בשנים האחרונות עלתה המודעות לתזונה נכונה ובריאה יותר ואיתה גם הרצון לחפש חלופות בריאות למזונות שונים שעלולים להזיק לנו, בעיקר כאלה שהם מעובדים (סוכר לבן, קמח לבן וכו'). יותר אנשים עברו לחיטה מלאה, אורז מלא, שמן קוקוס ומזונות אחרים שעברו פחות עיבוד, או לא עברו עיבוד כלל (אורגנים). כחלק מהמעבר לתזונה נכונה, רבים חיפשו ממתיקים טבעיים יותר שיחליפו את הסוכר הלבן ולמעשה רבים מאיתנו נמצאים בחיפוש אחר התחליף האולטימטיבי לסוכר עד היום. סילאן, דבש וסטיביה, הם רק חלק מהאופציות הידועות, אבל חלופה אפשרית נוספת הוא סוכר קוקוס, שלא מעט אנשים משתמשים בו בעיקר לאפייה. אבל האם הוא באמת טוב יותר מסוכר לבן? זה מה שיש לדיאטנים קליניים להגיד.

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

מהו הערך התזונתי של סוכר קוקוס?

בכפית קוקוס יש:

15 קלוריות.

4 גרם פחמימות.

4 גרם סוכר.

0 גרם שומן.

0 מ"ג נתרן.

0 גרם סיבים תזונתיים.

0 גרם חלבון.

מבחינת ערך קלורי, לסוכר קוקוס יש את אותה כמות קלוריות וסוכר כמו בסוכר לבן. אך כיוון שהוא פחות מעובד ממנו, סוכר קוקוס נחשב לאופציה בריאה יותר. מבחינת הטעם, למרבה ההפתעה, לסוכר קוקוס אין בדיוק טעם של קוקוס, אלא יותר טעם קרמלי. והמרקם שלו דומה למרקם של סוכר חום.

סוכר קוקוס מופק מעסיס פרחי עץ הקוקוס, אותו מסננים ומחממים עד שהנוזל מתאדה והופך למעין סירופ. סוכר קוקוס לא עובר תהליך של הלבנה (שכרוך בתוספת של כימיקלים) ולכן נחשב פחות מעובד ובריא יותר. למרות זאת, הוא עדיין מכיל כמות לא קטנה של סוכרוז – מה שמוביל אותנו לסעיף הבא.

סוכר קוקוס (צילום: JRP Studio, Shutterstock)
טוב יותר מסוכר לבן, אבל לא בהרבה | צילום: JRP Studio, Shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> מחקר חדש בחן את הקשר בין הקורונה לטמפרטורה
>> שינוי מדהים: כך תעשו את הדיאטה של אדל
>> חוזרים לשופינג: אלה כללי ההיגיינה בקניון
 

האם סוכר קוקוס בריא יותר מממתיקים אחרים?

כאמור סוכר קוקוס כמעט ולא עובר תהליכי עיבוד עם המון כימיקלים, כלומר הוא מסוגל לשמור יותר על הוויטמינים, מינרלים ונוגדי החמצון שלו. לפי סטפני סאסוס, דיאטנית קלינית, ניתן למצוא בסוכר קוקוס מעט מגנזיום, אשלגן, אבץ, ברזל ו-ויטמיני B. אך היא מציינת שמדובר ברמות זניחות שלא ישפיעו על הגוף שלכם, אלא אם תצרכו כמות משמעותית של סוכר קוקוס – וזה כמובן לא מומלץ, כי עדיין מדובר בכמות משמעותית של סוכר, שתעשה יותר נזק מהיתרונות של הוויטמינים.

למרות זאת, סאסוס טוענת שסוכר קוקוס עדיף על ממתיקים מלאכותיים, שאצל חלקם טעמם מתוק פי 180 (!) מסוכר רגיל – וזה עשוי לשבש לכם את בלוטות הטעם. אז אם  הבחירה היא בין סוכר קוקוס לבין ממתיקים מלאכותיים אחרים, העדיפו סוכר קוקוס.

האם סוכר קוקוס טוב לירידה במשקל?

למרות שסוכר קוקוס פחות מעובד ולפיכך פחות מזיק מסוכר לבן מעובד או ממתיקים מלאכותיים אחרים, הוא עדיין מכיל לא מעט קלוריות ולא מעט סוכר. גם אם מדובר בסוכר קוקוס אורגני, זה לא בהכרח אומר שהוא דל-קלוריות. לפי אוניברסיטת סידני, הערך הגליקמי של סוכר קוקוס הוא 54, לא הרבה מתחת לסוכר לבן מעובד.

בשורה התחתונה, הבחירה בסוכר קוקוס תהיה טובה יותר מבחירה בסוכר לבן, אבל לא בהרבה. כיוון שהוא נחשב לתחליף 1:1 לסוכר לבן באפייה, הוא בעיקר מעולה למי שרוצה לאפות מתוקים שיהיו פחות מעובדים מהרגיל. אבל אם אתם בוחרים לעבור לסוכר קוקוס, חשוב להדגיש כי עדיין יש לשים לב לכמויות ויש לצרוך אותו במתינות.