ביצעתם בדיקה לאיתור צליאק וגיליתם שאתם סובלים מהמחלה? נתחיל בבשורה הטובה: כל עוד תימנעו ממוצרים שמכילים גלוטן, אין לזה שום השפעה על הבריאות שלכם. "צליאק היא מחלה אוטואימונית הפוגעת ברירית המעי בעת החשיפה לגלוטן. באמצעות אורח חיים הכולל הימנעות ממוצרים שמכילים גלוטן, ניתן לחיות בבריאות טובה וללא סימפטומים מטרידים", מסבירה דניאלה קאופמן, דיאטנית קלינית, מומחית בגסטרו.        

אז איך עושים את הצעד הראשון לחיים ללא גלוטן? שימו לב לטיפים הבאים – הם יעזרו לכם להסתגל לשינוי הנדרש, וככל הנראה יעשו את ההבדל בין בעיות בריאות ותחושות לא נעימות, לבין חיים בריאים ותחושה כללית מצוינת.

1. תתחילו להתרגל לבישול שונה

שפע המאכלים שלא מכילים גלוטן עצום. אפשר לאכול אורז, תפוחי אדמה, בשר, גבינות, ביצים, סלטים – ולמעשה לא חסרים מאכלים טעימים ומזינים שמיועדים לאוכלוסייה הרגישה לגלוטן. אפילו קמח אפשר להמיר בקמח עדשים, בקמח חומוס או בקמח שקדים למשל.

2. נסו להתיידד עם מוצרים נטולי גלוטן

היום קל יותר מבעבר לצייד את המזווה במוצרים שלא מכילים גלוטן. חברת GFREE למשל, מציעה ליין שלם של מוצרים שלא מכילים גלוטן כמו פסטה, קמח ייחודי וחטיפים נטולי גלוטן, שמקלים את החיפוש ואת קריאת התוויות המייגעת שלרוב נדרשת כשיוצאים לשופינג.

חטיפים ללא גלוטן (צילום: Gfree)
חטיפים נטולי גלוטן של חברת GFREE | צילום: Gfree

3. הפרד ומשול

אנשים שכל החיים היו רגילים לאכול לחם, פסטה ושאר מוצרים שמכילים גלוטן, לא תמיד מבינים את משמעות הגזירה המונעת מהם להמשיך ליהנות מאותם מאכלים. בפועל, למעשה גם חשיפה קטנה ומשנית לכאורה, עשויה להשפיע לרעה על הגוף. "אם חותכים לחם בסכין למשל ולאחר מכן משתמשים באותה הסכין לחיתוך סלט, הגלוטן עלול לעבור לסלט ולגרום לנזק. גם מצנם שלרוב משמש לקליית לחם רגיל לא יכול לשמש להכנת טוסט נטול גלוטן ולכן כדאי להצטייד בטוסטר נפרד", אומרת קאופמן.

4. קראו היטב מה כתוב על גבי אריזת המוצר 

אנשים שמתמודדים עם צליאק זמן רב יודעים שכל ביקור בסופר הוא לעתים "יום לימודים ארוך". הסיבה היא שחשוב לוודא שגם במוצרים שנראים תמימים לכאורה עשוי להימצא גלוטן. יתרה מכך, מתברר שלעתים גם תעשיית הקוסמטיקה נוהגת לשלב רכיב זה במוצרים שונים (מה ששמעתם), ושימוש בקרם כזה עשוי להיספג ברמה מסוימת בגוף ולגרום לנזק. לכן, בכל מקרה תמיד מומלץ לקרוא את הרכיבים ולוודא שהמוצר לא מכיל גלוטן".

איש מסתכל על האריזה (צילום: shutterstock By LADO)
גם במוצרים שנראים "תמימים" לכאורה עשוי להימצא גלוטן | צילום: shutterstock By LADO

5. שקלו להביא איתכם אוכל למסיבות 

הוזמנתם להרמת כוס במשרד? הילד בדרך למסיבת יומולדת והוא מתמודד עם צליאק? לא צריך למהר להמציא תירוצים להיעדרות. תוכלו להצטייד מראש בכמה מוצרים שלא מכילים גלוטן ולהביא אותם איתכם. כשמדובר בילד קטן, רצוי גם לשוחח מראש עם המארח כדי לוודא שלא ייחשף למוצרים שמכילים גלוטן, או אם זה מתאפשר – להגיע איתו לאירוע. נכון שזה עלול לחבל בהנאה, אבל בינינו הרבה יותר מבאס לאכול משהו שפוגע בגוף.

6. הצטרפו לגוף תומך

יש היום מגוון עמותות, פורומים וקבוצות שיחשפו בפניכם שלל הצעות למסעדות ללא גלוטן וגם לחנויות שמוכרות מוצרים ללא גלוטן, מדריכי מזון חינמיים והרבה עצות מועילות מאנשים שלמדו את רזי החיים ללא גלוטן.

7. טסים לחו"ל? אל תשכחו לציין "ללא גלוטן"

הודות למודעות הגוברת לצליאק, כיום כל חברת תעופה מכובדת מאפשרת בחירת מנות שלא מכילות גלוטן. בפעם הבאה שאתם טסים, פשוט ציינו בהזמנת כרטיס הטיסה שאתם מבקשים מנה ללא גלוטן. היי, לפחות יש סיכוי לא רע שתקבלו אותה לפני כולם.

אישה אוכלת במטוס (צילום: shutterstock By CandyBox Images)
בפעם הבאה שאתם טסים פשוט ציינו בהזמנת כרטיס הטיסה שאתם מבקשים מנה ללא גלוטן | צילום: shutterstock By CandyBox Images

8. עברתם את גיל 60? הגיע הזמן לבדיקת צפיפות העצם

מעטפת המעי של אנשים המתמודדים עם צליאק נוטה להיות דקה יותר, ולכן ציבור זה סובל יותר מפגיעה בספיגת ויטמינים חיוניים, ביניהם ויטמין D, האחראי על ספיגת הסידן. מאחר שמדובר במינרל חיוני לתפקוד ובניית העצם, רצוי לבצע בדיקה כזאת כצעד מונע, ולוודא שלא מתרחשת פגיעה בעצמות העלולה לגרום בגיל מבוגר יותר לאוסטאופורוזיס (התדלדלות העצם).