mako
פרסומת

שמירה על הלב ומניעת מחלות: כל יתרונות השום

השום הוא לא רק ירק שמעניק טעם וניחוח עז למאכלים, הוא גם מזון-על שלו שפע של יתרונות בריאותיים. אילו רכיבים פעילים מסתתרים בפקעת השום ולמה כדאי לצרוך אותו בצורה קבוע?

ענבל כץ פרידלנדר
mako בריאות
פורסם: | עודכן:
שום
שום | צילום: Marian Weyo, ShutterStock
הקישור הועתק

השום (Allium sativum) הוא צמח ממשפחת השושניים, הקרוב לבצל, עירית ולכרישה. מקורו במרכז אסיה, אך הוא נפוץ כיום בכל רחבי העולם. הוא משמש כמרכיב קולינרי אך נפוץ גם בתרבויות רפואה מסורתית עתיקות. כל פקעת שום מורכבת ממספר שיניים העטופות בקליפה דקה. ניתן להשתמש בו כשהוא טרי, כתוש, קלוי, מיובש או מוחמץ – ויש לו ניחוח עז שאי אפשר להתעלם ממנו.

הרכיב הסודי: אליצין

אחד מהרכיבים הפעילים המרכזיים בשום הוא אליצין תרכובת גופריתית שנוצרת רק כאשר שן השום נכתשת או נחתכת. האליצין אחראי לריחו החריף והאופייני של השום, אך מעבר לכך, הוא מוכר בזכות פעילותו הביולוגית המרשימה. מדובר בנוגד חמצון חזק, אנטי-בקטריאלי, אנטי-ויראלי ואנטי-פטרייתי.

בנוסף לאליצין, השום מכיל גם ויטמינים כמו ויטמין C, ויטמין B6 (פירידוקסין), ויטמין B1 (תיאמין), מינרלים כגון: סלניום, ברזל, אבץ סידן וסיבים תזונתיים התורמים לתפקוד תקין של מערכת העיכול המעודדים צמיחת חיידקים טובים במעי.

יתרונות בריאותיים

מחקרים רבים מצביעים על כך ששום עשוי לתרום לבריאות במספר דרכים:

  • שמירה על בריאות הלב: שום מסייע באיזון לחץ הדם, מפחית רמות כולסטרול ה"רע". ה-LDL עשוי לתרום למניעת טרשת עורקים.
  • חיזוק מערכת החיסון: בזכות תכונותיו השום מסייע לגוף להילחם בזיהומים ומפחית שכיחות הצטננויות.
  • תמיכה באיזון רמות הסוכר: צריכה קבועה של שום עשויה לסייע באיזון רמות הגלוקוז בדם, מה שחיוני בייחוד לאנשים עם סוכרת או תנגודת לאינסולין.
  • השפעה אנטי-דלקתית: החומרים הפעילים בשום מסייעים בהפחתת תהליכים דלקתיים כרוניים בגוף, מה שעשוי לתרום למניעת מחלות רבות.

איך לצרוך שום בצורה בריאה?

כדי להפיק את המרב מהשום, מומלץ לכתוש או לקצוץ אותו ולהמתין כ-10 דקות לפני הבישול כך מתאפשרת הפעלה מלאה של האנזים שמייצר את האליצין. חשוב לדעת כי חימום ממושך יכול דווקא לפרק את הרכיבים הפעילים שבשום, ולכן עדיף להוסיף אותו בשלב מאוחר יותר או לצרוך אותו טרי.

פרסומת
אישה אוכלת שום
אישה אוכלת שום | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

הטריק שכדאי להכיר: איך נפטרים מריח השום?

אחת הבעיות המוכרות בצריכת שום, היא, כידוע, הריח העז שהוא מותיר בפה. ובכן, וודאי תשמחו לשמוע כי מחקרים הראו כי צריכת תפוח טרי, חסה טרייה או עלי נענע טריים מיד לאחר אכילת שום, יכולה להפחית באופן משמעותי את ריכוזי התרכובות הנדיפות האחראיות לריח השום בפה.

לסיכום: השום הוא דוגמה מצוינת שממחישה כיצד שילוב של מרכיבים טבעיים בתזונה יכול לתרום לבריאות באופן משמעותי. הוא נגיש, זול, וניתן לשלב אותו כמעט בכל מנה – בתבשילים, ממרחים, רטבים וסלטים.

ענבל כץ פרידלנדר היא דיאטנית קלינית מחוזית בכללית מחוז מרכז