יצא לכם להסתכל על התאריך שעל גבי האריזה של הקוטג' ועדיין לא הייתם בטוחים אם כדאי לזרוק או לאכול? אז במקום להקריב את עצמכם ולטעום מזון שעשוי להיות מקולקל או לחלופין, במקום לזרוק מזון שלא התקלקל עדיין – הנה כמה כללים חשובים שיעזרו לכם לזהות מזון מקולקל.

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

1. ביצה מקולקלת צפה

בביצים יש מעט נקבוביות וככל שעובר הזמן, שקי אוויר מתחילים להיווצר בין הקליפה לביצה. לפי משרד החקלאות האמריקאי (USDA), אם יש מספיק אוויר בין הקליפה לביצה שגורם לביצה לצוף במים, סיכוי גבוה שהיא כבר מקולקלת.

ביצים קשות (צילום: Jiri Hera, Shutterstock)
ביצים קשות מקולקלות צפות במים | צילום: Jiri Hera, Shutterstock

2. יוגורט פג תוקף נהיה "בוצי"

אם יוגורט נשאר סגור, הוא יכול להחזיק בין שבוע לשלושה שבועות, זאת בזכות חיידקים חיים המצויים ביוגורט ומהווים חומר משמר טבעי. אבל כשהחיידקים האלו מתחילים למות, הדברים מתחילים להשתבש. יותר נוזל יצטבר על פני השטח ולעתים יתפתח עובש. סימן נוסף ליוגורט פג תוקף הוא התקרשות בתחתית, לפי האתר StillTasty.

3. בשר לא מבושל הופך חלקלק

לפי ה-USDA, בשר לא מבושל עם ריח לא נעים ומרקם חלקלק או דביק כדאי להשליך לפח. לפיהם דווקא שינויים בצבע הבשר (שרבים סבורים כי מהווה אינדיקציה לבשר מקולקל), לא תמיד מעידים על כך שהבשר פג תוקף. לפי האתר eatbydate, חיי המדף של פסטרמה או סלמי שנקנו במעדנייה תלוי בגורמים שונים, ביניהם סוג הבשר, צורת ההכנה שלו והאופן שבו אוחסן במעדנייה. בממוצע, נקניקים מחזיקים כשישה ימים במקרר, כאשר ישנם סוגים שמחזיקים רק שבועיים. 

4. שמן זית מקולקל לא מריח כמו זיתים

"שמן זית טוב אמור להיות בעל ריח פירותי וטעם הדומה לזיתים, מהם הוא עשוי", מסביר השף זוכה הפרסים מרקוס סמואלסון באתר שלו. שמן שפג תוקפו לרוב יריח כמו שמן מנוע או דבק, לפי האתר The Daily Meal.

מרק חלב בצלים וקרוטוני קשקבל (צילום: joannawnuk, ShutterStock)
אפשר להכין קרוטונים ביתיים מלחם יבש | צילום: joannawnuk, ShutterStock
עוד ב-mako בריאות:
>> ליהיא גרינר חושפת: זה תפריט הדיאטה היומי שלי
>> מה מזיק יותר? לישון מעט מדי או יותר מדי?
>> כך תשרפו הכי הרבה קלוריות באימון שלכם

5. ירקות ירוקים הופכים לצהובים

כשירוקות ירוקים משנים צבעם לצהוב, זה ככל הנראה אומר שהם התיישנו ופחות ראויים לאכילה. עם זאת, בארגון ללא מטרות רווח the Greater Chicago Food Depository, מסבירים כי במקרים מסוימים ניתן "להציל" את הירקות גם כשהם מתחילים להצהיב. הם מציעים לחתוך את החלק הצהוב בירקות כמו סלרי ולהשרות אותם במי קרח במשך 10-15 דקות כדי לרענן את הירק.

שבועות (צילום: Shutterstock)
גבינות קשות מחזיקות מעמד יותר זמן מגבינות רכות | צילום: Shutterstock

6. גבינה מקולקלת מריחה כמו חלב חמוץ

ככל שגבינה רכה יותר, כך היא מתקלקלת מהר יותר. גבינות מקולקלות לרוב יהיו בעלות ריח הדומה לחלב חמוץ. לפי המרכז "מאיו קליניק", אם מתחיל להופיע עובש על גבינה רכה כמו קוטג' או גבינת שמנת, יש לזרוק אותן. זה נכון גם לגבי גבינות מגורדות וגבינות פרוסות. לעומת זאת לגבינות קשות יותר לוקח יותר זמן להתקלקל בגלל הדחיסות שלהן. במרבית המקרים, אם מתחיל להופיע עובש בגבינה קשה, ניתן להסיר את החלק עם העובש ותראו שהחלק הפנימי של הגבינה עדיין ניתן לאכילה, מאחר שעובש בגבינות קשות (כמו פרמזן וצ'דר) אינו חודר עמוק בתוך הגבינות.

7. לחם יבש לא בהכרח מקולקל

כולנו יודעים שכשמתחיל להופיע עובש בלחם, כדאי לזרוק אותו. אך מה קורה כשהלחם יבש ללא סימנים של עובש? אם הלחם קשה או יבש, לא חייבים לזרוק אותו. עובש זקוק ללחות כדי לגדול, אז לחם יבש עדיין יכול להיות טוב למאכל. לרוב ניתן להשתמש בלחם יבש להכנת קרוטונים או פירורי לחם ביתיים.