אוהבים בוטנים? כנראה שהגוף שלכם מרוויח מזה. עם זאת, למרות יתרונותיהם הרבים, יש כמה סכנות שנלוות לאכילתם ובהחלט שווה לשים לב אליהן. הם מספקים לנו חלבונים, שומנים וגם ויטמינים חשובים. כמו אגוזים, גם בוטנים מומלצים לצריכה רק החל מגיל 5 מחשש לחנק. בשלב מוקדם יותר, אפשר לשלב אותם בתזונה כחמאת בוטנים. אגב, בניגוד למה שרבים סבורים, הבוטנים משתייכים למשפחת הקטניות ולא לאגוזים. מה עוד כדאי לדעת עליהם?

הבוטנים אלרגניים מאוד: ישראל נחשבת למדינה עם אחוז נמוך של אלרגיה לבוטנים ביחס לאוכלוסייה, הודות לחשיפה המוגברת בגיל צעיר לבוטנים וכן לחטיפים המכילים אותם. הדרך הבריאה ביותר לעשות זאת היא לחשוף את הילדים בעזרת חמאת בוטנים אורגנית ללא תוספות. נזכיר כי אין להכניס מוצרי בוטנים לגינות משחקים, גנים, בתי ספר, אולמות קולנוע ותיאטרון ובוודאי שלא למטוסים. החומר האלרגני נידף באוויר וילד אלרגי בקצה השני של האולם או המטוס עשוי לחוות התקף אלרגיה מסכן חיים.

עשויים להשפיע על בלוטת התריס: הבוטנים שייכים גם לקבוצת מזונות גויטרוגנים – מזונות שיש להם השפעה על בלוטת התריס. סובלים מאי סדירות של הבלוטה? עדיף שתימנעו מאכילתם. אגב, גם לאנשים שסובלים מגאוט (מחלת מפרקים) כדאי להימנע מהם.

אלרגיה לבוטנים (צילום: שאטרסטוק)
בין האלרגניים השכיחים והמסוכנים | צילום: שאטרסטוק

מזינים, אך משמינים: כדאי לצרוך אותה במינון מוגבל אם לא רוצים לעלות במשקל. אגב, מי שכן צריך לעלות במשקל (כן, יש כאלה), יכול להשתמש בחמאת בוטנים בכמויות גדולות יותר. אפשר להוסיף אותה לשייקים – היא מחמיאה מאוד לבננה קפואה, לכריכים, רטבים לסלט ומוקפצים, או בגרסה האמריקאית - כריך עם חמאת בוטנים וריבה.

בעלי ערך גליקמי נמוך: בדומה לאגוזים, הבוטנים מכילים כ-50% שומן וכ-25% חלבון. הערך הגליקמי, כלומר - הם אינם גורמים לעלייה חדה בסוכר בדם לאחר צריכתם אלא למתונה. הם מתאימים לשילוב עם פירות כארוחת ביניים מאוזנת. את טרנד הטיקטוק שכולל תמרים מרודדים עם זילוף של חמאת בוטנים עליהם כבר ניסיתם? זה טעים ובריא. חפשו ברשת – תמצאו שפע של מתכונים.

מצוננים? כדאי להימנע מבוטנים: לפי הרפואה הסינית הבוטנים הם מעודדי לחות וליחה, לכן בחורף וסביב מחלות צינון ושיעול, נעדיף להימנע מהם.

חיוניים לעור: הבוטנים מכילים ויטמין E החיוני לבריאות העור. עם זאת, בעת צריכה מוגזמת, תכולת השומן הגבוהה עשויה לגרום להחמרת אקנה, וצריכת בוטנים ממולחים יכולה גם היא לפגוע בנראות ובבריאות העור. חשוב שלא להגזים במינונים ולאכול כמויות מדודות והגיוניות במסגרת תפריט מותאם אישית ומאוזן.

מפחיתים את הסיכון למחלות: מחקר מצא שאנשים שצורכים באופן יומי אגוזים ובוטנים, מפחיתים בכ-23% את הסיכון לתחלואה באלצהיימר, בסוכרת, בסרטן ובמחלות ניווניות ביחס למי שלא צרכו אותם. רק לפני שתרוצו לקנות שקי בוטנים, שווה לזכור שהצריכה הממוצעת במחקר הייתה של 15-10 גרם ליום בלבד.

בלוטת התריס (צילום: urdun Iliya, shutterstock)
סובלים מבעיות בבלוטה? כדאי שתוותרו על בוטנים | צילום: urdun Iliya, shutterstock

מנגד - עלולים להיות מסוכנים: האויב המושבע של בוטנים הוא עובש ספציפי המייצר את הרעלן המסרטן אפלוטוקסין. במדינות המפותחות וישראל בתוכן, כל משלוח של בוטנים נבדק ואם הוא נגוע ברעלן, משמידים אותו מיד.

טיפ לסיום: חימום של הבוטנים לאורך זמן בחום גבוה גורם לחמצון שומנים, דבר שמזיק לבריאות. העדיפו לצרוך את הבוטנים טבעיים, ללא קלייה, המתקה או המלחה או קנו אותם טריים ובצעו קלייה קצרה של כ-5 דקות בחום נמוך בתנור הביתי.

 

הכותבת היא אורטל ברובין חן, נטורופתית N.D, ורכזת תחום נטורופתיה בכללית רפואה משלימה