ברוב המקרים הקשר בין אוכל למצב רוח מתחבר לנו אסוציאטיבית לתסכול, חוסר ביטחון וחוסר חשק להתחיל שוב ושוב בדיאטה. אבל לאוכל יש גם השפעה חיובית על התחושה שלנו והמזונות שאנחנו בוחרים להכניס לגוף משפיעים באופן משמעותי על רמת האנרגיה, דפוס השינה ואפילו על מצב הרוח שלנו.

הפעם בחרנו להתמקד באלו שמשפרים את מצב הרוח, ולא רק בגלל המשמעות התזונתית או הדיאטטית שלהם אלא בעיקר בגלל השינויים הפיזיולוגיים שהם מחוללים שיכולים להוביל לשינוי משמעותי באנרגיה הכללית שלנו.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

ויטמינים לבריאות המוח: באילו מאכלים הם נמצאים?

עוגת בננות ומייפל (צילום: ענבל לביא, mako אוכל)
עוגת בננות ומייפל | צילום: ענבל לביא, mako אוכל

בננה

בננות מכילות טריפטופן, חומצת אמינו חיונית שמגבירה את ייצור הסרוטונין, שעוזר בוויסות מצב הרוח. בננה בינונית מכילה כ-11 מיליגרם של טריפטופן. מזונות אחרים עם טריפטופן כוללים אגוזים וזרעים, גבינה, שיבולת שועל, הודו, עוף, טונה וחלב. מחקר משנת 2000 מצא שבננות מכילות דופמין, כימיקל נוסף שיכול לעזור לנו להרגיש טוב יותר. על פי המחקר, בבננה בינונית יש כ-10 מ"ג של דופמין.

אמא קובה סלק  (צילום: סיוון שוב עמי ,  יח"צ)
אמא קובה סלק | צילום: סיוון שוב עמי , יח"צ

סלק

סלק מכיל ויטמין C שיכול לשפר את מצב הרוח.  100 גרם סלק מספקים 4% מכמות הוויטמין C היומית המומלצת. נמצא גם כי צריכת סלק עשויה לשפר את תפקוד המוח על ידי קידום התרחבות כלי הדם והגברת זרימת הדם למוח. מזונות נוספים שעשירים בויטמין C כוללים תפוזים, מנגו, לימונים, קיווי, ברוקולי, פלפלים ותותים. 

מתכון: פרוסות בטטה צלויות עם שום ורוזמרין (צילום: דפני פתיחה)
צילום: דפני פתיחה

בטטה

הרמות הגבוהות של המגנזיום שיש בבטטה, ממקמות גם את הירק הזה בראש רשימת המזונות מגבירי מצב הרוח. רמות נמוכות של מגנזיום יכולות לתרום לסיכון גבוה יותר לדיכאון, מחקר משנת 2015 מצא שאנשים שאין להם מספיק מגנזיום נמצאים בסיכון גבוה ב-22% לחוות דיכאון. לא רק שמגנזיום מסייע במניעת דיכאון, אלא שהוא גם יכול להפחית תסמינים אצל אנשים שכבר נאבקים איתו. על פי מחקר משנת 2017, אנשים עם דיכאון קל עד בינוני יכולים להתחיל לראות שיפור בתסמינים לאחר נטילת 248 מ"ג מגנזיום מדי יום.

מקורות נוספים למגנזיום הם תרד, במיה, קינואה, טופו, אגוזי קשיו, זרעי פשתן וחמאת בוטנים.

שוקולד מריר (צילום: amirali mirhashemian, unsplash)
צילום: amirali mirhashemian, unsplash

קקאו

לפני שמישהוו קופץ - אנחנו מדברים אך ורק על שוקולד מריר ולא על הגרסה החלבית. מחקר משנת 2022 מצא ששוקולד מריר בשיעור של 85% קקאו משפיע לטובה על מצב הרוח. מבוגרים שאכלו 30 גרם של שוקולד מריר 85% קקאו כל יום במשך 3 שבועות הפחיתו מצבי רוח שליליים. לשם השוואה, אותה בדיקה בוצעה עם 70% שוקולד מריר קקאו והיא לא הניבה שיפור.

תועלת נוספת טמונה בכך ששוקולד מריר שמכיל לפחות 85% קקאו מכיל סיבים המזינים פרוביוטיקה, התומכים בחיידקים טובים למעיים. וככלל, הקקאו גם עשיר בפוליפנולים - כנוגדי חמצון חזקים, לפוליפנולים יש השפעה אנטי דלקתית שעוזרת גם למצב הרוח. 

חלבון

סקירה משנת 2007 מצאה שצריכת חלבון קשורה לרמות מוגברות של דופמין ונוראפינפרין, כימיקלים שממלאים תפקיד חשוב לא רק במצב הרוח, אלא גם למוטיבציה ולריכוז. מזונות כמו בקר, עוף, הודו וביצים הם מקורות טובים לחלבון. אם אתם צמחונים או טבעונים, חומוס, עדשים וטופו הם מקורות אידיאליים לחלבון.