מה לא אמרו לכם כבר על ירידה במשקל? שתרגישו מחוסרי אנרגיה, שזה מחליש את העצמות,שזה מרפא דיכאון. הרזייה היא עניין בסך הכל חיובי, אבל עדיין חשוב שתדעו מה השינויים המשמעותיים שיקרו בחייכם כתוצאה מכך.

1. האנרגיה שלכם תרקיע שחקים

הדבר הראשון שאנשים מבחינים בו כאשר הם יורדים במשקל הוא פרץ אנרגיה. "פרץ האנרגיה טבעי לאחר ירידה במשקל, היות שאנשים רבים שסובלים מעודף משקל גדול מרגישים כבדים, וכל פעילות - אף השגרתית ביותר - מקשה עליהם וגורמת לתופעות לוואי כמו הזעת יתר, התנשפות ועייפות רבה", אומרת שירה וסרמן, מנחת קבוצות הרזיה, מייסדת ובעלת ״חצי שירה״. "כאשר אדם מאבד ממשקלו, באופן טבעי הפעילויות האלו נעשות קלות יותר לביצוע ומה שהוגדר קודם כמאמץ עכשיו מוגדר כפעילות בסיסית של הגוף". אובדן משקל משפר את ניצול החמצן של הגוף, כך שלא תמצאו את עצמכם מתנשפים ומתקשים להסיר את נשימתכם לאחר עלייה במדרגות או ריצה קלה אחר האוטובוס. 

2. דיאטה משפרת זיכרון

מחקר שוודי משנת 2013 מצא בסריקות מוח של נשים שירדו במשקל יותר פעילות מוחית באזור האחראי על הזיכרון. לאחר שישה חודשים של מעקב אחרי נשים שהיו בתהליך ירידה במשקל נמצא כי תהליך השליפה מהזיכרון הפך לפשוט יותר, ויצירת הזיכרונות הייתה ענפה יותר. מחקרים נוספים מקשרים גם בין השמנת יתר לבין זיכרון לא טוב.

3. מערכות היחסים שלכם ישתנו

ירידה במשקל תגרום לכם להרגיש סקסיים ותגביר את תחושת הביטחון העצמי שלכם, אבל זה לא אומר שזה יחזק את הקשר שלכם עם בן הזוג. במחקר שנעשה באוניברסיטת קרולינה בשנת 2013 נמצא כי ירידה של 20 קילו בשנתיים יכולה לשפר את היחסים, אך יכולה גם לגרום לקנאה או תחושת איום מצב בן הזוג. זאת, משום שירידה במשקל גורמת לבן הזוג תחושות חוסר ביטחון לגבי עצמו. "דימוי גוף הוא נושא מאוד מדובר בעשורים האחרונים. מומלץ להרגיש בטוח בעצמך ולאהוב את עצמך בכל משקל שהוא", אומרת וסרמן. "עם זאת, עודף משקל יכול להעיב לפעמים על תחושות ותכונות אופי מוצנעות שתהליך הירידה במשקל מעצים וזה יכול להשפיע על מערכות יחסים שונות". דבר נוסף שעלול לקרות הוא שיחסי הכוחות ישתנו, פתאום בן הזוג שהיה מאוד חששן ולא בטוח בעצמו משנה את אישיותו והפך להיות דומיננטי יותר. וזה תקף גם לחברויות.

גבר ישן במיטה, אישה ערה. סקס. זוג (צילום: realsimple.com, getty images)
כשצד אחד מרזה, הצד שני עלול להרגיש מאויים | צילום: realsimple.com, getty images
 

 >> הכירו את דיאטת שני המרכיבים

4. הסיכויים לחלות בסרטן יורדים

לא רק עישון וחשיפה לשמש קשורים לסרטן,  גם השמנת יתר יכולה להיות סיכון משמעותי. השמנה יכולה לגרום לדלקת שעלולה לשנות את מבנה התאים בגוף. הבשורה המשמחת היא שמספיק לרדת 5 אחוזים ממשקל הגוף שלכם כדי להקטין את הסיכון. "הקשר בין אורח חיים בריא הכולל שמירה על משקל גוף תקין, פעילות גופנית לאורך החיים ותזונה נבונה, לבין הפחתת הסיכון לחלות בסרטן, נחקר בעשורים האחרונים ואף נכלל כחלק מההנחיות להפחתת הסיכון לסרטן של האגודה למלחמה בסרטן האמריקאית", אומרת וסרמן. "מדובר בגורמים משמעותיים אשר ניתנים לבחירה אישית ויכולים להשפיע על הבריאות האישית ואחוז הסרטן באוכלוסיה".

5. הדיכאון לא בהכרח יעלם

זה נכון שירידה במשקל משפרת את מצב הרוח באופן כללי לאנשים רבים, אך אם חוויתם דיכאון לפני ההרזיה שלכם יש סיכוי שהתחושה תמשיך. זאת בשל העובדה שדיכאון אינו קשור למשקל או למראה שלנו, גם אם אנחנו חושבים שכן. מה שכן, אם תשלבו הרזיה עם פעילות גופנית זה ללא ספק יכול להשפיע על מצב הרוח שלכם. "הפרעת דיכאון הינה אחת מהפרעות הרגש הנפוצות ביותר באוכלוסייה, והיא אף מכונה המגיפה השקטה של המאה ה-21", אומרת וסרמן. "אחד היתרונות בתהליך ירידה במשקל, המשולב עם פעילות גפנית, הוא שחרור אנדורפינים שעוזרים לשיפור מצב הרוח, תחושת קלילות והמשך עידוד ביצוע פעילות גופנית".

6. הטעם באוכל משתנה

השלת משקל רב בזמן מועט יכול לשנות את בלוטות הטעם. במחקר שנעשה באוניברסיטת סטנפורד על אנשים שעברו ניתוח לקיצור או הצרת קיבה, נמצא כי 87 אחוז מהנבדקים דיווחו על שינוי בחוש הטעם שלהם. חלק מהטעמים הרגישו חזקים יותר, בעוד שאחרים הרגישו עמומים ותפלים יותר. הנבדקים שחשו את השינוי הרב ביותר בטעם הם אלה שאיבדו כחמישית ממשקל גופם בתקופה של שלושה חודשים.

שני בחורים שריריים בחדר כושר (צילום: Anna Lubovedskaya, Istock)
כן, הכי כיף | צילום: Anna Lubovedskaya, Istock

7. ללכת לחדר כושר זה פתאום כיף

כשאתם שוקלים יותר מדי, התעמלות יכולה לגרום לכאבים בפרקים וקוצר נשימה חמור. ברגע שמרזים קצת, יהיה לכם הרבה יותר קל להתאמן, ויש יותר אנרגיה ומוטיבציה להמשיך. היתרון הגדול הוא שאתם רק הולכים ומשתפרים, וזה תמיד כיף. "פעילות גופנית יכולה להתבצע בדרכים שונות: אימונים בחדר כושר, עליה במדרגות בבניין המגורים או העבודה, משחקי כדור עם הילדים ועוד. המעבר ממצב יושבני למצב פעיל משפיע על היבטים רבים בגוף כגון: הוצאה אנרגטית גבוהה יותר, הגברת קצב חילוף החומרים, שיפור ערכי בדיקות דם, שיפור עייפות, עליה במסת שריר ביחס למסת שומן ועוד. השילוב הנ"ל יוצר מוטיבציה נפשית ופיזיולוגית להמשיך ולהתאמן", אומרת וסרמן.

>> לא מפסיקים לנשנש? 10 שיטות להפסקת בולמוסי האכילה

8. העצמות משתנות

ירידה במשקל אכן קשורה לאובדן מסת עצם, אך היתרונות של הרזייה עולים בהרבה על החסרונות. זה נכון שמשקל גבוה יותר מחזק את העצמות שלנו אבל הוא גם פוגע במפרקים. בנוסף, שומן תוך בטני מזיק במיוחד לעצמות. בעוד שהעצמות עלולות להיות פחות חזקות, ירידה באחוזי השומן בעיקר עוזרת לשיפור הבריאות.

9. כנראה שתהיו חולים פחות

אנשים במשקל רגיל מבלים פחות זמן אצל הרופא מאשר אנשים בעלי משקל עודף. זאת, משום שהשמנת יתר מעמיסה על כל מערכות הגוף ויכולה לגרום לכל מיני מצבים לא נעימים, כמו פצעי לחץ, וגם למחלות הקשורות בעיקר ללב. במחקר שנעשה במדינת מישיגן נמצא כי לאנשים בעלי משקל עודף היו 90 אחוז יותר הוצאות רפואיות מאשר אנשים במשקל רגיל. "ירידה מבוקרת של כ-5-10 אחוזים ממשקל הגוף משפרת באופן משמעותי את המדדים השונים. על מנת לאפשר שינוי ושיפור מדדים לאורך זמן חשוב ליצור תהליך שמאפשר שמירה על אורח חיים בריא תוך ביצוע שינויים מותאמים לכל אדם", מוסיפה וסרמן.

(מקור)

>> הכירו את הסקווט: תרגיל הכושר שיעשה לכם רגליים יפות