נשירת שיער הופכת לבעיה כאשר השערות אינן צומחות או כאשר השיער נושר בקצב מהיר באופן חריג. מדובר בתופעה הפוגעת במיליוני אנשים ברחבי העולם - נשים וגברים. נשירת שיער יכולה להיגרם ע"י מספר גורמים כמו תרופות מסוימות, כימותרפיה, גנטיקה, ירידה מהירה במשקל, מתח כרוני, חילופי עונות, קשקשים חמורים, חוסר איזון הורמונלי, היריון, לידה, תופעות גיל המעבר ועוד.

8 טיפים תזונתיים שיעזרו למנוע ולעצור נשירת שיער

אכלו מזון עשיר בוויטמין C

ויטמין זה דרוש לסינתזה של קולגן, אשר תומך בזקיקי השיער ושומר על כלי הדם בקרקפת בריאה. הוסיפו לתזונה מזונות עשירים בוויטמין החשוב הזה - פירות הדר, פלפלים, תותים, עגבניות, מנגו, גויאבה ושעועית.
אגב, ויטמין C וויטמין E מגנים אחד על השני והם יעילים יותר כאשר צורכים אותם יחד. כדי לשפר את ההשפעות החיוביות של ויטמין C על השיער, יש לשלב מזונות עשירים בו יחד עם מזונות המכילים ויטמין E כגון: גרעיני חמנייה, שקדים, אגוזים, מנגו, דלורית וברוקולי. ויטמין חשוב זה עשוי גם לעזור להפחית את נשירת השיער בשל יכולתו להגביר את זרימת הדם אל הקרקפת.

ודאו שאתם צורכים מספיק חלבון

שיער הוא יותר מ90% חלבון. לפיכך, תזונה שלא מכילה מספיק חלבון עלולה לגרום לנשירת שיער. חלבון נמצא במגוון מזונות, בייחוד באלה שמקורם מהחי - דגים, בשר, ביצים. דיאטה מאוזנת מכילה את כמות החלבון המספקת ומונעת את הצורך בנטילת תוסף. אם אינכם בטוחים שאתם צורכים מספיק חלבון כדאי להתייעץ עם דיאטן.

אכלו מזונות עשירים בוויטמין A

ויטמין A מקדם את הצמיחה של תאים ורקמות בריאות, כולל את אלה בשיער הקרקפת. מחסור בו עלול לגרום לאובדן שיער ולשיער דליל. בטא קרוטן בירקות ירוקים ובפירות כמו תרד, ברוקולי, גזר, בטטות, מנגו, מלון ומשמשים מסייע להשגת שיער בריא בשל תכונותיו נוגדות החמצון.

תותים (צילום: Artur Rutkowski on Unsplash)
תותים - עשירים בסיליקה, רכיב חיוני לשיער שופע | צילום: Artur Rutkowski on Unsplash

צרכו מזון עשיר בוויטמין B

כדי להשיג שיער בריא וחזק, יש להקפיד לאכול מזונות עשירים בוויטמיני B. צריכה מספקת של ויטמינים אלה. במיוחד של ויטמינים B6, B12, B9 חומצה פולית , B7ביוטי, B5 (חומצה פנטותנית), B3 (ניאצין) חומצה פנטותנית וביוטין, חשובים מאוד למניעת איבוד שיער. בנוסף, הם מסייעים לגוף לייצר מלנין המעניק צבע לשיער ומקלים על ספיגת אבץ. בנוסף, pyridoxine, יחד עם חומצה פולית, מסייע להמוגלובין (תאי דם). המוגלובין נדרש להובלת חמצן מן הריאות לרקמות האחרות בגוף, לרבות לאלה שבשיער.

צרכו סיליקה (צורן)

בשנת 1939 פרופ' אדולף בוטננדט, חתן פרס נובל לכימיה, הוכיח שהחיים לא יכולים להתקיים ללא סיליקה (המוכרת גם בשם דו תחמוצת הסיליקון). בבני אדם, סיליקה חיונית להתפתחות השלד והיא מרכיב חשוב בשיער. צריכה נאותה של רכיב זה, חשובה כדי למנוע קרחת ולעורר צמיחת שיער. סיליקה נמצאת בכמויות ניכרות במגוון רחב של מזונות כמו: תותים, פלפל ירוק ואדום, דוחן, שעורה, חיטה, מלפפונים, שיבולת שועל, אורז, נבטי שעועית, תפוחי אדמה ואספרגוס. 

צרכו נחושת ואבץ

אף שהגוף שלנו דורש כמות קטנה בלבד של נחושת, היא חיונית לתפקוד תקין שלו, וגם לצמיחת שיער בריאה. עוד מינרל חשוב לבריאות השיער הוא אבץ, אשר ממלא תפקיד חשוב בייצור של תאים חדשים (כולל תאי שיער). זרעי שומשום שחורים, המשמשים כתרופה לאובדן שיער באסיה, הם מקור מצוין הן לנחושת והן לאבץ.

ביצים (צילום: shutterstock, Gorodenkoff)
ביצים יספקו לכם המון חלבון שחשוב להשגת שיער בריא | צילום: shutterstock, Gorodenkoff

שלבו בתזונה מזון עשיר בגופרית

גופרית היא מינרל שנמצא בכל התאים של הגוף האנושי ובייחוד בשערות שלנו, בעור, ובציפורניים.
יש המכנים אותה "מינרל היופי של הטבע", בשל יכולתה לסייע במחזור הדם, להפחית את דלקת העור ולקדם את צמיחת השיער. סימנים ראשונים של מחסור בגופרית כוללים לעיתים קרובות אובדן שיער, ציפורניים שבירות ועור יבש. גופרית נמצאת בכל מזון עשיר חלבון: בשר, דגים, ביצים, חלב, שום, כרוב, בצל, לפת, כרוב, חסה, נבטים בריסל, אצה, אצות ואגוזים.

אל תשכחו את הברזל

חוסר ברזל הוא אחד הגורמים השכיחים ביותר לנשירת שיער אצל נשים בגיל המעבר ובכלל.
הברזל נושא חמצן לשיער, וצריכה לא מספקת שלו עלולה לגרום לזקיקי השיער לפגוע בהעברתו. נשים בהיריון או כאלה שזה עתה ילדו וכן טבעונים נמצאים בסיכון גבוה במיוחד ללקות בחוסר ברזל.
כדי למנוע או לתקן את חוסר זה, יש לצרוך מזונות עשירים בברזל כגון: פירות יבשים, חלמונים, כבד, בשר אדום רזה, עוף, סלמון, טונה ודגנים מלאים.


האמינו לי - לכל העצות המצוינות כאן ישנן הוכחות מדהימות בשטח. תזונה נכונה ומאוזנת גורמת פלאים לגוף, לציפורניים, לעור הפנים והשיער מלבד בריאות הלב, לאיזון הסוכר והרבה מעבר לכך. נסו בעצמכם ותראו שאני צודקת.


הכותבת היא מיה בן אפרים, היא דיאטנית קלינית, מומחית לירידה במשקל ובעלת רשת תוכניות דיגיטליות "ללמוד לאכול נכון"