ישראל מציעה שפע ומגוון רחב מאד של מוצרי חלב, ביחס לארצות אחרות בעולם. גבינות מחלב פרה, כבשים, עיזים ואפילו באפלו, גבינות רזות או גבינות שמנות ועוד ועוד. אבל לפעמים התוצאות עלולות להיות לא נעימות במיוחד בקרב אנשים עם רגישות ללקטוז.

לאחרונה גדל היצע המוצרים דלי ונטולי לקטוז, על ידי הוספה של האנזים "לקטאז" למוצר החלב הגורם לפירוק הלקטוז בשלב מוקדם וכך הוא אינו גורם לתופעות לוואי. בנוסף, מוצרי חלב מסוימים כמו יוגורט ביו מכילים כמות גבוהה של לקטוז אך הוא עובר פירוק במהלך חיי המדף, החיידקים הטובים המצויים ביוגורט מפרקים את הלקטוז לאורך הזמן, וכאשר המוצר מתקרב לתאריך התפוגה שלו – כמות הלקטוז קטנה משמעותית.

 עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

מה יש בלקטוז?

הלקטוז מורכב משני חד סוכרים: גלוקוז וגלקטוז. פירוק הלקטוז נעשה במעי הדק על ידי אנזים שנקרא "לקטאז", אנזים זה חסר בקרב אנשים עם רגישות ללקטוז. כאשר הלקטוז לא מתפרק הוא עובר תסיסה, מה שגורם לתופעות לוואי לא נעימות כמו גזים, נפיחות, כאבי בטן ושלשולים.

תחליפי חלב (צילום: unsplash)
משקה סויה ומשקה שקדים. לכו על הגרסאות נטולות הסוכר | צילום: unsplash

איך להקל על התסמינים?

  • קודם כל לא חייבים לצרוך לקטוז. יש תחליפים, יש מוצרי חלב נטולי לקטוז וגם אפשר לבחור במוצרים דלים בלקטוז מלכתחילה כמו גבינה צהובה או קוטג'.
  • מומלץ להימנע מצריכה של מוצרי חלב על בטן ריקה ולצרוך אותם כחלק מארוחה מאוזנת, כך שפירוק הלקטוז נעשה בקלות רבה יותר גם עבור אנשים רגישים.
  • מומלץ להעדיף גבינות קשות בעלות אחוזי שומן גבוהים.
  • מזונות שככל הנראה יהיו קשים לעיכול הנם חלב ניגר או חלב מרוכז (בגלידות למשל).
  • במידה ולא רוצים לוותר על מגוון המאכלים ניתן ליטול לקראת הארוחה תוסף "לקטאז" הנמכר בבתי המרקחת ללא מרשם.

יעל נתן גולדשטיין, דיאטנית במחוז ירושלים של מאוחדת