גרעיני הצ'יה הם מזון-על. הם מכילים רמות גבוהות של אומגה 3, נוגדי חמצון וסיבים תזונתיים. מקורם מצמח המכונה  Sakvia hispanica L הנאכל כבר אלפי שנים. הם נטולי גלוטן ואפשר לאכול אותם כפי שהם בתוך יוגורט, בדגני בוקר, או כתוסף ללחם וקרקרים. במגע עם נוזל, מרקמם נעשה עבה ועיסתי יותר.

מה עדיף – לטחון או לאכול שלמים?

מחקר חדש שפורסם לאחרונה בעיתון המדעי Food & Function מצא, כי טחינת גרעיני הצ'יה משפרת את הזמינות הביולוגית של הרכיבים שבהם. במחקר נבדקו כמה שיטות הכנה וטחינת המזון נראתה כדרך הטובה ביותר לספיגת הרכיבים. המודל שנבחן על חזירים, הראה שאכילת הגרעינים הטחונים, שינתה את הרכב החיידקים במעי, ובדרך זו השתפרה הספיגה והשימוש של הגוף ברכיבים.

עוד נמצא במחקר כי טחינת גרעיני הצ'יה למעשה גורמת לחיידקים במעי (המיקרוביום), לייצר יותר רכיבים בשם מטבוליטים המסייעים לחדש את התאים שבו. פעולה זו חשובה לשמירה על תפקודו ובריאותו של המעי, כחוסם כניסת חומרים בלתי רצויים דרכו לדם, וכן למניעת מחלות דלקתיות, היווצרות פוליפים ועוד. מחקרים שנעשו בעשור האחרון, הראו כי ככל שכמות והמגוון של חיידקי המעי גדול יותר, כך קטן הסיכון למחלות. הסיכון יורד ככל הנראה דרך המטבוליטים השונים שהחיידקים מייצרים. נושא המיקרוביום נבדק בהקשר של מחלות ומצבים רבים: סרטן, דיכאון קליני, מחלות פסיכיאטריות שונות, אוטיזם, סוכרת, השמנה, מחלות מעי דלקתיות, יתר לחץ דם ועוד.

דייסת צ'יה (צילום: מיה בן אפרים קליין)
ביוגורט או בשייק - פשוט תוסיפו אותם לתפריט - חיידקי המעי יודו לכם | צילום: מיה בן אפרים קליין

מובן שנדרשים מחקרים נוספים כדי להצביע על יתרונות נוספים שניתן להרוויח משינוי הרכב החיידקים המתרחש בעקבות אכילת גרעני צ'יה טחונים. אגב, ישנם לא מעט מחקרים שהוכיחו יתרונות לאכילת גרעיני צ'יה שלמים. מכל שיטת עיבוד ניתן להפיק יתרונות בריאותיים אחרים, ממש כפי שניתן להרוויח מאכילת ירקות טריים וגם מאכילתם מבושלים (בכל אחת מהדרכים ניתן להרוויח ויטמינים ונוגדי חמצון אחרים).

חשוב לסייג ולציין כי הרכב החיידקים במעי מושפע מכלל המזונות הנאכלים, ממשקל הגוף, מנוכחות הפעילות הגופנית בחיינו ואפילו מסטרס. כמו כן, צריך לזכור שיש להתייחס באופן מוגבל למסקנות המתקבלות עקב מחקר הנעשה בבעלי חיים, ויש לכלול המלצות אלה בנוסף להמלצות הכללות לשמירה על הבריאות.  

 

הכותבת היא ד"ר סיגל פרישמן, הדיאטנית הראשית של בתי החולים של הכללית