כתב חדשות 13 בדרום, אלמוג בוקר, חשף לאחרונה את הקשיים הנפשיים שאיתם הוא מתמודד מאז אירועי 7 באוקטובר. בפוסט שפרסם בשבוע שעבר בחשבון הפייסבוק שלו כתב: "חזרתי שלשום לטיפול. טיפול פסיכולוגי. חשבתי, שכל עוד המלחמה מתנהלת ואני עובד, אז אין באמת צורך. הכל בסדר. אבל בכל לילה, כשהחושך יורד - אני מתפרק. ובכל לילה שעובר זה מחמיר".

בוקר העלה באומץ נושא חשוב מאוד שלא תמיד מדברים עליו. לעיתים הוא אפילו נתפס כמביך, אבל לטיפול הפסיכולוגי חשיבות רבה בעת התמודדות עם טראומה.

בימים אלה כולנו חווים טראומה ברמה מסוימת. המכה הקשה שעברנו והערעור על החוויה של ביטחון בבית הוא מה שגורם לחוויית חרדה כללית. אף שהמלחמה השפיעה על כולנו ברמה הנפשית והרגשית, חשוב לזכור, שיש מעגלים שונים של טראומה. אנחנו יודעים שמי שהיה קרוב יותר לקו האש, כמו חיילים או האזרחים שחוו פגיעה ישירה, נמצא במעגל הראשון.

לא רק מי שנמצא ב"קו האש" סובל מטראומה

עם זאת, רבים סביבנו מוגדרים כסובלים מטראומה משנית. מדובר בתסמונת פסיכולוגית שמופיעה אצל מגישי סיוע לשורדי טראומה והיא נקראת גם 'טראומה עקיפה'. ההגדרה של טראומה משנית מתייחסת למנעד רחב של השפעות נפשיות שחווה אדם שנחשף לטראומה של אדם אחר, אך הוא לא עבר אותה בעצמו. אלמוג מייצג את הקו השני, את זה שנחשף להמון מידע. הוא נמצא במעגל שבו גם הבית שלו נפגע, וגם הוא נחשף לדברים מאוד קשים.

אנחנו רואים את ההשפעה של הטראומה המשנית גם על אנשי התקשורת וגם בקרב העוסקים במקצועות שונים שחשופים באופן אינטנסיבי לטראומה, כמו פסיכולוגים ורופאים. עצם החשיפה של בוקר, מוכיחה שלא מדובר בחולשה. הוא מזכיר לנו שאפשר לשלב ולאזן - גם להמשיך לעבוד ולתרום וגם לשמור על הנפש".

בוקר סיכם את הפוסט שלו כך: "אני משתף עכשיו כי אני שומע שתושבים בעוטף, גברים, נשים וילדים, מתביישים ללכת לטיפול. אל תתביישו. זה מציל חיים. זה יציל אתכם ויציל את הילדים שלכם.  ככה אתם תדעו לתווך להם את הזוועות שחווינו כאן ותעזרו להם לעמוד על הרגליים. תפרקו את מה שיושב לכם על הלב. תפרקו את מה שחוויתם באותו יום נורא. תתפרקו. המטפלים והמטפלות הם המלאכים והמלאכיות שהצילו אותי בעבר, והם יצילו גם אתכם. לכו לטיפול" .

כל מה שנותר הוא לחזק את דבריו -  חלק מאתנו עשויים לחשוב שטיפול זה דבר מביך המעיד על חולשה. דווקא חיילים, שוטרים ולוחמי אש שעוסקים בטיפול ובהצלה וחשופים לאירועים ביטחוניים, הם בעלי סיכון מוגבר לפתח טראומה. אנחנו יודעים שיש משמעות לטיפול הנעשה סמוך ככל שניתן לאירוע הטראומטי. אם אתם מרגישים מצוקה, גשו לטיפול.

 

הכותבת היא ד"ר שרון פלגי, פסיכולוגית ארצית במכבי שירותי בריאות