בפרסומת לדגני הבוקר "האני נאט צ'יריוס" של נסטלה נראים ילדים שמנסים לשכנע את אמם לתת להם לאכול צ'יריוס לארוחת הבוקר. במסגרת הניסיונות, הילדים מקימים חמ"ל מאולתר בבית עץ, כותבים על המראה באמבטיה "צ'יריוס זה טעים" במשחת שיניים, ושולחים תוכי מדבר להסביר לאם כי "צ'יריוס מכיל דגנים מלאים".

לא סתם נדרשים הילדים לשכנע את האם, כנראה. שוק דגני הבוקר, שנהנה מצמיחה עקבית לאורך השנים, מראה בשלוש השנים האחרונות מגמת ירידה במכירות. לפי נתוני חברת נילסן המבוססים על רישומי הקופות ברשתות, במינירקטים ובמכולות ומכסים 97% מהשוק המבורקד, היקף השוק הוא 675 מיליון שקל, כ-12% פחות מהיקפו ב-2012 - 763.5 מיליון שקל.

דגני בוקר נתפסו לאורך השנים כמזון בריאותי עתיר ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים הנחוצים לבריאות הילד. אך בדיקה שביצענו על מגוון מותגים של דגני בוקר, ובהם הנמכרים ביותר (לפי נילסן) ומותגים פרטיים, העלתה תמונה עגומה - הדגנים הללו מכילים עודף סוכר ונתרן וכן תוספות כמו צבעי מאכל ותחליפי סוכר זולים, ומנגד, אין בהם די סיבים תזונתיים.

הבדיקה העלתה כי אחד מדגני הבוקר החביבים ביותר על הצרכנים הישראלים - כריות במילוי נוגט של חברת תלמה, שתופסות את המקום השני בטבלת המכירות (לפי נתוני נילסן, נתח שוק כספי ינואר-מארס 2015) - הם גם הנחותים ביותר מבחינה בריאותית. לדברי הדיאטנית עינב אלבר, "המרכיב הדומיננטי והראשון ברשימת המרכיבים הוא קרם נוגט, לא דגנים. ראוי להתייחס אליו כאל ממתק ולא כאל ארוחת דגנים".

יחד עם הכריות, מתחרים על התואר המפוקפק של הדגנים הנחותים ביותר מבחינה תזונתית גם סיני־מיניס (מקום חמישי במכירות) וטריקס (מקום שמיני). אף שצ'יריוס (מקום 4 במכירות), דורג כמוצר איכותי יותר בהשוואה לדגני הבוקר המיוחדים, מנה בת 60 גרם שלו מכילה 4 כפיות סוכר ו-14% מכמות המלח היומית המומלצת, שיעור גבוה יחסית לאור העובדה שהנתרן נמצא בעוד מגוון מזונות מעובדים שהילדים פוגשים במהלך היום.

>> עוד ב-mako בריאות:
שעירים? כנראה שאתם בריאים יותר
תתפלאו: מה המשקה שכדאי לשתות אחרי אימון גופני
ילד הפרפר: "אני חולם על יום ללא כאב"

הבדיקה התבצעה בסיוען של שתי דיאטניות בכירות - אלבר, ממחוז ירושלים־שפלה של מכבי שירותי בריאות, ועדינה בכר ממחוז שרון־שומרון של שירותי בריאות כללית. הדיאטניות קיבלו קובץ עם רשימות רכיבים שהועתקו מ-12 אריזות של דגני בוקר, ללא ציון שמות המותגים, והתבקשו לדרג את המוצרים ולהסביר את בחירותיהן. הדירוג מובא בכתבה זו, יחד עם כמה רכיבים מרכזיים שתורגמו למנה ממוצעת של 60 גרם - מספר כפיות הסוכר, שיעור המלח מתוך הכמות היומית המומלצת, מספר הקלוריות וכמות הסיבים התזונתיים.

שתיהן, אגב, החזירו את הרשימות עם דירוג זהה. "עדיף לאכול ארוחת בוקר, גם אם בצורת דגני בוקר, מאשר לדלג עליה. אבל אם הילד אוכל טריקס או כריות, מומלץ להציע לו אלטרנטיבה טובה יותר", מסכמת בכר. "גם אם בוחרים בברנפלקס, שהצטיין לכאורה בבדיקת הרכיבים, רצוי לשדרג אותו - לערבב אותו עם יוגורט (המשביע יותר מחלב), לשלב עם אגוזים או שקדים - ובכך להאט את ספיגת הסוכר בדם".

על מה כדאי להסתכל ומה מצאנו באריזות

1. קלוריות. כמעט כל האריזות של דגני הבוקר טרחו לציין את הערכים התזונתיים לפי "המנה המומלצת", שמשקלה 30 גרם. ואולם לפי אלבר ממכבי, "מנה של 30 גרם היא קטנה יחסית - היא שווה לשלושת רבעי כוס חד-פעמית. זו אולי המלצה, אבל היא לא דומה למציאות ומטעה את ההורים בספירת הקלוריות. מנה ממוצעת שילדים אוכלים היא בדרך כלל כפולה, ונערים אף יכניסו לצלחת פי שלושה מהכמות המומלצת לכאורה. במרבית המותגים שנדגמו, מנה ממוצעת של 60 גרם מכילה 230 קלוריות, ויחד עם כוס חלב הגענו ל-350 קלוריות. זו כמות קלוריות גדולה לארוחה קטנה יחסית, בעולם שבו הבעיה הבריאותית המרכזית היא השמנה. לשם השוואה, ארוחה של פרוסת לחם עם ממרח גבינה או חומוס תספק 110–140 קלוריות בלבד".

2. סוכר ותחליפי סוכר. צריכה של פחמימות שמקורן בסוכרים מעלה את רמת הסוכר בדם במהירות. כאשר אוכלים הרבה מהן, הגוף מגיב בהפרשת כמות גדולה של אינסולין, המביאה לירידה מהירה בערכי הסוכר, מה שמוביל שוב לתחושת רעב - וחוזר חלילה. כמות גדולה של סוכר בתפריט לאורך היום מגדילה את הייצור של שומנים בדם, תורמת להשמנה בטנית ומעלה את הסיכון לחלות ביתר לחץ דם וסוכרת.

כמויות הסוכר שנמצאו באריזות דגני הבוקר המוצגים בכתבה, ובעוד שמונה מותגים שנמצאו על המדף, גבוהות במיוחד. 13 מותגים מתוך 20 הכילו יותר משלוש כפיות סוכר בקערה של 60 גרם - כמות הנחשבת, לפי הרגולטור האמריקאי, 

ברשימות הרכיבים של אריזות רבות התגלו גם ממתיקים בדמות סירופ תירס, סירופ גלוקוזה וסירופ סוכר חום. "סירופ תירס נשמע כמעט כמו משהו בריאותי, אבל הוא ודומיו הם למעשה תחליף זול וגרוע לסוכר פשוט", אומרת אלבר. "הם יוצרים נזק מיידי יותר, וכיום מחקרים מגדירים אותם כגורם מספר אחד למגפת הסוכרת".

3. נתרן. התזונה המערבית מאופיינת בצריכה עודפת של נתרן, הגורם לעלייה בלחץ הדם ומגביר את הסיכון למחלות לב וכלי דם. הרף המומלץ של נתרן באריזת דגני בוקר לילדים, כפי שהוגדר על ידי הרגולטור האמריקאי, הוא פחות מ-380 מיליגרם. רק חמישה מתוך 12 דגני בוקר הצליחו לעמוד בהמלצה הזו. כדי לקבל אינדיקציה לכמות המלח הנצרך בקערת דגני בוקר, תרגמנו את כמויות הנתרן לאחוזים מתוך כמות המלח היומית המומלצת (שהיא כפית אחת, המכילה 2.4 גרם נתרן). בדגני בוקר רבים, כמות המלח בקערה אחת הגיעה ל-10% ויותר מההמלצה היומית. בקורנפלקס של מגה, המשווק תחת מותג פרטי, הגיעה כמות המלח להיקף גבוה במיוחד - 22% מהצריכה היומית המומלצת.

4. סיבים תזונתיים. מזון עם סיבים תזונתיים מייצר תחושת שובע מהירה ולאורך זמן, ואף מסייע למניעת מחלות מעיים. הקצובה היומית המומלצת לילדים היא 20–30 גרם, תלוי במין ובגיל, אך מעטים מגיעים אליה. מגזין הצרכנות האמריקאי "קונסומר ריפורט" ממליץ לבחור בדגני בוקר המכילים 6 גרם סיבים תזונתיים בקערה (60 גרם). ערך הנמוך מ-4 גרם מומלץ פחות - ואולם, למעט סוג אחד (ברנפלקס), כל דגני הבוקר שבדקנו כוללים כמות קטנה מאוד של סיבים תזונתיים, אם בכלל. "3 גרם לקערת דגני בוקר, זה בהחלט לא הרבה", אומרת בכר. "לשם השוואה, בחצי כוס עדשים מבושלות יש 3.5 גרם סיבים תזונתיים, בחצי כוס גרגירי חומוס מבושלים - 7 גרם ובפרוסת לחם מלא - 3-2 גרם, תלוי בסוג הלחם".

* הכתבה פורסמה ב- TheMarker

איך לנסוע לחו"ל בקיץ הקרוב בלי לשלם יותר מדי
סוכני הנסיעות דורשים 600 אלף דולר ממשרד התיירות

>> תתפלאו: אילו סלטים ממש לא דיאטטיים?