אם הימים האחרונים גרמו לכם להתחיל לחוש עייפים, מבואסים, חסרי מוטיבציה ובלי חשק לקום מהמיטה, יכול להיות שאתם סובלים מ-SAD, תסמונת רגשית עונתית או בשפה העממית - דיכאון חורף. הגשם עוד לא כאן, אבל לפעמים מספיק לחוש את האווירה החורפית כדי לפתח תסמינים של דיכאון עונתי עם המעבר לשעון החורף.

דיכאון חורף הוא תופעה שמוכרת בספרות הרפואית כהפרעה רגשית בעלת מחזוריות עונתית. הסימפטומים של ההפרעה מתחילים בצורה מתונה בעונת הסתיו ומחמירים עם בוא החורף, ככל שכמות האור פוחתת והאפרוריות משתלטת.

הסימפטומים של דיכאון חורף מופיעים בעוצמה משתנה אצל אנשים שונים. בין הסימפטומים השכיחים ניתן לציין תחושת עייפות וחוסר אנרגיה, שינויים במצב הרוח, בעיות שינה (שינה לא רציפה בלילה, הרגשת ישנוניות במהלך היום), תחושות של סטרס וחרדה, שינויים בתיאבון, עלייה או ירידה לא מבוקרת במשקל, קשיי ריכוז, ירידה בחשק המיני ועד מצבים חמורים ומחשבות שליליות על החיים שממש פוגעות בתפקוד היומי".

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

גבר מיואש על ספה בלב ים (אילוסטרציה: Shutterstock)
נשים סובלות מדיכאון חורף יותר מגברים | אילוסטרציה: Shutterstock

למה זה קורה?

הסיבות לדיכאון חורף עדיין לא מובנות במלואן, אולם אחת ההשערות מצביעה על כך שישנו קשר לירידה בכמות החשיפה לאור השמש, שמשפיעה על האזור במוח שלנו שאחראי על ויסות מצב הרוח. חשוב לציין כי מחקרים בתחום הצביעו על כך שדיכאון חורף נפוץ יותר בקרב אנשים החיים בארצות קרות שבהן החורף ארוך וקשה יותר.

התופעה נפוצה בעיקר בקרב קשישים שהקור מונע מהם לצאת מהבית על כן הם חשים בדידות וגם בקרב מתבגרים. בנוסף, מחקרים מציינים כי נשים סובלות מדיכאון חורף יותר מגברים. לעתים קרובות, אנו רואים את התופעה אצל אנשים שמראש הם רגישים במיוחד והחורף הוא רק הטריגר להתפרצות תחושת הדיכאון".

לא כל דכדוך הוא דיכאון

חשוב לציין כי לא כל תחושת דכדוך קלה (Winter blues) נחשבת לדיכאון חורף. הסימפטומים של דכדוך החורף קלים הרבה יותר מאשר הסימפטומים של דיכאון חורף. לרוב הם אינם דורשים טיפול כלשהו וחולפים מעצמם עם חילופי העונות. לדיכאון חורף אמיתי יש בסיס ביולוגי, ולכן לעתים ישנו צורך בהתערבות מעמיקה יותר ובטיפול ארוך טווח במקרה שהתופעה נמשכת זמן ממושך".

אישה שוכבת באמבטיה עם בגדים (אילוסטרציה: naomi august, unsplash)
זמן להיפגש עם חברים ומשפחה | אילוסטרציה: naomi august, unsplash

איך מתמודדים?

הטיפול בדיכאון חורף תלוי בעוצמתה ואורכה של התופעה. אם מדובר בתחושה קלה של דכדוך, שנמשכת מספר ימים, ההמלצה היא לנסות לצאת החוצה לשאוף אוויר נקי ועל הדרך לתפוס קצת שמש ואור. כדאי מאד לא להישאר לבד בבית עם המחשבות ולנצל את ההזדמנות להיפגש עם משפחה וחברים, לאכול טוב ולבלות. פעילות גופנית וספורטיבית ידועה אף היא בהשפעתה החיובית על מצב הרוח וצבירת אנרגיה. בנוסף, חשוב מאד להקפיד על שיגרת שינה נכונה.

שיטות מקובלות נוספות הן להיעזר במגוון טיפולים רגשיים כגון מדיטציות ומיינדפולנס וגם בטיפולים טבעיים כמו רפלקסולוגיה, שיאצו או כל טיפול שמרגיע אתכם. מנגד, אם אתם מרגישים שההפרעה ממש פוגעת בשגרת היום שלכם, מונעת מכם תפקוד רגיל או גורמת למצוקה, ההמלצה היא להיוועץ עם גורם מקצועי ולעתים אף לקבל טיפול תרופתי בהתאם למצב.

למרות הדיכאון וחוסר האנרגיה יש נקודת מבט אופטימית בכל המצב. למזלנו ישראל היא ארץ שטופת שמש והחורף בה קצר מאד, ולכן גם דיכאון החורף קצר. סביר להניח שבמרבית המקרים, עד בוא האביב הוא יחלוף.  

ד"ר איריס כהן יבין, פסיכיאטרית ילדים ונוער במכבי שירותי בריאות במחוז ירושלים - שפלה