ישנן השלכות רבות לאורח החיים המהיר והקדחתני שאופיינים למאה ה-21, רבות מהן בריאותיות. אנחנו לא אוהבים לבזבז זמן ורוצים "לתקתק" הכל, גם אם זה על חשבון הבריאות שלנו. כמו למשל לאכול ארוחת צהריים מהירה בעבודה מול המחשב. אכילה מהירה יכולה לשבש לכם את הבריאות הרבה יותר ממה שנדמה לכם ויכולה להוביל לבעיות בקיבה, השמנת יתר ועוד. הנה כל הסיבות להפסיק לאכול מהר - וכמה טיפים שיעזרו לאכלנים המהירים שביניכם להאט את הקצב. 

 >> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

אכילת יתר והשמנה

אחת ההשלכות הידועות של אכילה מהירה היא אכילת יתר כתוצאה מכך שאתם לא שמים לב כמה אתם אוכלים. יתרה מזאת, לוקח למוח כ-20 דקות לסמן לנו שאנחנו שבעים, אז ככל שתאכלו מהר כך עולה הסיכוי שתצטרכו קלוריות מיותרות ועודף מזון, בלי לדעת שלמעשה אנחנו כבר שבעים. כל זה עלול להוביל לעודף משקל. בנסיבות חמורות יותר עודף המשקל עלול להוביל גם למחלות מסוכנות כמו סוכרת ומחלות לב וכלי דם.

גם מחקרים שיוצאים בשנים האחרונות מוכיחים עד כמה אכילה איטית תורמת לירידה במשקל ולמניעת מחלות הקשורות להשמנת יתר. מחקר שפורסם ב-2011 מצא כי לעיסה ממושכת מפחיתה באופן משמעותי את כמות הקלוריות הנצרכת וגם מעודדת ירידה בהורמון הגרלין, הורמון התיאבון. מחקר אחר שנעשה ביפן ופורסם בשנה שעברה, נמצא קשר בין אכילה איטית לירידה במשקל ולהיקף מותן צר יותר.

בעיות עיכול

בעיה נפוצה של אנשים שאוכלים מהר היא שהם לא לועסים את המזון כמו שצריך לפני שהם בולעים אותו, מה שיכול בהחלט להוביל לבעיות במערכת העיכול. ישנם אנשים שאף שותים מים או שתייה מתוקה אחרת, במטרה לבלוע טוב יותר את המזון – וגם זה לא תורם לוושט ולקיבה שלכם. אתם עלולים לסבול כתוצאה מכך מבעיות בקיבה, כאבי בטן, נפיחות וגזים. בהחלט לא נעים.

תסמונת מטבולית

תסמונת מטבולית היא למעשה מכלול של תסמינים שמעלים את הסיכון ללקות בסוכרת מסוג 2 או במחלות לב וכלי דם. המאפיינים של התסמונת המטבולית הם בין היתר יתר לחץ דם, רמות נמוכות של כולסטרול מסוג HDL (הכולסטרול "הטוב") והשמנה בטנית. מחקר שנעשה בעבר מצא כי ישנו קשר בין אכילה מהירה לסיכון גבוה לקו מותן רחב יותר ולרמות נמוכות של כולסטרול HDL.

עוד ב-mako בריאות:
>> סובלים מנשירת שיער? זה מה שאתם צריכים לאכול
>> לצעיר שנותרה לו שנה וחצי לחיות יש מסר חשוב
>> קנתה כרטיס להודו – ואז הגיעו תוצאות הבדיקות

סוכרת

אכילה מהירה עלולה להוביל לעלייה חדה ברמת הסוכר בדם, מה שעלול להוביל לתנגודת אינסולין ולהתפתחות של סוכרת. בנוסף לכך, עליות חדות ברמת הסוכר בדם מובילות לצניחה מהירה – וזו גורמת לתאבון מוגבר ובמיוחד לחשקים למאכלים פחות בריאים. כשהסוכר בדם עולה ויורד מהר, אתם ככל הנראה תהיו רעבים שוב תוך זמן קצר אחרי שאכלתם. כל זה עלול להוביל לאכילת יתר ולעודף משקל.

טיפים לאכילה איטית

ללעוס יותר. כל ביס – תלעסו 20 פעמים או יותר. המטרה היא להיות מודעים לפעולת האכילה, כך שלא תאכלו בהיסח הדעת יותר ממה שאתם מתכננים, מה שבהחלט יכול לקרות כשאוכלים מהר.

להניח את המזלג בין ביסים. לקחתם ביס? הניחו את המזלג לכמה שניות. נשמע מציק, אבל תתפלאו כמה זה יעזור לכם להאט את קצב האכילה.

לאכול במשך 30 דקות לפחות. על פי ד"ר ניקה גולדברג, קרדיולוגית ודוברת ארגון הלב האמריקאי, ארוחה צריכה לקחת לנו כ-30 דקות ושאכילה במקביל לעבודה היא אחד הדברים הגרועים ביותר שאתם יכולים לעשות.

לחתוך את המזון לחתיכות קטנות. אם אתם מתקשים במשימה של ללעוס 20 פעמים לפחות, תמיד תוכלו פשוט לחתוך את המזון שלכם לחתיכות קטנות יותר ממה שאתם רגילים וזה יעזור לכם המון.

לאכול עם חבר/ה. לפי ד"ר גולדברג, זה יכול לעזור לכם לאכול יותר, במיוחד אם אתם נוטים לאכול ארוחת צהריים מול המחשב תוך בדיקת מיילים – שזה כמובן פחות מומלץ.