גבינת הלאבנה הרכה מופקת באופן מסורתי מיוגורט. היא בעלת טעם חמצמץ אופייני ומרקם חלק וסמיך. המרכיבים הבסיסיים שלה הם יוגורט ומלח. על מדפי המרכולים תמצאו מגוון רחב של מוצרים המתהדרים בשם לאבנה, אבל לא כולם בהכרח עשויים מיוגורט, וחלקם מכילים מגוון תוספות. בין מוצרי הלאבנה השונים ניתן למצוא הבדל באחוזי השומן, בכמות החלבון, הקלוריות ובתכולת המלח. חלק מהמוצרים מכילים חומרי שימור וגם עמילנים מהצומח וסיבים תזונתיים (המוספים כחומר מייצב). אגב, חלק מהם כוללים כמות גדולה של מלח ולכן מוטב לבחון היטב את האריזה. 

מה יש בלאבנה שהופך אותה לבריאה?

במאה גרם לאבנה יש כמות נאה של סידן – כמאה גרם. הסידן הוא מינרל חיוני לגוף. מרביתו נמצא בעצמות ומעניק להן את המבנה המיוחד ואת הקשיחות האופיינית המאפשרת לגוף לשאת את משקלו. כמו כן, הסידן הוא מרכיב חשוב במבנה השיניים שלנו. הלאבנה המבוססת על חלב עזים מכילה גם ויטמין A – החיוני לגדילה ולהתפתחות, פוריות ולמנגנון הראייה; ויטמין B המעורב בתהליכי חילוף החומרים; וויטמין D החשוב לגדילה ולבניית מסת עצם ושיניים ולפעילות השרירים.

לאבנה עזים או רגילה – מה ההבדל?

כיום ניתן למצוא לאבנה מחלב צאן וגם מחלב פרה. ללאבנה עזים טעם ייחודי. מכיוון שהיא מופקת מיוגורט, היא גם לרוב קלה לעיכול, בעיקר אם מכינים אותה מיוגורט צאן. מלבד טעמה הנפלא, היא  גם בעלת ערך תזונתי רב, עשירה בוויטמינים, במינרליים ומכילה כמות כפולה של סידן. באופן כללי, מומלץ  לשלב בתזונה מוצרי חלב צאן, שמלבד טעמם הנפלא, הם מספקים ערך תזונתי רב ביותר, ועשירים במיוחד בוויטמינים ובמינרלים.

גבינה טבעונית בסגנון לאבנה (צילום: סיון טרם- קוקי כיף)
השילוב המנצל עם שמן הזית והזעתר | צילום: סיון טרם- קוקי כיף

מה לגבי שמן זית וזעתר?

לרוב הלאבנה מוגשת עם שמן זית וזעתר. שמן הזית העשיר בערכים תזונתיים משובחים. מדובר בשמן בריא המכיל אחוז גבוה של אומגה 9, שבין היתר תורמת להפחתת רמת הכולסטרול בדם ומסייעת במניעת מחלות כלי דם ולב ועוד. השילוב המנצח של הלבאנה עם הזעתר (אזוב) מאפשר להשיג גם כמה מיתרונות התבלין הנהדר הזה. הוא דל בקלוריות, עשיר מאוד באשלגן ומצוין לסובלים מיתר לחץ דם.

כדאי לוותר על הפיתה?

תתפלאו אבל דווקא לשילוב לחם או פיתה, יש יתרון. שילוב של מאכלי חלב עם מאכלים מקבוצת הדגנים משפר את טיב החלבון שבחלב. לכן, הלאבנה היא מרכיב מצויין לארוחת בוקר או ערב ישראלית, והיא משתלבת נהדר בכריכים לבית הספר ולעבודה. בעיקר אם לצידה מוגשים סלט או ירק כמו עגבנייה.

 

הכותבת היא מריאנה אורבך, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה של הכללית במחוז דן – פ"ת