מבחינה קלורית, ארוחות פסח עולות על כל דמיון. ארוחת חג ממוצעת יכולה "לעלות" לכם 3,000-2,000 קלוריות, מה שעלול להתבטא בעלייה של שניים-שלושה קילוגרם. לצערי, הידע הזה לא מונע מרבים לשנות את הרגלי החג. למעשה, ישנם כמה מאכלים מוכרים שאכילתם יכולה לפגוע באופן משמעותי במאזן הקלורי. הנה כמה דוגמאות למאכלים שבתוכם מסתתרות קלוריות רבות, ואני ממליצה בחום לצמצם את אכילתם.

חרוסת: כידוע, חרוסת מורכבת ממרכיבים די מזינים - תמרים, אגוזים ותפוחים. אלא שאם טוחנים את כל אלה יחדיו, קשה לשים לב לכמות הנאכלת, מה שמתבטא גם בקלוריות וגם בסוכר, בייחוד בסוכר פירות – פרוקטוזה, שעלול לפגוע בבריאות ולהוביל לתופעות כמו "כבד שומני". למעשה, צריכה מוגברת שלה עשויה להיות אפילו יותר מסוכנת מסוכר לבן. המלצה שלי: נסו להסתפק בכפית אחת כדי להרגיש את הטעם, וותרו על המשך הזלילה.

החרוסת של דורית (צילום: עידית נרקיס כ"ץ, טעים!)
חרוסת - מוטב להסתפק בכפית | צילום: עידית נרקיס כ"ץ, טעים!

בשרים שמנים: מנות חגיגיות של בשר לחג לעתים רבות מתבססות על סוגי בשר מאוד שמנים כמו: כבש, צלעות, אנטרקוט או אסאדו. לא רבים מודעים לכך, אבל אחוז השומן בבשרים אלה יכול להגיע ל-30%. לעומת זאת, בשרים כמו סינטה או פילה מכילים כ-5% שומן בלבד. אז אומנם על טעם ועל ריח אין מה להתווכח, אבל אם תמצאו את המתכון הנכון אין לי ספק שתוכלו להכין מעדן אמתי גם מבשרים פחות שמנים. רק תזכרו - 30% שומן לעומת 5% שומן – מה אתם מעדיפים? 

קניידלך: באופן כללי, הקניידלך המסורתיים אינם מהווים בעיה עבור שומרי המשקל. הם מורכבים בעיקר מקמח מצה, מים ושמן. אלא שרבים מאתנו אינם מסתפקים ביחידה או שתיים, וכך מספר הקלוריות הנכללות במנת מרק יכולות להגיע לארוחה של ממש.

תבשיל בשר עם פול ירוק ואפונה (צילום: יסמין ואריה צלמים, יא אמנא - מטבח תוניסאי משפחתי, לאנצ'בוקס)
תבשילי בשר יכולים להגיע ל-30% שומן - עדיף לבחור בבשר רזה כמו סינטה או פילה | צילום: יסמין ואריה צלמים, יא אמנא - מטבח תוניסאי משפחתי, לאנצ'בוקס

מצות: מבחינה קלורית, מצה אחת שווה לשתי פרוסות לחם, ומי שאוהב מצות כמוני לא מסתפק באחת. זאת בדיוק הסיבה שאני בכלל לא מכניסה מצות הביתה. מעבר לכך, כששולחן החג עמוס במאכלים רבים שמכילים ערכים תזונתיים כמו חלבון שנמצא בבשר או ויטמינים ומינרלים בסלט – לא ממש ייצא לכם משהו מאכילת המצה, ובינינו – מי בכלל זקוק לה כשיש כל כך הרבה אוכל?

זכרו שלכל חג, יש מוצאי חג – נסו לשמור על אכילה מתונה וזיכרו שמעבר לעניין הקלורי, העמסת יתר על הצלחת יכולה להוביל לתחושות לא טובות כמו נפיחות בבטן, צרבת ועוד. לא יקרה שום דבר אם במקום 4 סוגי בשרים, תבחרו באחד וגם תצרפו מנת דג קטנה. עדיין תוכלו ליהנות מארוחה טעימה ומשביעה. שיהיה חג שמח ובריא.

 

אולגה רז, PhD, היא פרופסור למדעי התזונה אוניברסיטת אריאל, דיאטנית קלינית