מחקר חדש מצא כי מבוגרים שאכלו דגים נוטים יותר לפתח מלנומה, הסוג החמור ביותר של סרטן העור, אך מומחים קראו להיזהר בפענוח הממצאים וציינו כי השיטות היעילות ביותר שיש לנו כדי למנוע מלנומה הן עדיין הגבלת חשיפה לשמש ובדיקת סרטן העור.

חוקרים מאוניברסיטת בראון ומהמכון הלאומי לסרטן עקבו אחר למעלה מ-490,000 אמריקאים מבוגרים והשוו את שיעורי המלנומה עם הרגלי התזונה של המשתתפים כדי לראות אם יש קשר בין הסיכון לסרטן לאכילת דגים. כמות הדגים הממוצעת שאכלו במחקר נעה בין 20 גרם או פחות בשבוע (שווה ערך לגודל של חצי קופסת גפרורים) ועד כ-300 גרם בשבוע. הם מצאו שאנשים שאכלו כשתי מנות דגים בשבוע, בממוצע, היו בסיכון גבוה ב-22% לפתח מלנומה, וסיכון גבוה ב-28% לפתח תאי עור לא תקינים, מאשר אנשים שאכלו פחות מחצי מנה.

בנוסף נמצא כי אנשים שדיווחו שאכלו יותר דגים לא מטוגנים או טונה משומרת היו בסיכון מוגבר למלנומה ממאירה. לאלו שאכלו הרבה דגים מטוגנים היה סיכון מופחת.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

המחקר הראשון שמראה את הקשר הזה

לא ברור מדוע אכילת דגים עלולה להשפיע על הסיכון של אדם לפתח מלנומה, אמר יוניונג צ'ו, פרופסור חבר לדרמטולוגיה באוניברסיטת בראון והמחבר הראשי של המחקר. "אנחנו מאמינים שזה לא הדגים כשלעצמם, אלא כנראה איזה מזהם בדגים", אמר וציין כי מחקרים אחרים מצאו שלאנשים שאוכלים יותר דגים יש רמות גבוהות יותר של מתכות כבדות כמו כספית וארסן בגוף.  

"צריכת כספית בארה"ב היא בעיקר מדגים", אמר צ'ו בהודעה לעיתונות. "אז אם כספית קשורה לסרטן העור, אז הגיוני שגם צריכת דגים עשויה להיות קשורה. זהו המחקר הראשון שמראה את הקשר הזה. אנו זקוקים למחקר נוסף כדי לשחזר את הממצאים הללו לפני שנוכל להמליץ ​​על תזונה כלשהי".

איך אפשר להפחית את הסיכונים לסרטן העור?

סנדוויץ' סלט טונה עם תפוח ותפוצ'יפס (צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל)
סנדוויץ' סלט טונה פצצתי | צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל

מחקרים קודמים אחרים מצאו שלאכילת יותר דגים אין השפעה על הסיכון לסרטן העור, והיא עשויה אפילו להגן. יש כמובן עוד המון סיבות לכלול דגים בתזונה. דגים הם מקור עשיר לחומרים מזינים חשובים, כולל חלבון, חומצות שומן אומגה 3 וויטמינים מקבוצת B. הנחיות התזונה העדכניות של ה-FDA ממליצות לאכול דגים במתינות - כמנה וחצי לשבוע, ולהיצמד לסוגי דגים דלי כספית.

כשמדובר במתאמים בין סיכון לסרטן למזונות ספציפיים, "אל תהיו בהלם מהנתונים החלקיים שעדיין לא הוכחו", אמרה ד"ר סנסי ליצ'מן, מנהלת התוכנית לחקר המלנומה באוניברסיטת אורגון לבריאות ומדע. "החזיקו מעמד בדברים שנוסו והוכחו: אכלו טוב, תישנו טוב, התעמלו טוב, הכול במידה. זה נותן את החוסן הרב ביותר שאפשר לקבל נגד כל סוג של מחלה, כולל סרטן".