בריא או רק טרנד: הכל על קפה נטול קפאין
הוא נראה כמעט אותו הדבר, מריח דומה – אבל משפיע אחרת על הגוף - האם קפה נטול קפאין אכן יותר בריא לעומת הקפה הסטנדרטי? דיאטנית עם תשובה מנומקת

הקפה הוא חלק בלתי נפרד מהשגרה של רובנו – הוא מעורר, מנחם, ומלווה אותנו ברגעים הקטנים של היום.
עם השנים, הקפה צבר מוניטין בריאותי לא רע בכלל בזכות נוגדי החמצון שבו. אבל בשנים האחרונות יותר ויותר אנשים בוחרים דווקא בקפה נטול הקפאין. הסיבות יכולות להיות בריאותיות, רפואיות או פשוט בגלל טרנד כזה או אחר.
טל הדר ביתן, דיאטנית קלינית במכבי שירותי בריאות, מחוז דרום. מסבירה מה ההבדל, מתי נטול יכול להיות בחירה נכונה – והאם הוא באמת בריא יותר.
פחות קפאין – פחות תופעות לוואי
היתרון הברור של קפה נטול הוא כמות הקפאין הנמוכה שבו. כוס קפה רגילה מכילה בממוצע 80–100 מ”ג קפאין, לעומת קפה נטול שמכיל רק כ-2–5 מ”ג. הקפאין עצמו הוא חומר מעורר, שעלול לגרום באנשים מסוימים לתסמינים כמו: דופק מואץ, עצבנות, קושי בהירדמות, עלייה בלחץ הדם – ואפילו תלות.
לכן, עבור אנשים שרגישים לקפאין, ובהם: נשים בהריון, סובלים מלחץ דם גבוה או פשוט כאלה שמרגישים שהקפה “מקפיץ” אותם יותר מדי – קפה נטול יכול להיות פתרון מצוין.
נוגדי חמצון
אחת הסיבות שקפה קיבל תדמית חיובית היא נוכחותם של נוגדי חמצון, בעיקר פוליפנולים – רכיבים שעוזרים לגוף להילחם בדלקות ונזק חמצוני, ואפילו עשויים להפחית סיכון למחלות כרוניות. עם זאת, תהליך ההכנה של קפה נטול עלול להפחית מעט את הכמות של אותם רכיבים פעילים. המשמעות היא שעדיין תקבלו יתרונות בריאותיים – רק אולי קצת פחות ממה שתמצאו בקפה רגיל.

תהליך ההכנה
כדי להפיק קפה נטול, צריך להסיר ממנו את הקפאין – ויש כמה שיטות לעשות את זה. חלק מהשיטות משתמשות בממסים כימיים (כמו כלורומטן או אתיל אצטט), ואחרות נחשבות טבעיות יותר, כמו “שיטת המים השווייצרית” או שימוש בפחמן דו-חמצני.
ככל שהתהליך עדין וטבעי יותר – כך נשמרים יותר מהרכיבים הבריאים שבקפה, וגם נמנעת חשיפה לשאריות כימיות. לכן כדאי לבחור קפה נטול שעבר תהליך טבעי, ולבדוק על האריזה איך בדיוק הקפאין הוסר.
נטול – לא בהכרח “בריא”
קפה נטול קפאין לא בהכרח אומר קפה בריא. גם כאן, כמו בכל קפה, מה שמוסיפים לכוס עושה את כל ההבדל.
סוכר, סירופים מתוקים, שמנת, תוספים – כל אלה עלולים להפוך את הקפה לקינוח של ממש. אם רוצים לשמור על היתרונות הבריאותיים, עדיף לבחור גרסה פשוטה: קפה שחור, או קפה עם מעט חלב או תחליף חלב איכותי.
אז מה עדיף – קפה רגיל או נטול?
שאלה שנשאלת לא מעט – והתשובה, כמו תמיד בתזונה היא - זה תלוי. אם אתם שותים קפה רגיל, נהנים ממנו ולא מרגישים שהוא עושה לכם בעיות – אפשר להמשיך בכיף. אבל אם אתם מרגישים שהוא כבר פחות מתאים, שאתם עצבניים / לא נרדמים בקלות או פשוט מחפשים להפחית קפאין – הקפה הנטול יכול להיות אחלה תחליף.
הכותבת היא דיאטנית קלינית במכבי שירותי בריאות, מחוז דרום