כשאנחנו חושבים על בטטות, מיד עולות לנו לראש תמונות של פקעות כתומות ותוססות. אבל מה אם נגיד לכם שיש עוד זן, בטטה סגולה, שלא רק מתהדרת בגוון סגלגל מהמם אלא גם טומנת בחובו מגוון של יתרונות בריאותיים?

הסיפור של הבטטה הזאת מתחיל באוקינאווה, אי ציורי ביפן, שזכה לתשומת לב עולמית בשל העובדה שהוגדר כאזור כחול - "Blue Zone". אזורים כחולים הם אזורים שבהם אנשים נהנים מחיים ארוכים ובריאים יותר, וחלק ניכר מהם חי לאחר גיל 100. מה הסוד שלהם? ובכן, ניחשתם נכון - הוא מוסתר חלקית מתחת לאדמה של האי שלהם - הבטטה הסגולה.

הכירו 5 יתרונות בריאותיים מוכחים של הפקעת הצבעונת המדהימה הזו:

עשירה בנוגדי חמצון: הפיגמנט הסגול בבטטות אלו מגיע מאנתוציאנינים, נוגדי חמצון רבי עוצמה המסייעים במאבק ברדיקלים חופשיים, בלחץ חמצוני ובדלקות, שמסייעים להפחית את הסיכון למחלות כרוניות. על פי סקירה של האוניברסיטה הצ'כית לחקלאות בפראג, למעשה יש לבטטות הסגולות פי שניים עד שלושה יותר פעילות נוגדת חמצון, לעומת תפוחי אדמה לבנים או צהובים ומאשר בטטה כתומה.

שומרת על הלב: בטטה סגולה ידידותית (מאוד) ללב. היא מכילים סיבים תזונתיים, אשלגן וויטמין B6, אשר מסייעים בהורדת לחץ הדם ומפחיתים את הסיכון למחלות לב. על פי מחקר שפורסם ב-2012, שנמשך 4 שבועות בקרב אנשים עם לחץ דם גבוה, אכילת 8-6 בטטות סגולות פעמיים ביום הפחיתה את לחץ הדם.

בטטת אוקינואה (צילום: Shutterstock/KPG_Payless)
מלאה בכל טוב - הבטטה הסגולה | צילום: Shutterstock/KPG_Payless

 משפרת את תפקוד המעי: הסיבים התזונתיים המצויים בבטטות הסגולות, תומכים במיקרוביום (אוכלוסיית החיידקים הידידותיים במעי), מסייעים לעיכול ויכולים לחזק את המערכת החיסונית. צריכה של בטטה סגולה באופן יומי תעזור לכם למלא את פער הסיבים שלכם. אגב, מסתבר שרוב האנשים בעולם המודרני אינם עומדים בהנחיות התזונה לאמריקאים שהיא צריכה של 14 גרם סיבים ל-1,000 קלוריות, אבל, אל דאגה - הוספת כמה מנות של בטטות סגולות לתזונה בכל שבוע תעשה את העבודה.

אנטי-אייג'ינג עוצמתית: נוגדי החמצון והוויטמינים שבבטטה הסגולה יסייעו לכם לשמור על עור צעיר ולהפחית את סימני ההזדקנות.

מסייעת לירידה במשקל: תכולת הסיבים הגבוהה של הבטטה הסגולה תגרום לכם להרגיש שבעים ומרוצים לאורך זמן, מה שמסייע לניהול משקל ושליטה ברמת הסוכר בדם. על פי מחקרים יתרון זה נובע מהריכוז הגבוה של תרכובות צמחיות מסוג פוליפנולים המצויות בה.

מפחיתה את הסיכוי לסרטן: כמה מחקרים מצביעים על כך שלתרכובות המכונות אנטוציאנינים המצויות, בין היתר, בבטטה הסגולה יש תכונות אנטי-סרטניות, כולל במניעה ובלחימה בסרטן המעי הגס והשד.

 

הכותבת היא עינב בורשטיין, יועצת ומנחה לתזונה טבעית ואורח חיים בריאלאינסטגרם של עינב