הטעות: חובה לאכול לפני אימון

אחת ההמלצות הפופולריות הנאמרות בכל הרצאה או כתבה היא שיש לאכול לפני אימון גופני. החשיבה מאחורי אמירה זו מתאימה בעיקר לאנשים העוסקים באימונים אירוביים עצימים ובעלי נפח רב דוגמת רכיבת בת שלוש ארבע שעות, שני שיעורי ספיננג ברציפות וכד'. במצבים אלו השימוש בפחמימות הוא גבוה, ולכן אצל חלק מהאוכלוסיה עלולה להתרחש ירידה ברמת סוכר הגורמת לחולשה וירידה בביצועים הגופניים. אימון של כשעה בעצימות בינונית דוגמת הליכה נמרצת, רכיבה על אופניים אינם מחייבים התערבות תזונתית לפני אימון. האמור אינו מתייחס לשתיית מים.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

הטעות: קפאין לפני אימון לצורך שריפת שומנים

קפאין נמצא כחומר מעורר הגורם להפרשת אדרנלין ומפחית מתחושת הכאב בזמן מאמצים. במקביל, שתיה בכמות השווה לשתי מנות קפה מזרזת שיחרור חומצות שומן לזרם הדם. מתברר שחומצות שומן אלו אינן משמשות את השריר. הרווח משתיית קפה והאפקט הפיזיולוגי המשפר ביצועים גופניים עשוי להועיל לספורטאים ברמה גבוהה דוגמת רוכבי אופניים אתלטים ואנשים הנדרשים למאמץ גבוה. לפיכך, אין מניעה משתיית קפה לפני אימון, אך היא אינה מעודדת הרזיה, או שימוש בחומצות שומן.

הטעות: אימון אינטרוולים תורם לירידה במשקל

שיטת אימון זו מוכרת כבר עשרות שנים וזוכה לפריחה מחודשת לאחרונה. האימון משלב תרגול חוזר ועצים משך חצי דקה עד מספר דקות, המלווה בהתאוששות אקטיבית או פסיבית. אימונים אלו אמנם משפרים את הכושר הגופני וגורמים להוצאה אנרגטית גבוהה יותר, אך לא נמצא להם יתרון ביחס לפעילות בעצימות בינונית בכל הקשור לירידה משקל או הפחתת שומן.

>> עוד ב-mako בריאות:
על ניתוח כזה עוד לא שמעתם: ניתוח פלסטי ליצירת גומות חן
לחצות, לרסק או לבלוע עם הרבה מים: כך תיטלו כדורים בצורה נכונה
אנורקסיה בגיל השלישי: למה קשישים מרעיבים את עצמם?

הטעות: נטילת מגנזיום לפני אימון

בתחילת המאה ה-20 התפתחה תפיסה כי הסיבה להתכווצויות שרירים פתאומיות וחזקות בזמן מאמץ גופני או מספר שעות לאחר מכן, נעוצה במחסור במינרלים ובכללם מגנזיום. רק בתחילת שנות האלפיים החלו לחקור זאת בצורה מסודרת, אז עלה כי התכווצויות שרירים לא רצוניות נפוצות בקרב ספורטאים ומתאמנים המבצעים פעילות בעצימות גבוהה אשר לא הורגלו אליה באימונים ובחיי היום יום. הדבר נובע מפגיעה בתפקוד מערכת העצבים האחראית על כיווץ השריר, שגורמת לעווית לא רצונית.  לפיכך, ההמלצה היא לבנות סרגל אימונים מתאים ולהוריד את קצב הריצה או הרכיבה. בכל מקרה, לא נמצא קשר לצריכת מגנזיום ולתופעה זו.

מתיחות בחדר כושר (צילום: נמרוד סונדרס)
מתיחות סטטיות משפיעות לרעה על ביצועים גופניים | צילום: נמרוד סונדרס

הטעות: בזמן מאמץ גופני רצוי לצרוך משקאות אנרגיה או ג'לים

היתרון העיקרי של הג'לים הוא נוחות הנשיאה שלהם בזמן ריצה, ושל משקאות האנרגיה הוא תוספת המים והמלחים לגלוקוז. בזמן מאמץ גופני ממושך יש צורך באספקה של פחמימות על מנת לדחות תחושת עיפות. עד אמצע שנות האלפיים סברו שגלוקוז הוא חד סוכר הנכון ביותר לצריכה בזמן מאמץ אירובי, אך אז התברר כי שילוב של גלוקוז ופרוקטוז, המצויים בתמרים, בננות ואף פחמימות המצויות בלחם, מאפשר אספקת אנרגיה ודחיית עייפות באופן זהה לזה המתקבל במשקאות איזוטונים או ג'לים. אם כן, במצבים ספציפיים כפי שצוין לעיל ניתן להשתמש בג'לים ובמשקאות איזוטוניים, אך הם לא מציעים יתרון פיזיולוגי על פני מזונות המשלבים פחמימות מסוכרים שונים.

הטעות: מתיחות סטטיות לפני אימון

מתיחות סטטיות נפוצות ומבוצעות לפני פעילות גופנית. נהוג לחשוב שמתיחות סטטיות ישפרו ביצועים גופניים ויפחיתו את הסיכון לפציעות בזמן מאמץ. סקירות אחרונות מוצאות כי מתיחות סטטיות משפיעות לרעה על ביצועים גופניים ללא קשר לגיל מין ורמת אימון. בהתייחס למניעת פציעות הממצאים אינם אחידים, לפיכך ממליצים החוקרים לנקוט משנה זהירות ולבצע תרגילי חימום קלים הכוללים מתיחות דינמיות אך לא סטטיות.

* יאיר להב, דיאטן קליני ואיש חינוך גופני המתמחה בתזונת ספורט פעילות ומאמץ, חבר עמותת "עתיד"

>> 5 טעויות אכילה שאנחנו עושים אחרי אימון ואיך להימנע מהן