כולנו רוצים להיות בריאים יותר. בעולם אידאלי היינו רצים 5 פעמים בשבוע, ישנים 8 שעות בלילה, לא מוותרים על אף בדיקה תקופתית ואוכלים בכל ערב סלט ירקות בחמישה צבעים. אבל בפועל, למרות הרצון הטוב, רובנו לא מצליחים לעמוד בכל השאיפות הללו. בדיוק בשביל זה הומצאו הירקות החתוכים בשקית. מה יותר פשוט מזה? קונים, שופכים לצלחת ומיד אוכלים. ביי ביי לקרש החיתוך וחסל בלגן במטבח. אז איפה הבעיה? ובכן – לפעמים גם לזה יש מחיר.

כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

אחד החסרונות המהותיים בצריכת ירקות בשקית הוא אובדן הוויטמינים בהשוואה לירקות הטריים. הגר מילר אלמוג, דיאטנית קלינית ב"עתיד" - עמותת הדיאטנים בישראל, מסבירה שככל שהירק חתוך יותר, כך יורדת תכולת הוויטמינים החשובים שהוא מכיל, וביניהם בעיקר ויטמין C וחומצה פולית שתכולתם מצטמצמת באופן משמעותי במהלך התהליך. ויטמינים נוספים שמאבדים מערכם הם קבוצת הוויטמינים מסוג B, בעיקר B1 ו- B2. "עם זאת, חשוב לציין שדווקא מינרלים כמו סידן, מגנזיום וברזל, וכן סיבים תזונתיים וחלבון, כן נשמרים בצורה טובה וכמעט שאינם מושפעים מאופן אריזת הירקות", מציינת מילר. 

ירקות בשקית: יותר רגישים לחיידקים

לדבריה, סימן השאלה נותר בכל הקשור לנוגדי החמצון בירקות שלא לגמרי ברור כמה מהם נשמרים - אם בכלל - במקרה של ירקות ארוזים, ומאחר שקיימים למעלה מ-35,000 נוגדי חמצון ופיטו כימיקליים, קשה לבדוק את הנושא.

ויש חיסרון נוסף לירקות בשקית והוא קשור לסטריליות של המוצר. "גם בהנחה שהמוצר יוצא נקי מהמפעל, קיימת סכנה מוגברת לזיהום בעת השימוש בבית. ברגע שפותחים אותו חודר חמצן לשקית ופוגע באיכות הירק. בנוסף, רוב האנשים לא שוטפים את הירקות בטרם אכילתם, כך שבמקרה שקיימים בהם חיידקים כגון אי קולי או סלמונלה, קצרה דרכם למערכת העיכול שלנו", מסבירה מילר.

תפוחי אדמה קטנים (צילום: Baloncici, Shutterstock)
זה דווקא סבבה לחמם תפוחי אדמה קטנים במיקרו | צילום: Baloncici, Shutterstock

המצעד: מה עדיף ומה פחות?

ובכל זאת, אם אתם מחובבי השקיות, כדאי שתהיו מודעים לדירוג הבא. מילר מונה את סוגי הירקות הארוזים מהטוב ביותר לפחות ומסבירה איזה מהם כדאי לכם להעדיף.

מקום 1: תפוחי אדמה למיקרו

מדובר במיני תפוחי אדמה הנמכרים בקליפתם וארוזים בשקית המיועדת לשימוש במיקרו. לדברי מילר, כשמדובר בתפוח אדמה, דווקא תהליך הבישול הקלאסי גורם לאיבוד חלק מהוויטמינים, המופרשים ממנו אל תוך נוזלי הבישול. לעומת זאת, הכנה קצרה במיקרו תשמור על הערכים התזונתי שלו. בנוסף, מאחר שהוא נארז בקליפתו ולא נחתך, אין כל בעיה של איבוד ויטמינים.

עוד ב-mako בריאות:
>> למה נשים כל כך מפחדות ממשקולות?

>> הריון מאוחר: מה הסכנות של הריון לאחר גיל 40?
>> התמונה שצונזרה הייתה יכולה להציל לכם את החיים

מקום 2: עלי בייבי או עלי תרד שלמים

"גם במקרה הזה, העלים אינם עוברים תהליך של חיתוך ולכן קטן הסיכוי לאיבוד הוויטמינים", מסבירה מילר.

מקום 3: גזר, כרוב, חסה ותערובות סלט

"תהליך החיתוך שעוברים ירקות אלה, לרוב לא משאיר הרבה זכר לוויטמינים נחוצים כמו ויטמין C שהיוו חלק מהם לפני התהליך", מסבירה מילר.

מה לגבי ירקות בוואקום?

"ירקות הארוזים בוואקום שומרים טוב יותר על תכולת הוויטמינים שבהם, למעט מקרים בהם הם נשמרים זמן רב על המדף, עניין שעלול להעלות את מידת ההשפעה על איכות וכמות הוויטמינים.

בנוסף, חלק מהם, כגון התירס והסלק, עוברים תהליך של בישול בטרם אריזתם והפעולה מקנה להם יתרון מבחינת הסיכון להתפתחות חיידקים שיורד באופן משמעותי", מסבירה מילר.

אגב, כאשר מכניסים 2 מוצרים שונים לאריזה, אורך חיי המדף לרוב יושפע מחיי המוצר הרגיש יותר, ולכן לרוב גם מאבדים אורך חיי מדף של כלל המוצר, כך מוסיף ד"ר ערבות, יועץ בתחום חדשנות וטכנולוג מזון.

גזר (צילום: Adriana Nikolova, Shutterstock)
לא נשאר הרבה ויטמין C בגזר | צילום: Adriana Nikolova, Shutterstock

נקודות חומות על החסה? לא להיט

לפני שאתם ממהרים לפסול את השימוש בירקות, שאלו את עצמכם כמה פעמים הכנתם לעצמכם סלט בשבוע האחרון. אם קשה לכם להיזכר אפילו היכן הנחתם את קרש החיתוך, כדאי שתשקלו לאמץ בחום איזו שקית עם סלט חסה או כרוב. "שקיות הירקות מהוות פתרון נוח וזמין לעצלנים שבינינו", מסבירה מילר. "אז נכון, אמנם מפסידים חלק מהוויטמינים ולרוב משלמים על כך גם בעלות כלכלית גבוהה יותר, לעומת ההשקעה הנדרשת כשמדובר בירקות שאינם ארוזים, אבל בכל זאת אפשר להרוויח ערכים תזונתיים חשובים. מעבר לכך, ויטמין C  למשל תמיד ניתן להשלמה ע"י אכילת תפוח, שאינו דורש הרבה התעסקות".

ועל מה בכל זאת חשוב להקפיד בעת הקנייה? ד"ר יוחנן ערבות מסביר שרצוי לשים לב לתאריך ולראות שלא מדובר במוצר פג תוקף, מאחר שהעניין מעיד על כך שהירק ככל הנראה נשאר מספר ימים על המדף וכנראה שאיבד מערכו. "הייתי שמח לו חברות המזון היו מציינות על גבי האריזה גם את תאריך המאפשר מידע לגבי זמן הטיפול בירק, מה שלא נעשה עד היום", אומר ד"ר ערבות.

בנוסף, הוא מציין שגם מראה של נקודות חומות - על גבי עלי חסה למשל - או הפרשת נוזלים מהירק, עלולים להעיד על מוצר שאינו נשמר בתנאים אופטימליים בהתאם להנחיות ועדיף להימנע משימוש בו. "גם ריחות לוואי חריפים בעת פתיחת האריזה, עלולים להעיד על קלקול מיקרוביאלי במוצר".

>>  במקום חיסון: לוקחים את הילד למסיבת הדבקה