הקינואה היא אחד הדגנים המזינים והמומלצים ביותר. אפשר לצרוך אותה כתוספת למנה עיקרית, בתוך סלט או אפילו להכין ממנה קציצות עסיסיות. הנה 8 סיבות לשלב אותה בתפריט. 

עמוסה בוויטמינים ומינרלים: מחקרים רבים מראים שילדים ומבוגרים אינם צורכים מספיק ויטמינים ומינרלים, כולל חומצה פולית, אשלגן, ברזל ומגנזיום – כל אלה מצויים בשפע בקינואה.

הקינואה עשירה בסיבים תזונתיים: סיבים אלה תומכים בפעילות מערכת העיכול, מעודדים יציאות קבועות, ריבוי חיידקים טובים במעיים ומסייעים לשמירה על משקל תקין. מחסור בהם עלול להגדיל את הסיכוי לפתח מחלות כרוניות שונות. הקינואה מכילה כמות גדולה של סיבים ביחס לדגנים אחרים, כמו אורז חום למשל. לדוגמה, מנה אחת (195 גרם) של אורז חום מבושל מכילה 3.51 גרם סיבים, שהם 1.67 גרם פחות מאותו גודל מנה של קינואה - 5.18 גרם סיבים.

קינואה בשלושה צבעים (צילום: Elena Schweitzer, shutterstock)
נמכרת בצבעים שונים | צילום: Elena Schweitzer, shutterstock

אנטי אוקסידנטית: הקינואה מכילה פלבנואידים - תרכובות צמחיות נוגדות חמצון ואנטי-דלקתיות עוצמתיות. פלבנואידים כמו קוורצטין וקאמפרול, מגינים על התאים מפני מתח חמצוני ורדיקליים חופשיים, ובמילים פשוטות – עוזרת להגן על הגוף מפני מחלות שונות.

אינה מכילה גלוטן: עובדה זו הופכת אותה לפתרון נהדר עבור אנשים עם אי-סבילות לגלוטן, חולי צליאק או לכאלה עם רגישות לגלוטן שאינה צליאק. בניגוד למוצרים נטולי גלוטן העשויים עם מרכיבים מעובדים, הקינואה היא מקור מצוין לחומרים מזינים שלעיתים קרובות חסרים בתזונה נטולת גלוטן, כמו כאמור סִיבים, חומצה פולית, אבץ ומגנזיום.

המון חלבון: הקינואה מכילה כמות יפה של חלבון מלא, וזה בעצם אומר שהיא מספקת לנו את כל 9 חומצות האמינו החיוניות שהגוף אינו יודע לייצר בעצמו וחייב לקבל אותן מהתזונה. בכל כוס קינואה מבושלת (185 גרם) תמצאו 8 גרם חלבון.

הקפאת שומן - דיאטה (צילום: By Dmytro Flisak, shutterstock)
תורמת לירידה במשקל | צילום: By Dmytro Flisak, shutterstock

מסייעת להפחתת הכולסטרול ולשמירה על המשקל: במחקר משנת 2020 שנעשה בקרב 40 מבוגרים, אכלו המשתתפים גרם של ביסקוויטים העשויים מקמח קינואה מדי יום במשך 28 ימים. בסופו, חוו משתתפים שאכלו את הביסקוויטים מקמח הקינואה ירידה משמעותית יותר בכולסטרול LDL (הרע), וכן בכולסטרול הכולל ובמשקל הגוף, לעומת אלו שאכלו ביסקוויטים על בסיס חיטה. במחקר נוסף  מ-2017 שכלל 50 אנשים עם עודף משקל, המשתתפים התבקשו לצרוך 50 גרם של קינואה מדי יום במשך 12 שבועות. אלה שאכלו אותה חוו ירידה משמעותית ברמות הטריגליצרידים (השומנים בדם) בהשוואה לקבוצת הביקורת ולקבוצה שצרכה רק 25 גרם של קינואה ליום.

הכותבת היא עינב בורשטיין, יועצת ומנחה לתזונה טבעית ואורח חיים בריאלאינסטגרם של עינב