mako
פרסומת

עוזר למוח ומפחית לחץ דם: 5 יתרונות בריאותיים של הסלק  

מעבר לצבעו העז ולטעם המתקתק שלו, בתוך הסלק חבויים שפע של יתרונות תזונתיים. בין היתר, הוא משפר את ביצועי הספורט, מווסת את לחץ הדם ותורם לבריאות המוח. ירק-על, כבר אמרנו?

זיו זפרני
פורסם: | עודכן:
סלק - גם הוא אחד מסימני סדר ראש השנה
הדמיה: mako
הקישור הועתק

הסלק מתאים לשילוב במאכלים רבים - החל מסלטים ועד לקובה ותבשילים. ואם אתם שוב מכינים סלט ירקות לארוחת הערב, הוא בהחלט מספק לכם הזדמנות לגיוון. הנה כמה סיבות לצרוך סלק - לא רק בחגי תשרי

משפר ביצועים גופניים

סלק, ובעיקר מיץ סלק, נחקר רבות בהקשר של שיפור ביצועים ספורטיביים, בעיקר בשל תכולת הניטראטים הגבוהה שהוא מכיל שהופכים בגוף לתחמוצת החנקן. תחמוצת זו משפרת את זרימת הדם ואת אספקת החמצן לשרירים. מחקר שנעשה בנושא  גילה שמיץ סלק יכול לשפר את הסיבולת הגופנית בכ-16% תוך הקטנת צריכת החמצן במאמץ .

נוגד-חמצון עוצמתי

הסלק מכיל נוגדי-חמצון עוצמתיים מסוג בטאלאין -Betalain, הפיגמנטים המעניקים לו את צבעו הסגול-אדום העז. מחקרים מצביעים על כך שצריכת סלק עשויה להפחית את הרמות של סמנים דלקתיים בגוף התורמים להתפתחות דלקות כרוניות. השפעה זו הוכחה כמסייעת להפחתת דלקת אצל אצל חולי סוכרת והמתמודדים עם השמנת יתר, מה שעשוי להקטין את הסיכון למחלות כרוניות נוספות כגון מחלות לב וכלי דם.

מיץ סלק
אפשר גם במיץ | צילום: pada smith. shutterstock

תומך בבריאות המוח

מחקרים מראים שצריכת סלק, בייחוד בצורת מיץ, עשויה לשפר את זרימת הדם למוח ולשפר תפקודים קוגניטיביים, במיוחד אצל מבוגרים. מחקר שפורסם מצא כי תוספת תזונתית של ניטרט ממיץ סלק שיפרה את זרימת הדם לאזורי מוח הקשורים לתפקודים קוגניטיביים אצל מבוגרים, בייחוד באזור הפרונטלי האחראי על קבלת החלטות וזיכרון.

מפחית את לחץ הדם

מחקרים הראו כי שתיית מיץ סלק מובילה לירידה בלחץ הדם הסיסטולי והדיאסטולי, בעיקר בקרב אנשים הסובלים מיתר-לחץ דם. ההשפעה נובעת מריכוז גבוה של ניטראטים בסלק, שהופכים בגוף לתחמוצת חנקן (NO), חומר המרחיב את כלי הדם ומשפר את זרימת הדם. מחקר שפורסם בכתב העת Hypertension הראה כי שתיית מיץ סלק הפחיתה באופן מובהק את לחץ הדם הסיסטולי בקרב מבוגרים עם לחץ דם גבוה.

פרסומת
זוג מתאמן בחדר כושר
מתאמנים? תאכלו סלק | צילום: Bojan Milinkov

תורם לבריאות הלב והכבד

מחקרים מצביעים על כך שהבטאין שבסלק עשוי לסייע בהפחתת רמות ההומוציסטאין, רכיב שעלול להוות גורם סיכון למחלות לב, וכן להפחית את הצטברות השומנים בכבד. כתוצאה מכך, צריכת סלק עשויה לתרום לבריאות הלב, לשפר את תפקוד הכבד, ולהפחית את הסיכון למחלות קרדיווסקולריות ולכבד שומני.

 

הכותב הוא זיו זפרני דיאטן קליני וספורט