אחרי הכלים החד פעמיים, הגיע תורם של המשקאות הממותקים לעלות על המוקד ולהגדיל את קופת המדינה. בעולם כבר עשרות מדינות הטילו מס על המשקאות הקלים ובימים אלו מתוכננת הטלת מס גם בישראל. אם המדבקות האדומות והירוקות לא גרמו לכם לצרוך יותר ירקות, פירות, דגנים וקטניות ופחות מזון מעובד ומשקאות קלים, אולי הרפורמה הבאה תעזור לכם לשמור על הבריאות שלכם יותר.

מטרת העלאת המס, שתחול גם על המשקאות הממותקים וגם על משקאות הדיאט למיניהם, מעבר להגדלת תקציב המדינה, היא לגרום לאנשים לצרוך מזון בריא יותר, ולהקטנת הצורך בטיפול רפואי עקב תחלואה שנגרמת ממשקאות אלו.

 עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

ממחקר שנערך ב-10 מדינות אירופאיות, והתפרסם בכתב העת של האיגוד הרפואי האמריקאי JAMAנמצא ששתייה של מעל משקה ממותק אחד ביום מכפילה את הסיכוי לפתח סוכרת מסוג 2, ששכיחותה עולה בשנים האחרונות בארץ ובעולם. האם יש להעלאת המס הצדקה בריאותית והאם היא תעזור לעצירת התחלואה?

"לגמרי יש לכך הצדקה בריאותית". טוענת שירי נקש, דיאטנית קלינית, "לצערי אי אפשר לתלות את כל התקווה שלנו בזה שאם יעלו את המחיר אז אנשים יפסיקו לצרוך לגמרי משקאות ממותקים, בדיוק כמו שהעלו את מחיר הסיגריות ועדיין אנשים ממשיכים לצרוך. אז זה לא ימנע מהם לחלוטין אבל זה יכול קצת להפחית ולגרום לאנשים לחשוב פעמיים לפני שהם קונים ושותים".

אפשר לוותר עליהם לגמרי?

"אחד הדברים הכי מיותרים בתפריט של אנשים זה שתייה מתוקה. נניח עוגה ועוגיות אני יכולה להבין שצריך לפעמים לנפש, אבל על המשקאות הממותקים אפשר לעשות איקס. אין בזה שום דבר שעושה לנו טוב, זה כמו לאכול סוכר עם כפית; זה גורם להקפצת הסוכר בדם, זה גורם להשמנת יתר, לכל המחלות הנלוות כמו סוכרת, מחלות לב ולחץ דם. והדבר הכי חשוב זה שהצרכנים העיקריים או לפחות חלק גדול מהם הם ילדים ובני נוער וזה מקבע את הבעייתיות של כל העניין הזה של עודף סוכר בתפריט, כי זה מאמן את החך שלהם לצרוך המון מתוק, זה מחנך אותם לתזונה לקויה וגורם להם להתמכרות".

יש הבדל מבחינה בריאותית בין המשקאות הממותקים למשקאות הדיאט? הם עדיפים?

"משקאות ממותקים מכילים המון סוכר, כך שב-330 מ"ל יש 10 כפיות סוכר, ומדובר בקלוריות ריקות שהסוכר הזה לא בריא לא לגוף ולא לשיניים. משקאות דיאט זה פחות הנושא של קלוריות אבל יש פה נושא של ממתיקים מלאכותיים, שאנחנו יודעים שהם לא בריאים, וזה עדיין מקבע לנו את ההתמכרות למתוק. בן אדם ששותה דיאט באופן קבוע הוא מכור למתוק. כשאדם שותה מים הוא חוסך קלוריות מסוכר. הנזקים בפועל של אחוזי ההשמנת יתר עולים. פעם אנשים היו לוקים בהשמנת יתר, היום אנחנו רואים גם אצל הרבה ילדים השמנת יתר. פעם ראינו סוכרת סוג 2 אצל אנשים מבוגרים והיום אנחנו רואים אותה יותר ויותר גם אצל ילדים והגיל רק יורד. הצריכה של המשקאות הממותקים הולכת ועולה בגלל שיווק אסרטיבי וכוחות שוק מאוד חזקים. אנחנו רואים תחלואות לב, סרטן, תחלואה של מערכת העיכול, כל מיני סוגים של לחץ דם והכל בסוף קשור לתזונה לקויה ולהשמנת יתר ובין היתר לצריכת המשקאות הממותקים בקרב אנשים ובני נוער".

מה עדיף – משקאות ממותקים או דיאט?

"עדיף לצרוך מים. לא לקנות את זה הביתה. גם משקה דיאט נחשב לשתייה מתוקה, היא פשוט מכילה ממתיקים מלאכותיים. תשתו מים בבית ואת השתייה המתוקה תשאירו למסעדות ולאירועים מיוחדים".

אישה שותה מים (צילום:  Look Studio, shutterstock)
תמיד כדאי לבחור במים | צילום: Look Studio, shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> יש מצב שאתם סובלים מצליאק, אבל לא מודעים לכך
>> תרופות סבתא לחיזוק השיער: כל האופציות במטבח
>> סיבה לדאגה? התגלה זן נוסף של נגיף הקורונה

6 דברים שחשוב שתדעו על משקאות ממותקים

  1. בפחית משקה ממותק יש כ-140 קלוריות ו-10 כפיות סוכר. קלוריות אלו אינן מכילות ערכים תזונתיים בכלל כך שהן בעצם מגיעות על חשבון מזון בריא בעל ערך תזונתי חשוב או בנוסף ובכך ישנו סיכון להשמנה ולמחלות שקשורות להשמנה. מי ששותה יותר מכוס אחת ביום, עלול להגיע לכמות קלורית גבוהה ולהשמנת יתר.

  2. תופעה שכיחה אצל בני נוער וילדים ששותים הרבה משקאות ממותקים, היא שהם מרגישים לרוב שבעים לאחר זמן קצר שהם אוכלים ובכך הם לא מקבלים מספיק ערכים בריאותיים חשובים כמו ויטמינים ומינרלים.

  3. למשקאות ממותקים יש רמת חומציות גבוהה וסוכר. אלו ביחד פוגעים בשיניים ומחלישים אותן, וזה כמובן מתייחס למשקאות הממותקים וגם למוצרי הדיאט. אם כבר אתם שותים מהם, מומלץ להשתמש בקשית על מנת להקטין את הנזק.

  4. ברוב המשקאות הממותקים ישנו קפאין, שמשפיע במיוחד על ילדים קטנים ונוער ועל התפתחות המוח שלהם. נכון להמלצות של הרשות האירופית למזון, לא מומלץ לילד לעבור את ה-3 מ"ג קפאין לקילו ביום. בנוסף, שילוב קפאין עם סוכר עלול לגרום לבעיות שינה, קשיי ריכוז ולהיפראקטיביות בקרב ילדים.

  5. מוצרי הדיאט גורמים גם הם להשמנה. רבים מאיתנו חושבים שאם נצרוך מוצרי דיאט, לפחות לא נשמין אך מתברר שאלו עלולים לגרום להשמנה ולתסמונת המטבולית, העלולה לגרום לסוכרת. במחקר שהתפרסם בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת הרווארד נמצא כי אחד הממתיקים המלאכותיים הנפוצים ביותר, שנקרא אספרטיים, קשור לתסמונת המטבולית ואנשים שצורכים את הממתיק הנמצא במשקאות, מעלים את הסיכון שלהם להשמנה ולסוכרת.

  6. אספרטיים מזיק לבריאות. ביוני 2018, הוחלט כי חברות ידרשו לסמן אזהרה תחת מוצרים המכילים אספרטיים ואף להוסיף כי צריכת אספרטיים מוגזמת עלולה לגרום לפעילות מעיים מוגברת. ד"ר ה. ז'. רוברטס שחוקר את נושא האספרטיים, כתב בספרו "מחלת האספרטיים: מגיפה שמתעלמים ממנה", על התסמינים הרבים שעלולים להיגרם עקב צריכת אספרטיים הנמצא בין היתר במוצרי הדיאט. רוברטס מספר על בעיות רבות במערכת העצבים וביניהן תלונות על כאבי ראש, כאבי מחזור, מיגרנות ועייפות ועד דיכאון, אפילפסיה ומחלות ניווניות.

    **גילוי נאות: mako הוא אתר מקבוצת קשת שאחד מבעליה הוא החברה המרכזית לייצור משקאות קלים בע"מ.