צריכת קלוריות מוגזמת בליל הסדר עשויה ליצור שרשרת של חוויות שליליות גם בהמשך החג. אם מתחילים את החג "ברגל שמאל" הסיכוי להמשך של זלילה חסרת אחריות, גוברת. מסתבר שיש יותר מדרך אחת לקיים את מצוות החג ולא בכל מחיר.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

קדש

מומלץ להסתפק בכוס קטנה לקידוש ולכל ארבעת הכוסות. על פי ההלכה אנו מצווים לשתות "רביעית הלוג", 86 מ"ל או 150 סמ"ק. ההלכה ממליצה על שתיית "רוב כוס" כך שאין צורך לשתות את כל הכוס שלפנינו. 4 כוסות יין עשויות להסתכם בכמות של רק 176 מ"ל יין, כמות השווה לכוס אחת גדולה.

סוג היין. מומלץ לבחור יין בעל אחוז אלכוהול נמוך ולא ביינות בעלי אחוז אלכוהול גבוה או יינות מתוקים המכילים כמות לא מבוטלת של  סוכר. אפשרות אחרת, במקום היין, לשתות רק מיץ ענבים ללא תוספת סוכר.

  • 100 גרם יין מרלו אדום 14% אלכוהול מכיל כ-85 קלוריות.
  • 100 גרם יין לבן יבש סוביניון בלאן 11.5% אלכוהול מכיל כ-70 קלוריות.
  • 100 גרם מיץ ענבים 100% ענבים מכיל בין 75 – 64 קלוריות.
  • 100 גרם יין קידוש מתוק מכיל בין 150 – 160 קלוריות. 
    שולחן חג (צילום: Natalya Rozhkova, Shutterstock)
    שולחן חג | צילום: Natalya Rozhkova, Shutterstock

כרפס

כרפס מהווה את המנה הראשונה בארוחת ליל הסדר. בשלב זה, צריך לאכול מאכל שברכתו בורא פרי האדמה. יש הנוהגים לאכול תפוחי אדמה לבנים קלופים ומבושלים. יחידה בינונית של תפוח אדמה מבושל (175 גרם), מכילה 155 קלוריות בממוצע. אפשרויות חלופיות דלות יותר בקלוריות כוללות פטרוזיליה, צנון, מלפפון או חסה.

 

מצה

חז"ל קבעו כמות מינימלית של כזית (השיעור המקובל לגודל של זית בינוני הוא 27 סמ"ק ויש המחמירים ופוסקים 48 סמ"ק). על פי ההלכה מקובל לאכול במהלך ליל הסדר 4 כזיתים. אחת למצוות "המצה" ואחת לברכת "המוציא", השלישית במצוות "כורך" והאחרונה ב-"צפון" הוא האפיקומן. אכילה של 4 מצות רגילות במהלך הארוחה עשויה להסתכם בצריכת קלוריות משמעותית של כ-600 קלוריות על פי חישוב של 150 קלוריות (כמות קלורית במצה אחת) מוכפלת ב- 4. 27 סמ"ק שווה ערך לחצי מצה מכונה כך שכבר ניתן להפחית את הצריכה בחצי. 

ניתן גם לצמצם קלוריות על פי בחירת סוג המצה הנאכלת. מצה רגילה אחת מכילה כ-130-150 קלוריות, מצה מקמח כוסמין אחת מכילה בין 120-80 קלוריות תלוי בסוג, מצה קלה אחת מחיטה מלאה מכילה בין 90 ל-100 קלוריות.

חרוסת של טעימא (צילום: בני גם זו לטובה, mako אוכל)
חרוסת של טעימא | צילום: בני גם זו לטובה, mako אוכל

כורך

ניתן למצוא סוגים שונים של חרוסת. מחרוסת טורקית שמכילה מגוון פירות, חרוסת תימנית שמכילה זנגוויל ועד החרוסת הפולנית שמכילה יין אדום, אגוזים וקינמון. לכל עדה חרוסת משלה אולם אף חרוסת אינה דלת קלוריות. 1 כף חרוסת עשויה להכיל כ-80 קלוריות או יותר.  

מרק קניידלך תימני (צילום: עינת אדמוני)
מרק קניידלך תימני | צילום: עינת אדמוני

שלחן עורך

  • קניידלך. קערת מרק עם שני קניידלך שווה לכ-150 קלוריות.
  • גפילטע פיש. ערך קלורי של קציצת דג נע בין 90 ל-200 קלוריות תלוי בגודל הקציצה, בית הגידול של הקרפיון ומרכיביה האחרים של הקציצה.
  • מנה עיקרית. מומלץ להימנע מאכילת מזונות המכילים כמות גבוהה של קמח מצה או מצות המעלים מאד את הערך התזונתי של המזון.
  • קינוח. כדאי להגביל קינוחים המבוססים על קצפות, מרגרינה או קמח מצה. כדאי לחשוב מראש על מתכונים לחג של קינוחים המבוססים על מעט קמח שקדים או שאינם מכילים קמח בכלל.

    ד"ר תורי גולדשטיין, לאומית שירותי בריאות. השתתפה בהכנת המאמר: רחל אברמס, סטאז'רית לאומית שירותי בריאות