האגוזים והזרעים שיפחיתו את הסיכוי לחלות בסרטן המעי הגס
אגוזים וזרעים מכילים שפע של ערכים תזונתיים המטיבים עם הבריאות. כעת מתברר כי צריכתם הקבועה תורמת גם להפחתת הסיכוי לחלות בסרטן המעי. דיאטנים מסבירה אילו אגוזים מומלצים לצריכה קבועה

סרטן המעי הגס הוא מהשכיחים ביותר הן בישראל והן בעולם. למרבה המזל, מדובר במחלה שלרוב ניתן למנוע או לצמצם את הסיכוי לחלות בה, בין היתר באמצעות תזונה מאוזנת ושמירה על אורח חיים בריא. אחד הרכיבים החשובים שנמצאו כבעלי השפעה מגינה במיוחד הם אגוזים וזרעים, היות שהם מפחיתים את הסיכוי לחלות במחלה. מדובר במזונות עתירים ברכיבים תזונתיים בעלי השפעות נוגדות דלקת ונוגדות סרטן.
מחקרים אפידמיולוגיים רבים מצביעים על קשר מובהק בין דפוסי תזונה מסוימים לבין שיעורי היארעות נמוכים של סרטן המעי הגס. תזונה מערבית, עשירה בבשר אדום, מזון מעובד, שומן רווי וסוכרים פשוטים, נמצאה כתורמת לעלייה בסיכון. לעומת זאת, דפוס התזונה הים תיכונית, המבוסס על מזון מהצומח בצורתו הטבעית – נמצא כבעל השפעה מגינה.
במסגרת הדפוס הזה, אגוזים וזרעים תופסים מקום מרכזי: הם מקור עשיר לשומנים בלתי רוויים, סיבים תזונתיים, ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון, אשר תורמים לבריאות מערכת העיכול ולמניעת התפתחות תהליכים סרטניים.
כיצד אגוזים פועלים במניעת סרטן?
מעבר לערכים התזונתיים שבהם, נמצא כי תרכובות טבעיות באגוזים כגון פוליפנולים, טוקופרולים וחומצה פולית, עשויות למנוע התפשטות של תאים סרטניים ואף לגרום למותם באמצעות תהליך המכונה 'אפופטוזיס'.
בנוסף, צריכת אגוזים תורמת לשיפור פרופיל חיידקי המעי – המיקרוביוטה. מחקרים מצאו כי שינוי בהרכב המיקרוביום בעקבות צריכת אגוזים, יכול להשפיע על תהליכים חיסוניים ודלקתיים במעי וכך להפחית את הסיכוי להתפתחות סרטן.
כדי ליהנות מהיתרונות הבריאותיים של אגוזים, מומלץ לשלבם בתפריט היומי למשל - ביוגורט, בסלטים, או כנשנוש בין הארוחות.

מהם האגוזים המומלצים לשילוב קבוע בתפריט?
אגוזי מלך: אלה מכילים כמות גבוהה של חומצות שומן אומגה 3 מהצומח (ALA) הידועות בהשפעתן האנטי-דלקתית. כמו כן, הם עשירים בפוליפנולים שמסייעים בעיכוב התרבות של תאים סרטניים במעי.
שקדים: עשירים בוויטמין E (טוקופרולים), מינרלים כמו מגנזיום וסיבים תזונתיים, התורמים לאיזון רמות הסוכר והכולסטרול – שני גורמים הקשורים לבריאות המעי.
אגוזי לוז: מכילים פיטוסטרולים, המסייעים בהפחתת דלקות ובשמירה על בריאות רקמות המעי.
זרעי פשתן וצ'יה: מקורות מעולים לחומצות שומן אומגה 3, סיבים תזונתיים וליגננים – תרכובות בעלות השפעה נוגדת חמצון וייתכן שגם נוגדת סרטן.
אגוזי ברזיל: מקור מצוין לסלניום, מינרל בעל תכונות נוגדות חמצון משמעותיות, שקשור להפחתת הסיכוי לחלות בסוגים שונים של סרטן.
אביגיל בעבור היא דיאטנית קלינית, אסותא רמת החייל