תמיד חשבתי שפיצה עושה לכם אקנה? טעות בידכם. אקנה זה לא מחלה שיכולה להיגרם מאוכל, אלא תהליך דלקתי בתוך בלוטות החלב בעור. זה יכול להופיע מרגע הלידה ועד גיל מאוד מתקדם, והכי שכיח בגיל ההתבגרות. "הפרשת חלב היא מאוד גדולה בינקות, משום שלתינוק יש את ההורמונים של האמא, ולכן איך שהם נולדים יכול להיווצר אקנה", אומרת ד"ר מרינה לנדאו, מומחית ברפואת עור, מכבי שירותי בריאות. "אך התופעה שכיחה הרבה יותר בגיל ההתבגרות, עד 85 אחוז מהמתבגרים סובלים מזה במידה כזו או אחרת".

איך פצעון נולד?

יש שלושה מרכיבים שמשפיעים על הופעת אקנה על העור. "ראשית, זה קשור לעלייה בהפרשת החלב על ידי בלוטות החלב", אומרת ד"ר לנדאו. "לכן זה קורה יותר באזורים בגוף העשירים בבלוטות חלב כמו הפנים או עור הגב". עלייה בהפרשת החלב בטוח תעשה לנו עור שומני, אבל בשביל שיופיע אקנה יש עוד כמה גורמים. "מה שקורה בזמן אקנה הוא שנוצר פקק במוצא של בלוטת החלב, כלומר, ששומן נתקע בתעלות הבלוטה ואין ניקוז בריא שלו". אך גם בשלב הזה, לא בהכרח יראו סימנים בעור. השלב השלישי והאחרון להיווצרות אקנה הוא דלקת. "החלב הכלוא בתעלות הבלוטה הוא למעשה כר פורה לחיידקים, ברגע שיש דלקת וריבוי חיידקים, אז נוצר הפצעון", היא מסבירה.

הסיבה להתגברות האקנה בזמן גיל ההתבגרות נעוצה בהורמונים שלנו. "בגיל ההתבגרות מתחילה השפעה הורמונלית הגורמת ליותר הפרשת חלב", אומרת ד"ר לנדאו. "הסיכוי לאקנה גדל כשמפרישים יותר חלב. ההורמון שאחראי על זה הוא בעיקר טסטוסטרון ונגזרותיו, לכן אצל חלק מהנשים מקובל טיפול הורמונלי בגלולות כדי לשפר את תופעת האקנה, כאשר יש יותר אסטרוגן, פעולת הטסטוסטרון נחסמת, ותופעת האקנה יורדת משמעותית".

אישה נוגסת בטבלת שוקולד (צילום: RichHobson, Istock)
תניחי את השוקולד ובואי נדבר על זה | צילום: RichHobson, Istock
עוד ב-mako בריאות:
>> מתאפקים לפיפי: האם השלפוחית שלכם בסכנת התפוצצות?
>> בחנו את עצמכם: מה אתם באמת יודעים על הגוף שלכם?
>> בנות חזקות זו לא מילה גסה: המטפסות המובילות בישראל

מה לא לאכול?

הנושא של תזונה ואקנה נמצא במחקר מתמיד, בעבר חשבו שיש לתזונה יש תפקיד מאוד גדול, אך גם היו שנים שסברו כי זה כלל לא קשור לתופעה. "היום אנחנו בסוג של פשרה - אצל חלק מהאנשים אכן יש מאכלים שיכולים להחמיר את האקנה, אבל זה אינדבידואלי", אומרת ד"ר לנדאו. להלן כמה קבוצות מזון שיכולות להגביר את האקנה שלכם:

1. מוצרי חלב

אנשים שצורכים הרבה חלב בקר יכולים להיות חשופים להחמרה במצב האקנה שלהם. "חלב פרות הוא עתיר בהורמונים, גם משום שחולבים אותן גם כשהן הרות, וגם לאחר המלטה", היא מסבירה. "ההורמונים האלה עוברים גם לתוך החלב, מה שיכול להשפיע על החרפת האקנה אצל אנשים שצורכים הרבה מוצרי חלב".

2. מאכלים בעלי אינדקס גליקמי גבוה

שוקולד ועוגות עושים לכם חצ'קונים? אתם לא מדמיינים, זה אכן אפשרי. "סוכרים פשוטים הם אלה שמעלים סוכר בדם באופן מהיר ומידי", אומרת ד"ר לנדאו. "אותם המזונות גורמים לעלייה ברמת הגלוקוז ולעלייה בהפרשת האינסולין. האינסולין, יחד עם חלבון באמצעותו הוא פועל – הוא בעל השפעה פרו דלקתית ומעודדת יצירת חלב, ולכן הסיכוי לאקנה גובר".

טוסט גבינה צהובה (צילום: ferhat mat, Istock)
אין פה שום דבר שיעזור לעור שלכם | צילום: ferhat mat, Istock

דוגמה קלאסית למנגנון זה היא נשים שהאקנה שלהן הוא על רקע תסמונת השחלה הפוליציסטית. נשים שסובלות מהתסמונת לעיתים יסבלו גם מאקנה. "המנגנון הביולוגי של המחלה הזו הוא עמידות לאינסולין. ברגע שנותנים לנשים כאלה תרופה אנטי סוכרתית – גם האקנה משתפר. אם אין עלייה באינסולין, אין עידוד של תהליך דלקתי בבלוטות החלב, ולכן גם לא יהיה אקנה", היא מסבירה.

3. מלוחים

ואם חשבתם שאתם בקטע של מלוחים ולכן אתם בטוחים מפני אקנה, יש לנו חדשות רעות בשבילכם. לאחרונה נערך מחקר בהודו שבדק אם מזונות חריפים או מתובלים תורמים לאקנה, ומצא כי המזונות העתירים במלח אכן גרמו להחרפה בתופעה, בעוד שהמתובלים לא השפיעו. תשתמשו בתבלינים בכיף, רק תרגיעו עם המלח, הפנים שלכם יודו לכם.

טיפ מהמומחית: "מי שרוצה פחות אקנה צריך לעשות דבר פשוט מאוד, פשוט לאכול בריא. יותר ירקות, פחמימות מורכבות ופחות מלח", אומרת ד"ר לנדאו. "כך גם אתם תהיו בריאים יותר, וגם העור שלכם". 

 >> פירות יבשים זה בריא? לא תמיד. המדריך השלם