אין ספק שישראלים אוהבים חריף. אבל כמה מכם יודעים מה באמת קורה לגוף שלכם כשאתם אוכלים את אותם פלפלים חריפים בדוכן פלאפל? מתברר שהמון דברים קורים - ובעיקר טובים. 

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

ירידה במשקל

מובן שכדי לרדת במשקל צריך להקפיד על גירעון קלורי, פעילות גופנית ותזונה נכונה. אבל אם אתם מרכיבים לעצמכם תפריט דיאטה, בהחלט כדאי להוסיף לשם כמה מאכלים חריפים. תרכובות מסוימות המצויות במזונות חריפים נמצאו במחקרים כמסייעות להפחתת תיאבון ולהוצאת אנרגיה. מחקר שפורסם ב-2014 הראה כי כשאנשים צרכו קפסאיצין, הם אכלו 74 קלוריות פחות בארוחה. מחקר אחר הראה שצריכת קפסאיצין מובילה לשריפת 50 קלוריות יותר ביום. 

סיכון מופחת לאולקוס

גם אתם חשבתם שאכילת מזון חריף יכולה לגרום לאולקוס (כיב קיבה)? אז מתברר שדווקא ההיפך הוא הנכון. קפסאיצין, התרכובת שאחראית לחריפות של פלפלים, מונעת ייצור חומצה, מעודדת הזרמת דם לקיבה ומעודדת ייצור תאי רירית הקיבה. כל אלה למעשה מפחיתים את הסיכון לאולקוס. 

מצב רוח טוב יותר

אתם בטח תוהים מה הקשר בין המזון שאתם אוכלים למצב הרוח שלכם. ובכן, מתברר שהקפסאיצין נקשר לקולטני כאב בלשון, וזה למעשה מה שגורם לך לחוש כאב בזמן אכילת חריף. אך בתגובה לכך, המוח שלכם משחרר הורמונים שמשרים תחושה חיובית, כדרך להילחם בכאב. קצת כמו התחושה הטובה שאתם מרגישים אחרי אימון מפרך במיוחד. 

דג חריף (צילום:  hlphoto, shutterstock)
החריימה משתלם יותר ממה שנדמה לכם | צילום: hlphoto, shutterstock

מערכת חיסונית חזקה יותר

מחקרים רבים שנעשו בנושא הראו שלקפסאיצין יכולות נוגדות חמצון ואנטי-דלקתיות, שעוזרות לגוף להילחם בזיהומים ולמנוע מחלות. עד כדי כך, שישנם חוקרים שהסיקו כי צריכת פלפל חריף יכולה ממש להאריך את החיים

עוד ב-mako בריאות:
>> תופעת הלוואי של החיסון שעלולה להדאיג נשים
>> פונתה לביה"ח לאחר שהתעלפה – וזה מה שהתגלה
>> מומחה מזהיר: "המגפה הבאה נמצאת מעבר לפינה"

שיפור בתפקוד הלב

מתברר שבמקומות שבהם נהוג יותר לצרוך מזון חריף, יש היארעות נמוכה יותר של מחלות לב וכלי דם. הסברה הרווחת היא שמזונות כמו צ'ילי, חלפיניו ופלפל קאיין - מפחיתים את רמת הכולסטרול הרע ועוזרים להילחם בדלקות. בנוסף לכך, נראה שקפסאיצין חוסם גן שגורם להיצרות של העורקים - וזה מוביל לזרימה בריאה של דם, הפחתת לחץ דם ומניעת היווצרותם של קרישי דם. גם החום שמיוצר בגוף בתגובה לאכילת חריף תורם להזרמת הדם. כמו כן, לקפסאיצין תכונות אנטי-דלקתיות שיכולות גם הן לסייע במניעת חסימת כלי דם. 

פלפל חלפיניו (צילום:  Marcos Castillo, shutterstock)
קטן, אבל מלא ביתרונות בריאותיים | צילום: Marcos Castillo, shutterstock

סיכון מופחת לסרטן

מחקרים שונים שנעשו על בעלי חיים מצביעים על קשר שבין צריכת קפסאיצין למניעת התפתחות של גידולים סרטניים. מחקר שנעשה על ידי חוקרים מאוניברסיטת הרווארד הראה כי אנשים שצורכים פלפל צ'ילי בתדירות גבוהה נמצאים בסיכון נמוך יותר ב-8 אחוזים ללקות בסרטן. 

קשיי עיכול

יש אנשים שרגילים יותר לאכול אוכל חריף ולכן הוא פחות ישפיע על מערכת העיכול שלהם. אבל אם אתם קצת פחות מתורגלים בזה, ייתכן שתחושו בלגן קל בבטן. צרבת לרוב נגרמת בשל בעיה בשריר שבין הוושט לקיבה - שתפקידו בין היתר למנוע חזרה של מזון מהקיבה לוושט. אוכל חריף עלול להוביל להיחלשות של שריר זה ולכן הוא אם סבלתם מצרבת לאחר שאכלתם פלפל חריף, אתם בהחלט לא לבד. אם אתם סובלים מבעיות במערכת העיכול, כמו תסמונת המעי הרגיז, מחלת קרוהן, צליאק, דלקת כיבית של המעי הגס רפלוקס קיבתי-ושטי, כדאי להימנע מאוכל חריף כיוון שהוא יכול לגרום להחמרה בתסמינים, בשל גירוי יתר של דופן הקיבה.