החורף מורגש היטב בהרגלי התזונה והפעילות שלנו. הימים הקרים גורמים לנו להיות פחות פעילים ולשהות שעות ארוכות בבית, בעיקר בקרבת המקרר. נוסף לכך, הירידה בטמפרטורות ומזג האוויר הגשום מעוררים את הרעב לאוכל חם, כבד ועשיר בקלוריות.

שעות האור הקצרות גורמות לעיתים למצב רוח ירוד ולצורך מוגבר בפחמימות שמשרות נחמה. לכל זה תוסיפו מחלות חוזרות ונשנות. חשוב להיות מודעים לשינויים האלו כדי לדעת איך להתמודד עם אותם אתגרים מבחינה תזונתית ובריאותית. הנה כמה טיפים לשמירה על תזונה בריאה כשקר בחוץ. 
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם? 

שתייה מספקת

בחורף יש נטייה להזניח את נושא המים ורבים מתקשים לשמור על כמות שתייה מספקת. חשוב לדעת שגם בחורף אנחנו נמצאים בסכנת התייבשות, במיוחד כששוהים הרבה שעות במזגנים שמחממים ומייבשים את האוויר.
רבים נוטים להתבלבל בין צמא לבין רעב ויש צורך גדול במזון ללא תחושת שובע. כדאי לשים יותר לב לשתייה ולהקפיד לשתות גם ללא תחושת צמא, ולדעת שלפעמים הרעב יכול לנבוע מצמא.

טיפ: מומלץ כמובן לשתות מים, אך אפשר לגוון גם בתה צמחים ואפילו במים חמים עם פלחי לימון, צמחים טריים כמו נענע ומרווה ותה מיובש במבחר טעמים.

תה צמחים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
לשתות לשתות לשתות | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

אוכל חם ומחמם

מזג האוויר החורפי עושה חשק למזון חם. החליפו את הסלט הקר במרק ירקות עשיר ואת הלחם עם הגבינה במנה יפה של דייסה.

טיפ: הכינו מרק כארוחה שלמה ומאוזנת: הוסיפו למרק הירקות חלבונים מנתח רזה של בשר בקר או עוף, קטניות (אפונה, שעועית, עדשים), ומזונות עשירים בפחמימות וסיבים תזונתיים כמו כוסמת, שיבולת שועל, קינואה ואורז מלא.

אוכלת מרק (צילום: Aquarius Studio, shutterstock)
החליפו את סלט הירקות במרק ירקות | צילום: Aquarius Studio, shutterstock

>> 10 המזונות שיעזרו לצלוח את החורף בשלום

פחמימות מורכבות

בחורף יש פחות שעות אור ולכן ירידה בכמות הפרשת הסרטונין במוח. רמה ירודה של הורמון זה גורמת למצב רוח ירוד. אכילת פחמימות יכולה להעלות את רמות הסרוטונין במוח וכך לגרום להרגשה טובה, רגיעה ושובע. זו בדרך כלל הסיבה שבגללה אנחנו משתוקקים לפחמימות ולמתוק בחורף.
כדאי לדעת שאכילת יתר של פחמימות ומתוקים היא אחת הסיבות העיקריות לעלייה במשקל במשך החורף. לכן, כדאי לאכול פחמימות מורכבות ורצוי שיהיו עשירות בסיבים תזונתיים. למשל: שיבולת שועל, לחם מקמח מלא, לחם שיפון, אורז מלא, בורגול, קינואה, כוסמת וכו'.

>> 3 טיפים לתזונת הוגה מושלמת

טיפ: שלבו את הפחמימות המורכבות בארוחות במהלך היום - הכינו דייסה משיבולת שועל, הוסיפו למרק כוסמת, גוונו את התוספת החמה בארוחת הצהריים בבורגול וקינואה.

קערת קינואה מתוקה (צילום:  Brent Hofacker, shutterstock)
זמן קינואה | צילום: Brent Hofacker, shutterstock

פעילות גופנית

צאו מהבית והיו פעילים. ריצה או הליכה באוויר הקריר והמפגש עם הסביבה ישפרו את מצב הרוח ויחממו את הגוף. אם לא מתאפשר לצאת החוצה ניתן לעשות פעילות במסגרת חדר כושר או בבית (סטפר, הליכון וכו').
טיפ: חפשו פעילות גופנית שתהיה לכם מקור להנאה, כך שתוכלו להתמיד בה. נוסף, שלבו פעילות לא יזומה כמו ניקיון הבית, עלייה במדרגות, עבודה בגינה, טיול עם הכלב.

>> הכנו לכם אימון חורף לוהט

ויטמין C

בחורף הגוף חלש יותר ויש נטייה להתקרר ולהצטנן. לצורך חיזוק הגוף בצורה טבעית מומלץ להגיע לצריכה מספקת של ויטמין C, נוגד חמצון החיוני להגנה על הגוף. הצריכה היומית המומלצת היא 90 מ"ג לגברים ו-75 מ"ג לנשים. תוכלו למצוא אותו במזונות כמו פירות הדר, קיווי, פלפל אדום, תותים, ברוקולי.
טיפ: בתפוז בינוני אחד יש כ-100 מ"ג ויטמין C ובפלפל אדום כ-200 מ"ג ויטמין C. שילובם בתפריט היומי מספק את הכמות היומית הנדרשת.

גמבה (צילום: Maria Uspenskaya, Shutterstock)
עסיסי, עם ויטמין C | צילום: Maria Uspenskaya, Shutterstock

בסופו של דבר, החורף אמנם מספק לנו שלל תירוצים, אך הקפדה על שתייה מרובה, בחירת מאכלים עם ירקות ודגנים מלאים, ופעילות גופנית מהנה יעזרו לנו לשמור על משקל ובריאות בכל השנה.