אם אתם אוכלים לארוחת בוקר גרנולה ואחר כך מנשנשים איזה חטיף אנרגיה, אתם ודאי טופחים לעצמכם על השכם על האוכל הבריא שאתם צורכים. אבל אתם, ורוב הצרכנים, לא מודעים לעובדה שתעשיית המזון מנסה פעמים רבות לעלות על טרנד "האוכל הבריא" ומשווקת מוצרים מסוימים כבריאים או כדיאטטיים, כשלמעשה הם מכילים חומרים מזיקים, כמויות גבוהות של נתרן ושל סוכר וגם של חומרים משמרים. כדי שלא תיפלו בפח "הבריא", אספנו דוגמאות של מאכלים שמבטיחים הרבה, אבל מקיימים מעט פחות. 

1. גרנולה  

גרנולה יכולה להיות מאוד מטעה. מצד אחד היא מלאה בשיבולת שועל, באגוזים ובפירות ועשירה בסיבים ובוויטמינים. אז מה יכול להיות רע? בנוסף לכל הדברים הטובים, גרנולה מכילה כמויות גדולות של סוכר. יצרני הגרנולה מנסים לשווק את המוצר כטעים ובריא, והם מוסיפים סוכר, דבש או סילאן בכמויות גדולות לתערובת הדגנים. בנוסף לסוכר, רוב הגרנולות מכילות אחוזי שומן גבוהים, מכיוון שהיצרנים מוסיפים שמן לתערובת, למרות תכולת השומן הגבוהה שיש באגוזים ממילא.

כל הסוכר והשומן גורם לכך שבכוס אחת של גרנולה יש 600 קלוריות בממוצע, מספר גבוה לארוחה אחת, שלא תמיד מצליחה להשביע.

המלצה: אם כבר אוכלים גרנולה, מומלץ לא לאכול אותה כארוחת בוקר שכן תכולת הסוכר הגבוהה יכולה להעלות את כמות הסוכר בדם באופן חד, מה שגורם לתחושת רעב בשאר היום. אז מה כן לעשות אם אתם חובבי גרנולה? הכינו גרנולה ללא סוכר בבית, וכך תוכלו לשלוט על כמויות הסוכר והשמן.

גובר עומד מול מקרר משקאות קלים (צילום: Joe Raedle, GettyImages IL)
הממתיקים המלאכותיים מבלבלים את הגוף שלנו | צילום: Joe Raedle, GettyImages IL

2. משקאות דיאט

אתם ודאי מכירים הרבה אנשים שמנסים לרדת במשקל ועוברים למשקאות דיאט למיניהם. המשקאות הללו מחליפים את כמות הסוכר הגדולה שיש בדרך כלל במשקאות ממותקים בממתיקים מלאכותיים. כתוצאה מכך, כמות הקלוריות יורדת בצורה משמעותית. אבל האם משקאות אלה באמת עוזרים לרדת במשקל? מחקרים עדכניים מוכיחים שמשקאות דיאט הם לא בריאים כמעט כמו משקה ממותק. אז למה זה בעצם? קודם כל, ממתיקים מלאכותיים מבלבלים את הגוף שלנו. יש להם טעם מתוק יותר מסוכר, אך אין להם קלוריות, מה שגורם לגוף לא לדעת איך להתמודד איתם.

בנוסף, כמה מחקרים מצביעים שהממתיקים מעלים את רמת האינסולין בדם ממש כמו סוכר, מה שעלול להוביל לעלייה במשקל. במחקר שנעשה באוניברסיטת טקסס נתנו לאנשים לעבור מצריכת משקאות ממותקים למשקאות דיאט. לאחר שנה התוצאות הפתיעו: כ-70 אחוזים מהנבדקים עלו בהיקפים ובמשקל. החוקרים מאמינים שהסיבה היא פיזיולוגית, אך גם פסיכולוגית: ככל הנראה הנבדקים הרשו לעצמם לאכול יותר, ולפצות על העובדה שהם שותים משקאות עם ערך קלורי נמוך יותר. מחקרים נוספים מצאו קשר בין משקאות אלו לסוכרת, מיגרנות, שחיקת שיניים ודיכאון.

המלצה: עשו לעצמכם טובה: שתו מים.

רוכב אופניים אוכל חטיף אנרגיה (אילוסטרציה: thinkstock)
לאנרגיה יש שם אחר: סוכר. אילוסטרציה | אילוסטרציה: thinkstock

3. חטיפי אנרגיה

חטיפי אנרגיה הם קטגוריה רחבה מאוד: חלקם מכילים כמויות חלבון גדולות, והם נועדו לצריכה לאחר אימון אינטנסיבי. חלקם אמורים להיות "בריאים" ולשמש כחטיף בין הארוחות, והם לרוב מכילים דגנים מלאים, אגוזים ופירות יבשים. אף שחטיפים אלה מגדירים את עצמם כ"בריאים", חלקם הם ממתקים בתחפושת. אם תציצו ברשימת המרכיבים תגלו שהרבה מהם מוסיפים סוכר ומצפים את החטיף בשוקולד, מה שמקפיץ את הערך הקלורי. לדוגמה, חטיפי אנרגיה מכילים כ-150-300 קלוריות, בעוד שחטיף סניקרס, שנחשב מושחת, מכיל רק 250 קלוריות.

המלצה: אם אתם ספורטאים שמחפשים חטיפי חלבון לאחרי האימון, נסו את החטיפים עם הכי פחות סוכר ושומן, ובאופן כללי השתדלו להגביל את השימוש בחטיפים אלו ולצרוך חלבון בצורה לא מעובדת. אם אתם לא ספורטאים ורוצים רק משהו לנשנש - החליפו את החטיף בפירות ובאגוזים טבעיים.

שייק פירות (אילוסטרציה: matka_Wariatka, Thinkstock)
לאן נעלמו הסיבים התזונתיים והוויטמינים? | אילוסטרציה: matka_Wariatka, Thinkstock

4. מיצי פירות ושייקים

אתם בטח חושבים שכמה שיותר פירות וירקות זה בריא. הבעיה היא שבפירות יש המון סוכר, ואם דוחסים המון מהם למיץ אחד, עלולה להיווצר פצצת קלוריות שלא מביישת מנת גלידה מושחתת. בנוסף, בהרבה מדוכני המיצים מוסיפים סוכר לשייקים כדי להפוך אותם לטעימים יותר, כך ששייק ממוצע יכול להגיע גם ל-600 קלוריות, תלוי בגודל שלו ובפירות ששמים בפנים. בנוסף לכל הסוכר, הסיבים התזונתיים והוויטמינים שיש בפירות הולכים לאיבוד בתהליך הסחיטה, כך שאנחנו נשארים בעיקר עם החלקים הפחות מזינים בפרי.

המלצה: תמיד עדיף לאכול פרי בצורתו השלמה מאשר במיץ, כי כך אתם שבעים יותר ומקבלים יותר ערכים תזונתיים. אם ממש מתחשק לכם שייק, בקשו שיכינו אותו על בסיס מים וללא תוספת סוכר.

סדנה להכנת סושי (צילום: Neilson Barnard, GettyImages IL)
בדרך למערב, הסושי איבד לא מעט ערכים תזונתיים | צילום: Neilson Barnard, GettyImages IL

5. סושי

במשך שנים לסושי הייתה תדמית של אוכל בריאות: מדובר בשילוב של אצות, אורז, דגים טריים וירקות, שמספקים המון אומגה 3, ויטמינים וסיבים. אלא שלא תמיד סושי הוא בריא. ראשית, הסושי היפני המקורי הוא מאוד פשוט: חתיכת דג טרי ונא עטופה באצה וקצת אורז. אלא שבדרך לכיבוש החך המערבי, הסושי עבר הרבה מאוד תהפוכות: המנות הפכו לענקיות ונוספו מרכיבים כמו שמנת, אבוקדו וגם סושי מטוגן ושבבי טמפורה. התוספות והמנות הענקיות גורמות לסושי להפוך למאכל לא זול קלורית. אבל מכיוון שאנחנו חושבים שמדובר במאכל לא משמין ובריא, אנחנו מרשים לעצמו לזלול קומבינציות ענקיות, שמכילות גם מרכיבים מטוגנים.

המלצה: בנוסף לחסרון הקלורי, ישנם סכנות בריאותיות של ממש שיכולות להתגלם בסושי. בדגים נאים מסוימים ישנם רמות כספית גבוהות במיוחד, שיכולות להוביל לליקויים נוירולוגיים שונים ולבעיות במוח. הסכנה גדולה במיוחד אצל תינוקות ועוברים ולכן ההמלצה היא שנשים בהיריון ונשים מניקות ימנעו מאכילת דגים נאים.

פירות יבשים (אילוסטרציה: udra, Thinkstock)
איפה מסתתרים הכימיקלים? | אילוסטרציה: udra, Thinkstock

>> לא רק אוכל: 10 תחביבים שיהפכו אתכם לבריאים יותר

6. פירות יבשים

בעוד שפירות יבשים נתפסים כמשהו בריא ומזין, הם מכילים לרוב שלל כימיקלים מאוד לא בריאים, וכמובן המון סוכר. מכיוון שבתהליך הייבוש מוציאים כמעט את כל תכולת המים מהפרי, הם מרוכזים, ולכן מכילים ריכוז גבוה יותר של סוכר. בנוסף לכך, מכיוון שהפרי קטן יותר, אנחנו מרשים לעצמנו לאכול כמויות גדולות יותר, מה שגורם לצריכה קלורית גבוהה. בנוסף לקלוריות המסתתרות, כדי לשמר את הפירות מוסיפים להם כימיקלים כגון גופרית, שעלולים לגרום לבעיות בריאותיות.

המלצה: אז אם בא לכם משהו מתוק, תמיד כדאי לאכול פרי שלם. אפשר לנשנש קצת פירות יבשים, אבל העדיפו את אלה שלא מוסיפים להם סוכר, ושתהליך הייצור שלהם לא כולל כימיקלים.

גבר בודק מרכיבים של מוצרים בסופרמרקט (אילוסטרציה: thinkstock)
הפחתת השומן היא תהליך כימי לא בריא | אילוסטרציה: thinkstock

7. מאכלים מופחתי שומן

המלצות הדיאטנים כיום מתבססות על פירמידת המזון שהומצאה בארה"ב, ולפיה יש לצרוך כמה שפחות שומן בתזונה שלנו. בעקבות כך, מוצרים שהם בדרך כלל עתירי שומן, או "סתם" בעלי 15 אחוז שומן באופן טבעי, זכו לגרסאות מופחתות שומן או נטולת שומן לחלוטין. תהליך הוצאת השומן ממוצרים שיש להם באופן טבעי אחוזי שומן (כגון חלב וגבינה) הוא תהליך כימי, שהופך את המוצרים למעובדים אפילו יותר ממוצרים רגילים. בתהליך מוסיפים למוצרים אלו תחליפים שנועדו לפצות על היעדר השומן ולייצב את התערובת. כך, מוצרים נטולי שומן מכילים הרבה פעמים ממתיקים מלאכותיים (שכבר הזכרנו שהם מזיקים לבריאותנו) או כמויות גבוהות של סוכר, וכן כימיקלים וכמויות גבוהות של חומרי שימור.

המלצה: בפעם הבאה שתהיו בסופר, אל תסתכלו בהכרח על אחוזי השומן, אלא בחרו את המוצר עם הכי פחות סוכר ורכיבים שאתם לא מכירים ברשימת הרכיבים.

שף מטגן עם שמן זית (אילוסטרציה: gerenme, Thinkstock)
רק אל תחממו את שמן הזית | אילוסטרציה: gerenme, Thinkstock

8. לטגן עם שמן זית

שמן הזית זכה להמון פרסום כשמן בריא, שמיטיב עם גופינו, לעומת שאר שמנים צמחיים כמו קנולה וסויה. ואכן מחקרים הראו כי השמן עמוס בחומצות שומן חיוניות, וכי שימוש בשמן זית מפחית את הסיכון למחלות לב וכן מפחית רמות סוכר וכולסטרול.  

הבעיה מתחילה כשמתחילים לחמם את השמן לטמפרטורות גבוהות (כמו בטיגון). בהשוואה לשמנים אחרים, יש לו נקודת עישון נמוכה. עם זאת, לשמן זית כתית מעולה יש נקודת עישון גבוהה יותר. באופן כללי, אם שמן מגיע לנקודת העישון שלו (בשמן זית מדובר על טמפרטורות של כ-200-220 מעלות), הוא עובר תהליך חמצון שיכול לשחרר רדיקלים חופשיים ולהפוך את השמן למסרטן.

המלצה: השתמשו בשמן זית בבישול ובאפייה, וגם בצורתו הגולמית על סלט אך אל תטגנו איתו בטמפרטורות גבוהות מדי.

>> לעוד כתבות בריאות