. מחקרים רבים נעשו בנושא זה, אחד מהם מצא שסטודנטים נטו לחבב יותר סטודנטים אחרים שחלקו איתם שיעורים מאשר כאלו שלא ראו אף פעם, גם אם לא הייתה להם אינטראקציה עם אף אחד מהם. אתם לא חייבים להתראות איתם כל יום כדי שיחבבו אתכם, מספיק שתיזמו מפגש קבוע אחת לשבוע.

2. לחקות אותם

הכוונה היא לא לעשות כל מה שהם עושים, אלא משהו קצת אחר. מקור השיטה הוא בתופעה הנקראת "אפקט הזיקית", שהוא חיקוי בלתי מודע של תנועות גוף והבעות פנים של אנשים שאנחנו בקשר עימם. איך זה קורה? במוח שלנו קיימים "נוירוני מראה" שתפקידם לחקות פעולות של אנשים שאנו מתבוננים בהם, מעין דרך אבולוציונית שמאפשרת לנו ללמוד. איך זה קשור ליצירת חברים? מחקר שנערך בשנת 1999 על ידי אוניברסיטת ניו יורק בחן 78 גברים ונשים שעבדו ביחד על מטלה מסוימת, כאשר חלק מהמשתתפים חיקו ברמות שונות את התנהגותם של אחרים. בסוף, הם מצאו כי אנשים חיבבו יותר את אלו שחיקו את התנהגותם. לא מדובר בקוף אחרי בן אדם, אלא חיקוי עדין של תנועות הגוף והפנים.

3. החמיאו לאנשים אחרים

איך שאתם מדברים על אנשים אחרים משפיע על האופן שבו אנשים חושבים עליכם. אם תגידו דברים שליליים על אנשים אחרים באופן קבוע, אנשים יתחילו לקשר תכונות שליליות עליכם. תראו את זה ככה: איך אתם חושבים על האדם הזה במשרד שכל הזמן מרכל על אחרים? לא דברים טובים כל כך. לעומת זאת, אם תגידו דברים חיוביים – אנשים יתפשו אתכם בתור אנשים חיוביים. קל, לא?

4. להיות במצב רוח טוב

מדובר בתופעה פסיכולוגית שנקראת "הדבקה רגשית" והיא מתארת מעבר של רגשות מאדם אחד לאחר. כן, אתם באמת יכולים להרגיש רגשות של אנשים בסביבה שלכם. מצב הרוח שלכם יכול להשפיע על סביבתכם, כך שאם תבואו מבואסים לעבודה, הקולגות שלכם (גם אם עבר עליהם יום טוב) עלולים "להידבק" מכם ולהרגיש בדאון. אז ככל שתהיו במצב רוח טוב יותר – כך האנשים שקרובים אליכם יהיו שמחים יותר.

5. לחשוף את הפגמים שלכם

אף אחד לא מושלם וטוב שכך – כי מסתבר שאנחנו מעדיפים אנשים לא מושלמים. מחקר שנערך באוניברסיטת מינסוטה בדק מה קורה כשאנשים עושים טעות קטנה. המשתתפים התבקשו למלא שאלון ולעבור ראיון; חלקם הצליחו בשאלון אך הפילו כוס קפה בסוף הראיון וחלקם הצליחו בשאלון בלי לשפוך קפה. הממצאים הראו שאנשים חיבבו יותר את אלו ששפכו את הקפה מאשר את אלו שלא. המסקנה: אנשים לרוב מחבבים אנשים שהם אמנם מצליחים, אבל לא מושלמים.

6. לגעת בהם (קצת)

אל דאגה, אתם לא צריכים למשש אף אחד - מדובר בנגיעה עדינה, שכמעט ולא מורגשת. טפיחה קטנה על הגב או מגע עדין בזרוע, יכולים להשפיע לטובה על האופן שבו אדם מרגיש כלפיכם. מחקר בצרפת בחן את יכולתם של גברים לפתח שיחה עם נשים ברחוב. גברים ששילבו נגיעה עדינה בזרוע האישה הכפילו את סיכוייהם לפתח  דו שיח, מאשר אלו שלא נגעו כלל.

7. התחברו לחברים שלהם

ישנן דרכים רבות ושונות ליצור חברויות, אחת מהן היא באמצעות חברים משותפים. מחקר שנעשה באוניברסיטת קולומביה הבריטית מצא שהסיכויים שאדם יאשר חברות בפייסבוק לאדם זר, גבוהים יותר כאשר יש להם יותר חברים משותפים. אנחנו סומכים על שיקול דעתם של חברים שלנו ולכן הסיכויים גבוהים יותר שנתחבר גם לחברים שלהם.

8. ספרו להם סוד

אחת הדרכים הנפוצות להתחבר לאנשים היא לחשוף בפניהם פרטים אישיים. ככל שאדם מספר יותר לעומק על עצמו ועל אספקטים חשובים בחייו, כך נוצרת תחושת אינטימיות טובה יותר. למי תרגישו קרבה חזקה יותר: לאנשים שאתם מקיימים איתם רק סמול טוק או לאלו ששיתפו אתכם בדברים משמעותיים שהם חוו? התשובה ככל הנראה תהיה האופציה השנייה. זה לא אומר שצריך לספר הכל על עצמכם לכולם, אלא לבחור את האדם שנראה מתאים ולהעמיק את השיחות איתו בהדרגה. אפשר להתחיל מ"איך עבר עלייך הסוף שבוע?" ומשם לעבור לשאלות על אנשים שהם אוהבים לבלות במחיצתם, הקשר שלהם איתם ועוד.

9. לא להגזים עם המחמאות

מכירים את האדם הזה בעבודה שכל יום מרעיף עליכם מחמאות? כשזה חוזר על עצמו כל כך הרבה פעמים, באיזשהו שלב, אתם כבר לא מעריכים יותר את חוות דעתו. מה שעומד מאחורי זה, זו הנטייה של אנשים לחבב ולהעריך יותר אנשים שלא מחמיאים להם כל יום, אלא פעם בכמה זמן. אם אתם מחמיאים לאנשים כל הזמן, הם בסופו של דבר יעריכו פחות את דעתכם, כיוון שהיא תיראה לא אמיתית. בחרו טוב למי אתם מחמיאים ומתי ואל תגזימו יותר מדי, כי זה פשוט יראה מתאמץ ומזויף.

10. לראות אותם כפי שהיו רוצים

סדרת מחקרים שנעשתה באוניברסיטת אריזונה ובאוניברסיטת סטנפורד מצאה שאנשים מעדיפים להתחבר לאנשים שרואים אותם כפי שהיו רוצים. אנשים בעלי ערך עצמי גבוה, העדיפו להתחבר לאנשים שחשבו דברים חיוביים עליהם ואילו אנשים עם דימוי עצמי נמוך התחברו יותר לאנשים ביקורתיים. השורה התחתונה היא שאנחנו מחפשים אישורים חיצוניים לאופן שבו אנו רואים את עצמנו.

11. להצחיק אותם

מחקר שבחן עובדים סינים מצא שעובדים שנתפסו כחסרי הומור היו משמעותית פחות פופולריים מעובדים שכן נתפסו כבעלי חוש הומור. ממצאים אלה בהחלט לא מפתיעים, בהתחשב בכך שצחוק משחרר בגוף אנדורפינים, חומרים כימיים במוח שמסוגלים לשפר את מצב הרוח ולשכך כאבים. לכן, הומור היא תכונת אופי רצויה מאוד גם בקרב אנשים המחפשים בני זוג.

12. תנו להם לדבר על עצמם

זה לא סוד שאנשים אוהבים לדבר על עצמם, אבל מסתבר שזה גם יוצר אינטראקציה חיובית יותר עם סביבתם. חוקרים בהרווארד מצאו שכשאנשים מדברים על עצמם, הם מרגישים סיפוק באותה מידה שקיום יחסי מין ואוכל מספקים. בנוסף לכך, הקשבה היא חלק מהותי ובלתי נפרד מקשר חברתי וזוגי ולכן חשוב לדעת להקשיב לאדם השני. אנשים יעריכו אתכם פחות אם רק תדברו על עצמכם, לכן חשוב למצוא את האיזון בין הרצון שלכם לשתף לבין החשיבות שבהקשבה לאנשים אחרים. 

(מקור)

>> האם מדיטציה עוזרת לבעיות קשב וריכוז?