משבר גיל העמידה הוא ביטוי שנוהגים להשתמש בו לא מעט והוא לרוב מגיע בעיתות כמו עזיבת הילדים מהבית, יציאה לפנסיה, פרידה מבן הזוג או שינויים בריאותיים. סימנים קלאסיים להגעתו: רכישת מכונית מוגזמת, פיתוח תחביב יוצא דופן, שינוי מראה, אימוץ בעל חיים או נסיעה לחו"ל.

המונח השגור הושק לראשונה ב-1965, במאמר "מוות ומשבר אמצע החיים" של הפסיכולוג והפסיכואנליטקאי אליוט ז'אק שקישר את המשבר המדובר למבוגרים שנוטים להתחיל לחשוב על מותם במעבר שבין הנעורים אל הזקנה - המאבק של האדם בסופיות על עצמו.

בשנות ה-60, משבר אמצע החיים עסק בעיקר באנשים בני 40, אולם כיום 40 נחשב גיל שמייצג את אמצע החיים שכן גיל הפנסיה נדחה, וכך גם ממוצע תוחלת החיים. בישראל למשל הוא עומד על 82.5. זו הסיבה שכיום משבר זה נקרא לא פעם גם "משבר גיל 40" ו"משבר גיל העמידה".

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

"המחשבה על המוות שלנו הופכת להיות נוכחת במיוחד כשאנחנו מתמודדים עם בעיות בריאותיות, חווים מעבר משמעותי או מאבדים אדם אהוב", אומרת ד"ר הת'ר ז.ליונס, מטפלת ומייסדת האתר WithTherapy.com. זו הסיבה, לדבריה, שמבוגרים עלולים לחוות משבר חריף ולחוש דחף עצום להשיג משמעות חדשה בחייהם. "זהו גם זמן שבו המבוגרים נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח הפרעות במצב הרוח כמו דיכאון", מוסיפה לייונס. מה שחשוב לשים אליו לב בשלב זה בחיים הוא מודעות. להיות נכונים וקשובים להתייחס לשינויים הרגשיים, הנפשיים והפיזיים שעלולים להתרחש – ואגב, זה לא משנה בכלל בן כמה אתה – 30, 50 או 70. הנה כמה סימנים שמאותתים לכם שאתם חווים משבר שדורש התייחסות.

זקנה עצובה (צילום: shutterstock_Por Oleg Golovnev)
המשבר המקורי שבגינו הוטמע המונח תיאר את המאבק של האדם בסופיות על עצמו. | צילום: shutterstock_Por Oleg Golovnev

אתם חווים תנודות במשקל

למשברים תכונות דומות לדיכאון, ושינויים דרסטיים במשקל (ירידה או עלייה) הם אחד מהם. איגוד הפסיכולוגיה האמריקני מסביר כי תנודות אלו עשויות להצביע על משבר רגשי. חשוב לשים לב אם הדבר נעשה באופן פתאומי שלא מאפיין את האדם. במקרה כזה, מומלץ לפנות לתמיכה.

אתם אפאתיים

אדישות, חוסר עניין והתלהבות מדברים בחיים שניתן ליהנות מהם הם סימנים למשבר רגשי. אפאתיה משבללת אותנו וגורמת לחוסר רצון לעזור לעצמנו או לחפש עזרה. אחד הטיפים למי שחש אדיש לעולם הוא לחשוב כל יום על משהו חיובי וטוב בחייו ולנקוט פעולה מניעה מדי יום.

אתם מרגישים שאתם לא ראויים

גיל 40-50 הוא שלב בחיים שכבר עברתם מחצית מחייכם. מתחיל חשבון נפש על העבר, ההווה והעתיד ואיך הכל משתלב לכם ביחד, אם בכלל. לא פעם עולה השאלה: האם אני מספיק? האם עשיתי מספיק? האם אני שלם עם העבר שלי? במידה והתשובה לכך אינה ידועה או ברורה, עלולים להתעורר רגשות רבים כמו תסכול, כעס ועצב.

אתם מחליטים החלטות פזיזות

מתוך החיפוש, חשבון הנפש והכאוס הפנימי, לעתים מסיקים מסקנות הרות גורל על המצב הקיומי שלנו: מהקריירה ועד הנישואים. הסכנה באה לידי ביטוי כשאנחנו ממהרים לקחת החלטה אימפולסיבית כמו עזיבת הבית או למשל פרישה מהעבודה – מה שעלול להוביל לחרטה גדולה במידה שההחלטה לא נעשתה באופן רציונלי ומחושב.

אישה עצובה (צילום: Shutterstock)
מתחיל חשבון נפש על העבר, ההווה והעתיד ואיך הכל משתלב לכם ביחד | צילום: Shutterstock

אתם במודעות יתר לגבי המראה שלכם

הקצה השני של האפאתיות הוא בהייה אינסופית בקמט החדש שהתווסף לפנים. בעוד שרצון להיראות ולהרגיש במיטבכם מבורך וחיובי, התמקדות בתווי הפנים ובקמטים עלולה להצביע על משבר.

אתם מזניחים את עצמכם

ויש גם את הצד ההפוך: ויתור עצמי לחלוטין. אנשים, בעיקר נשים, שמפסיקות את הרגלי היופי והטיפוח שלהן. אם מדובר באמירה פנימית כמו לטפח שיער לבן ולקבל את המראה הטבעי, הרי זה מבורך. אולם אם זה מגיע ממקום של ייאוש, עצבות ותסכול – ויתור עצמי הוא סממן של משבר.

עוד ב-mako בריאות:
>> המשקה שמפחית סטרס ומונע ריח רע מהפה
>> מצאנו טריק מושלם לאכול פחות פחמימות
>> מחקר חושף: זה התסמין המובהק ביותר לקורונה

אתם שואלים את עצמכם שאלות עמוקות

במסגרת חשבון הנפש, אנשים רבים תוהים האם הם חיים את החיים שהם באמת רוצים לחיות. אנשים מתחפרים במחשבות וזה דווקא סימן לא רע. מחקר מ-2016 מטעם האגודה הפסיכולוגית הבריטית גילה כי אנשים שחוו משבר של רבעון/אמצע החיים מצאו פתרונות יצירתיים למצבם. "סקרנות בריאה זו היא היציאה מהמשבר", קבע המחקר. "כשהם חמושים בידע זה, אנשים עשויים להתמודד בצורה קלה יותר עם משברי החיים".

אישה במיטה, חרדה (צילום:  fizkes, shutterstock)
משבר יכול להופיע בכל גיל | צילום: fizkes, shutterstock

אתם חשים שהשנים היפות מאחוריכם

אין דבר פסימי יותר מהמחשבה שהטוב מאחורינו וכאן טמון אובדן נוסף וגדול שמוביל לאותו משבר מדובר. המחשבה שהתקופה היחידה שאנחנו יכולים להיות מאושרים בה היא כשאנחנו צעירים לא נכונה. מבחינה תרבותית, התקופות היפות באמת בחיינו הן בבגרותנו. הנאה אינה תלויה גיל, אלא בתחושה עצמית, שחרור מהשוואות ומדרישות ומציפיות החברה ופשוט לעשות את כל העולה על רוחנו. זה יכול לקרות בגיל 20, אבל סיכוי טוב יותר שזה יקרה לנו דווקא בגיל 50 ומעלה. זכיתם.