בגופינו מערכות שונות, כולן מושפעות בריאותית מדברים ישירים שהגוף שלנו נחשף אליהם. על מנת שהמערכת המינית תתפקד בצורה מיטבית היא צריכה להיות מוזנת בדברים שחשובים לה לתפקוד מאוזן. לא פחות חשוב, אלו גם הדברים הסביבתיים שמשפיעים על בריאות המערכת המינית, ומזיקים לה באופן משמעותי.

כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

אז מה המערכת המינית שלנו צריכה?

ויטמינים ומינרלים: ישנם ויטמינים ומינרלים שחשובים במיוחד לתפקוד תקין של המערכת המינית, כגון: אבץ, ויטמין E, ויטמין די, וויטמין סי. חוסר בהם יכול לפגוע בפוריות ובתפקוד המיני. המקור העיקרי לויטמינים ומינרלים מהמזון הינם ירקות ופירות רצוי חיים וטריים בצורתם הטבעית.

חומצות שומן חיוניות: מדובר בחומצות שהגוף חייב לקבלן מהמזון כי הוא אינו מייצר אותן בעצמו. מרבית האוכלוסייה לא מקבלת מספיק חומצות שומן חיוניות מהמזון כיוון שהמזון ברובו מעובד. חומצות השומן הכי חשובה לנושא זה היא אומגה 3 המוכרת, רק שבניגוד לדעה הרווחת, לא כדאי לצרוך אומגה 3 מדגים, כיוון שעלולים להיות בהם רעלים כמו מתכות כבדות. בנוסף, אומגה 3 נהרסת בקלות בחום ורוב האנשים צורכים דגים מבושלים. כמו כן, אין לדעת כמה אומגה 3 יש בכל דג, כי לא בודקים זאת.

חשוב לדעת: לדג יש אומגה 3 רק אם הוא בעצמו צורך אותה מהמזון הצמחי שאכל (או מדג אחר שאכל אצות). מזונות שעשירים באומגה 3 מהצומח: עלים ירוקים, אצות, אגוזי מלך, אבוקדו, זרעי פשתן, צ'יה והמפ. מה שהכי חשוב על מנת לקבל כמות מספקת של אומגה 3 היא צריכת מזון טרי וחי כחלק מתפריט מאוזן ויומיומי על מנת שלא יופר האיזון בין שאר החומצות, כגון אומגה 6 שיש אותה בעיקר במזונות מעובדים ועודף שלה אינו בריא. שורה תחתונה לנושא זה היא שאני ממליצה לצרוך את האומגה 3 מהמקור שלה – צומח.

פילה דג סלמון (צילום: istockphoto)
לא בכל דג יש אומגה 3 | צילום: istockphoto

תזונה מגוונת: הגיוון בתפריט הוא קריטי, בכל מזון ישנם ערכים תזונתיים שונים, ויטמינים שונים, ואנטי אוקסידנטים שמגנים על המערכת המינית. תזונה דלה במרכיבים יכולה לגרום לחסרים. רצוי לבדוק בבדיקות דם חסרים תזונתיים על מנת לשלול בעיה נסתרת שיכולה להפריע לתפקוד תקין של הפרמטרים שמשפיעים על המערכת המינית.

מהם הדברים שמזיקים באופן ישיר לפוריות והתפקוד המיני?

מתח נפשי: משפיע באופן ישיר על תפקוד המערכת ההורמונלית והמינית, יכול לעכב במיוחד אצל האישה את הקליטה להריון. סטרס משפיע על כלל המערכות בגוף ובכך יכול להשפיע גם על איכות הזרע.

עוד ב-mako בריאות:
>> הדיאטה שלכם תקועה? הנה 11 סיבות
>> למה נשים כל כך מפחדות ממשקולות?
>> רוצים לאכול פחמימות אבל פחות? הנה 5 טריקים שיסדרו אתכם

הורמונים: גופינו נחשף כל הזמן להורמונים מסוגים שונים שמשפיעים באופן ישיר על המערכת המינית שלנו: אצל נערות הווסת מקדימה, אצל גברים נוצרים ניצני שדיים, מחלות שבסיסן הורמונליות כמו סרטנים מסוגים שונים, וגם סוכרת מסוג 1. מתי אנחנו נחשפים להורמונים? למשל, אולי אתם לא יודעים אבל מוסיפים הורמונים גם לפירות ולירקות, וגם לתזונתן של בעלי החיים במשקים: לתרנגולות על מנת להאיץ את גדילתן. גם ההורמונים הטבעיים שנמצאים בחלב הפרה (הורמוני הגדילה הטבעיים שבחלב) משפיעים ומזיקים לבריאותנו, ישנם מחקרים שהוכיחו קשר ישיר בין צריכה גבוהה של מוצרי חלב וירידה בפוריות. בנוסף, הורמונים גם נמצאים בקוסמטיקה, ובקיצור קשה מאד להימנע לגמרי מהשפעה הורמונלית מהמזון ומהסביבה, אך עם החלטה ומאמץ ניתן להפחית את החשיפה. 

רעלים שונים: תרופות מסוימות, כימיקלים סביביתיים בעבודה או מריסוסים, חומרים זרים שמוחדרים למחזור הדם (אני חושבת שרצוי להכניס למחזור הדם כמה שפחות חומרים ועדיף שיעברו את הסינון של המערכת עיכול, אלא אם אין ברירה). גם מוצרי קוסמטיקה עם כמות כימיקלים גדולה יכולה להשפיע על הפוריות. למשל קרמים, בשמים, דאודורנטים ועוד. עדיף להשתמש במוצרי קוסמטיקה טבעיים ככל הניתן שעשויים ממרכבים טבעיים.

גבר שותה בירה ומחייך (צילום: istockphoto)
אלכוהול פוגע ברמות של הטסטוסטרון בגוף - ובכך גם בתפקוד המיני | צילום: istockphoto

קרינה: נושא זה דיי מוכר - קרינה שמגיעה ממכשירים אלקטרונים, חשמליים ועוד משפיעה על הפוריות ועל התפקוד המיני. על כן, השתדלו להרחיק לפחות את הסלולרי מהכיס שקרוב לאשכים או למערכת המינית הנשית.

עישון ואלכוהול – שני הרגלים מזיקים במיוחד. ידוע שבסיגריות יש כמות רעלים מאד גבוהה, שנכנסת למחזור הדם ומשפיעה ישירות על המערכת ההורמונלית והתפקוד המיני. אך לא כל מי שמעשן מודע לנזקים האלו. גם אלכוהול יכול לפגוע בצורה משמעותית בתפקוד המיני וגם בפוריות, כיוון שהוא משפיע על רמות הטסטוסטרון וזה בעייתי בעיקר לגברים ולתפקוד המיני.

תזונה עשירה במזונות מעובדים ובשומנים רווים: תפקוד הלב וכלי הדם חיוני ביותר לתפקוד מערכת המינית - גם אצל נשים אך בעיקר אצל גברים. השומנים מצטברים בעורקים ופוגעים בתפקוד כלי הדם, מה שיכול לגרום לטרשת עורקים, טריגליצרידים גבוהים, ובכך לתפקוד מיני לקוי אצל גבר – קושי להגיע לזקפה אך גם ספירת הזרע יכולה להיפגע מתזונה שכזו. בנוסף, גם מזונות שעשירים בסוכרים מעובדים מזיקים מאד, הם מצטברים כשומן בגופינו, ואלו גם גורמים לעודף משקל שמשפיע על הפוריות ועל התפקוד המיני. מחקרים מראים חד משמעית ששומנים רווים משפיעים על המערכת ההורמונלית בגוף ובכך על הפוריות והתפקוד.

מצבים פיזיים מולדים או טראומות: גם פעילות גופנית מאומצת, רכיבה על אופניים, שימוש בתחתונים הדוקים מידי, חשיפה לחום גבוה כמו סאונה, יכולים להשפיע על הפוריות של הגבר. אך כמובן שישנם מצבים בהם יש נזק עוד מעוברות ומשלב מוקדם בחיים, אלו מצבים שאולי ניתנים לשיקום, אך יש מצבים שגם לא. זה מאד אינדיבידואלי ועל כן, במידה וקיימת בעיה בפוריות יש גם לפנות לגורם מומחה למען בירור מקיף.

אמנם מניעת הנזקים נשמעת עבודה לא פשוטה ליישום, אך אם תסגלו לעצמכם כמה הרגלים חדשים בריאים יותר, כבר תעשו לגופכם טובה בריאותית גדולה. ועם הזמן, הציבו לעצמכם יעדים חדשים, בהדרגה זו הדרך הנכונה ביותר.

* נטלי שוינקלשטיין היא נטורופתית מומחית לרפואה טבעית למשפחה 

>> לא עוזבים את הסמארטפון? זה מה שזה עושה לכם