דיכאון יום ראשון הוא כבר עובדה קבועה בחיים המודרניים. אבל אם אתם נמצאים במצב מתמשך של לחץ בגלל העבודה או החיים האישיים שלכם, התסמינים יכולים להיות הרבה פחות בולטים. 

"לחץ הוא גורם סיכון לבעיות נפשיות ורפואיות שונות", אומר הפסיכולוג ערן כ"ץ. "הוא מאוד רווח בחברה שלנו ומגיע מכיוונים רבים לדוגמה, בעקבות המצב הבטחוני, עבודה, לימודים או משפחה. יש אמצעים פשוטים שיכולים לעזור לנו להתמודד טוב יותר עם הלחץ. לדוגמה, מדיטציה היא כלי יעיל מאוד להפחתת לחץ, ויש הרבה כלים מהעולם הזה שיכולים לעזור לנו להקל על הלחץ".

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

אם אתם חווים אחד או יותר מהתסמינים הבאים, קחו הפסקה לפעמים, כבו את הטלפון וצאו להליכה. הנה 10 סימנים שיכולים להעיד על כך שאתם בלחץ:

1. כאבי ראש בסוף השבוע

כאשר אתם תמיד תחת לחץ אתם לא תמיד שמים לב למה שקורה בגוף שלכם, לכן, לפעמים, דווקא הפסקה בלחץ יכולה לגרום לכם לכאבי ראש. "באופן כללי, כשאנחנו בלחץ אנחנו עלולים להיות פגיעים יותר לכאב", מסביר כ"ץ. "פעמים רבות הלחץ מתבטא בכאבים – בעיקר כאבי ראש וכאבי בטן. ואכן, פעמים רבות כאשר אנחנו מטפלים בענייני כאב, אחד החלקים המרכזיים בטיפול הוא הפחתת לחץ". כדי להפחית את הנזקים מהלחץ, הקפידו על שינה סדירה ותזונה נכונה.

2. כאבי מחזור קשים

מחקר של אוניברסיטת הרווארד מצא שנשים לחוצות יותר נוטות לחוות כאבי מחזור קשים פי 2 מאשר נשים רגילות. החוקרים קישרו את הממצאים לחוסר איזון הורמונלי שמתרחש כאשר אנחנו בלחץ. התעמלות יכולה להפחית את עצימות הכאבים, על ידי הפחתת פעילות מערכת העצבים הסימפתטית.

3. כאבים בפה

לסת כואבת יכולה להיות סימן לחריקת שיניים, שיכולה לקרות בזמן השינה ומוחמרת כאשר אנחנו שרויים בלחץ. אם חריקת שיניים היא בעיה שאתם מתמודדים איתה, ניתן לקבל סד מרופא השיניים שלכם שימנע מכם לחרוק שיניים מתוך שינה.

4. חלומות מוזרים

החלומות שלנו בדרך כלל הופכים להיות יותר חיוביים ככל שהשינה שלנו מתקדמת, כך שאנו קמים במצב רוח טוב יותר מזה שנכנסנו איתו למיטה. אבל כשאנחנו לחוצים, אנחנו מתעוררים לעיתים קרובות יותר, מה שגורם לכך שדימויים שליליים יחזרו על עצמם לאורך כל השינה שלנו. הרגלי שינה טובים יותר יכולים למנוע זאת. נסו לישון בין 7 ל-8 שעות בלילה, והימנעו מצריכת אלכוהול וקפאין לפני השינה.

אקנה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
פתאום יש לכם אקנה? אתם צריכים להירגע | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

עוד ב-mako בריאות:
>> האם שמירת נידה זה באמת בריא?
>> מצחצחים במקלחת? טעויות שהורסות את השיניים
>> מישהו אמר אוכל בחינם? ולמה אנחנו לא יכולים להגיד לו לא?

5. חניכיים מדממות

מסריקת ספרות מחקר שנעשתה לאחרונה בברזיל, מסתבר שאנשים ששרויים תחת לחץ נוטים לסבול מיותר דימומי חניכיים. כאשר הורמון הקורטיזול נמצא ברמות גבוהות בדם, מערכת החיסון שלנו יכולה להיפגע, ובכך לאפשר ליותר חיידקים לחדור אל החניכיים שלנו. אבל חוץ מלצחצח שיניים יותר, יש גם פתרונות אחרים כמו לישון יותר ולהתאמן יותר. אלו יכולים לעזור להוריד את רמות הלחץ שלכם.

6. פתאום יש לכם אקנה

לחץ מגביר את הנטייה שלנו לדלקות ולזיהומים, מה שיכול לגרום להתפרצות של אקנה בקרב מבוגרים. הרגיעו את העור שלכם עם קרמים שיגנו עליכם מפני יובש וגם מפני חיידקים. אם זה לא מספיק, כדאי שתפנו לרופא העור שלכם לצורך טיפול מותאם שיפתור לכם את הבעיה.

7. מתחשק לכם מתוק

חשק לשוקולד לא תלוי רק בהורמונים הנשיים שלכן, גם מתח יכול להסביר את ההשתוקקות שלכן. חוקרים מאוניברסיטת פנסילבניה סקרו נשים לפני ואחרי גיל הבלות וגילו כי גיל הבלות לא משנה את ההשתוקקות לשוקולד באופן משמעותי, לכן זה לא עניין הורמונלי.

8. גירודים בעור

גירודים בעור יכולים להיגרם כתוצאה מלחץ, וכך גם התפרצויות של מחלות עור כמו דרמטיטיס, אקזמה ופסוריאזיס. התגובה של הגוף שלנו ללחץ משפיעה על מערכת העצבים שלנו, מה שיכול לגרום לתחושות גירוד בעור.

9. החרפה באלרגיות

הורמוני לחץ גורמים לייצור חלבון בדם שנקרא IgE שגורם לתגובות אלרגיות בגוף. במחקר שנעשה באוהיו נמצא כי משתתפים אלרגיים הפגינו יותר תסמיני אלרגיה לאחר שעשו מבחן שמטרתו לעורר חרדות, לעומת לאחר שעשו מבחן שלא עורר חרדה.

10. כאבי בטן

מלבד כאבי ראש, כאבי גב ונדודי שינה, חרדה ומתח יכולים לגרום גם לכאבי בטן. מחקר שבדק כ-1,500 משתתפים מצא כי משתתפים שהיו לחוצים ברמות גבוהות יותר נטו לסבול יותר מכאבי בטן. התיאוריה היא שכאשר הגוף נכנס למצב של לחץ, הוא משבית מערכות שהן פחות חיוניות להישרדות שלנו בכדי לשמור על האנרגיה שלנו. מערכת העיכול היא בדרך כלל הדבר הראשון שמושבת בגוף, מה שגורם לכאבי בטן, שלשולים ואפילו הקאות.

>> מקיאים בזמן אימון? כנראה שזה לא מתאים לגוף שלכם