כמה פעמים שמעתם שכדי לרזות אתם צריכים להתחיל לספור קלוריות? ומי לא עבר בדוכן מיצים שהציע לו בריאות מהטבע? ובכן, בדיוק לשם כך התכנסנו היום - הגיע הזמן לדבר על כמה טענות מוכרות לגבי תזונה, ולהסביר למה הן פחות מדויקות ממה שחשבתם.

מיץ פירות טבעי מועיל לבריאות

את מיץ הפירות לרוב מכינים באמצעות מספר פירות. שתייתו לרוב כרוכה בתוספת לא מודעת של כ-6-10 כפיות סוכר בכוס.  לא מעט, נכון? עצרו רגע וחשבו אם הייתם מוסיפים כמות כזאת של סוכר לכוס הקפה שלכם למשל. מעבר לכך, סוכר פירות (פרוקטוזה), נחשב מזיק אפילו יותר מסוכר לבן: הוא מעלה את הסיכוי לסבול מכבד שומני, מעלה את רמת הטריגליצרידים (שומנים) בדם ותורם להשמנה – בייחוד באזור הבטן. בנוסף, הפיכת התפוז לפרי גורמת לנו לוותר על סיבים תזונתיים, המהווים ערך משמעותי באכילת הפרי עצמו, משום שהם נותרים מחוץ לכוס. בקיצור, אם חשבתם שמיץ תפוזים הוא מזון בריאות – טעות בידיכם.

מיץ תפוזים (צילום: Carol Mellema, Shutterstock)
לא כזה בריא כמו שחשבתם. מיץ תפוזים | צילום: Carol Mellema, Shutterstock

משקאות צמחיים יותר בריאים מחלב

לחלב יש ערך תזונתי גדול מאוד. הוא מכיל סידן, ריבופלבין, ויטמין B12 וכ-8-6 גרם חלבון בעל ערך ביולוגי גבוה ביותר. לעומת זאת, משקאות על בסיס צמחי כמו: שבולת שועל, שקדים ואורז, מכילים בין 3-1 גרם חלבון לא מלא, בעל ערך תזונתי נמוך יחסית, ולעתים הם מכילים גם סוכר. אומנם אנשים שסובלים מאי סבילות ללקטוז לא יכולים להשתמש בחלב רגיל, והם משתמשים בתחליף כזה מחוסר ברירה, אבל בעצם יש ברירה: חלב נטול לקטוז, או חלב דל לקטוז לאלה שפחות רגישים. חלב כזה עדיין מכיל את כל הערכים התזונתיים החשובים שקיימים בחלב רגיל.  

רק כמות הקלוריות שאנחנו מכניסים לגוף תסייע לרדת במשקל

אין ספק שלכמות הקלוריות באוכל יש חשיבות, אבל לא פחות חשוב מכך זה סוג האוכל שאנחנו אוכלים. למעשה, מה שמשפיע על העלייה במשקל לאורך זמן הוא בעיקר תכולה גבוהה של סוכר או שומן (בעיקר סוכר), ובייחוד מזון אולטרה מעובד כמו: חטיפים, דגני בוקר, מאפים למיניהם, עוגות עוגיות, ופלים, שתייה ממותקת, נקניקים ונקניקיות. לכן, במקום לספור קלוריות, כדאי לעבור למזון בריא יותר, ולהפסיק לפחד מאוכל. כמו במקרים רבים אחרים האיכות חשובה יותר מכמות.

 מזונות טבעיים פחות משמינים

רבים סבורים שמאכלים כמו: דבש, סירופ מייפל, סילאן, פרוקטוזה, גלוקוזה וסירופ תירס אינם מזיקים כי הם "טבעיים", אך למעשה הם מזיקים לא פחות מסוכר לבן, שגם הוא אגב נחשב "טבעי". חלקם אפילו מזיקים יותר.

דיאטה (צילום: andres ayrton, pexels)
מסתבר שסוג האוכל שאנחנו אוכלים משפיע לא פחות מכמות הקלוריות שלו | צילום: andres ayrton, pexels

אין כמו ארוחת צוהריים חמה

הורים רבים סבורים שאם ילדיהם לא יאכלו ארוחת צוהריים חמה, הבריאות שלהם תיפגע. המחשבה הזאת גורמת לרבים (בעיקר לרבות) ממטופליי לקום מוקדם יותר בבוקר כדי להכין לילדים ארוחה חמה בכל יום. אם זה לא קורה – המצפון מתחיל לעבוד שעות נוספות. אלא שלא מדובר בהרגל הכרחי. למעשה, כדי ליהנות מארוחה מזינה, אפשר להסתפק בכריך איכותי העשוי מלחם מלא שכולל ממרח בריא כמו: אבוקדו, טחינה, חומוס, ממרח טונה, גבינות וכדומה. מובן שרצוי לשלב את הארוחה עם ירקות.