השקדים מכילים סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים שונים כמו ויטמין E, אבץ, מגנזיום וזרחן, וארגוני בריאות שונים ממליצים כחלק מאורח חיים בריא לשלב בתפריט היומי שקדים ואגוזים מגוונים, זאת לטובת שיפור מדדי השומנים בדם (דיסלפידמיה) וכך להקטין את הסיכוי למחלות לב וכלי דם.   

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

מעצם היותו של השקד זרע, הוא מכיל כמות גדולה יחסית של שומנים כאשר רובם שומנים בלתי רווים. שילוב שומנים בלתי רווים מן הצומח בתפריט היומי, מומלצים לטיפול בדיסלפידמיה ולמניעת מחלות קרדיווסקולריות, כחלק מההנחיות הישראליות לטיפול בדיסלפידמיה (מדדי שומנים בדם שאינם תקינים) ונייר העמדה להמלצות תזונתיות למניעת מחלות קרדיווסקולריות (מחלות לב וכלי דם). כך גם, באופן עקיף ישנה השפעה מיטיבה על השמנה, סכרת, יתר לחץ דם ועוד.

במחקר שנעשה במשך 12 שבועות בקרב 150 חולי במחלות לבביות, נבדקה השפעת צריכת 10 גרם שקדים בכל יום. במחקר זה נמצא כי צריכת 10 גרם שקדים, בכל יום לפני ארוחת הבוקר למשך 3 שבועות תרמה לעלייה משמעותית ברמות הכלוסטרול HDL (הכולסטרול הטוב אותו נרצה בכמות גבוהה בדם) ולעלייה נוספת גם לאחר 12 שבועות. ובמקביל נצפתה ירידה ברמות הטריגליצרדים (שומנים בדם) וב LDL כולסטרול (כולסטרול הרע אותו נרצה ברמה נמוכה ומאוזנת בדם.

מחקרים נוספים מראים כי השקדים הם מקור ל-α-tocopherol, זהו ויטמין E הנחשב פעיל ביותר מבין קבוצת הטוקפרולים המאפשר עמידות בפני חמצון בפני גורמים מחמצנים בעיקר של LDL כולסטרול הגורם לטרשת עורקים. ויטמין  E באופן כללי הוא ויטמין שמאפשר לגופנו להתמודד עם רדיקלים חופשיים הגורמים לחמצון מולקולות וחומרים כמו LDL כולסטרול השוקע בדפנות העורקים וגורם לטרשת עורקים ומחלות לב וכלי דם.

גם תעשיית הקוסמטיקה זיהתה את התכונות הנוגדות חמצון של השקדים ושל ויטמין E הפעיל שהם מכילים וכולנו מכירים קרמים שונים ומוצרים קוסמטיים המבוססים על שמן שקדים, קרם שקדים ואף תחליב גוף מבוסס שקדים.

כמה שקדים מומלץ לאכול ביום?

הכמות היומית המומלצת כפי שנראה במחקרים היא מאוד רחבה, בין 10 ועד 100 גרם ליום. בגלל שהערך הקלורי של השקדים הוא יחסית גדול, 7 שקדים מכילים כ 50 קלוריות כדאי להפעיל שיקול דעת באכילה שלהם. כמו כן, דגש חשוב נוסף הוא שההמלצות מתייחסות לצריכת השקדים בצורתם הגולמית – ללא מלח ולא קלויים.

לסיכום, צריכת שקדים ואגוזים בכמות מתונה בכל יום יכולה להוות יתרון לבריאותכם, בריאות הלב וכלי הדם. אך ישנו דגש חשוב - צריכת שקדים ואגוזים לא יכולה לבוא לבד, יש להתמיד באורח חיים בריא, דיאטה מאוזנת ופעילות גופנית. כל אלו יביאו לתוצאות טובות בהרבה מאשר כל רכיב בנפרד.

עוגיות שקדים (צילום: מירב גביש, גבישס, בלוג אוכל)
עוגיות שקדים | צילום: מירב גביש, גבישס, בלוג אוכל

מתכון לעוגיות שקדים ללא קמח

מצרכים (ל-25 עוגיות):

  • 200 גר' שקדים מולבנים פרוסים
  • 3 כפות סוכר
  • חלבון ביצה אחד
  • גרידת לימון או גרידת תפוז (לא חובה)

אופן ההכנה:

  1. מערבבים היטב את חלבון הביצה עם הסוכר (אפשר להוסיף גרידת לימון או גרידת תפוז).
  2. מוסיפים את השקדים ומערבבים היטב, כך שכל השקדים יצופו בחלבון ובסוכר.
  3. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה ומניחים בכל פעם כפית מתערובת השקדים. יש להשאיר רווח בין העוגיות כיוון שהן תופחות בזמן האפייה.
  4. אופים כ-15-10 דקות בחום 180 מעלות, עד שהשקדים משחימים. יש להיזהר שלא יישרפו.
  5. מצננים לחלוטין ושומרים בקופסה אטומה.

אלכס שצ'וקין, דיאטנית קלינית, B.Sc , R.D בחלי ממן, רשת המתמחה באורח חיים בריא