סכנה לבריאות הפה וסיכוי מוגבר למחלות לב: 4 סיבות להפחית בצריכת סוכר
צריכת מזונות עתירים בסוכר עלולה להוביל לבעיות בריאות רבות – החל בסוכרת ועד פגיעה בבריאות הפה. תזונאית מעניקה טיפים יעילים שיעזרו לכם לצמצם בצריכתו

הוא חלק בלתי נפרד מהתפריט של רבים, מוסתר לעיתים במוצרי מזון שנראים תמימים ונמצא כמעט בכל ארוחה, אך מתברר כי לצריכה גבוהה של סוכר יש מחיר בריאותי כבד. מדוע כדאי להפחית בצריכתו ואיך עושים את זה בצורה נכונה?
סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם
מחקרים רבים מצביעים על קשר בין תזונה עתירת סוכר לבין עלייה בסיכון ובין מחלות לב וכלי דם. הסוכר גורם לעלייה ברמות הטריגליצרידים, פוגע בפרופיל השומנים בדם, עלול להעלות את לחץ הדם ולהגביר דלקת כרונית בגוף, כל אלה מהווים גורמים מובהקים להתפתחות של טרשת עורקים, שבץ והתקף לב. הפחתת סוכר מהתפריט מפחיתה את העומס על מערכת הלב וכלי הדם, ותורמת לתפקוד תקין יותר שלהן.
פגיעה באיזון הסוכר בגוף ועלייה בסיכוי לסוכרת
כאשר צורכים כמויות גבוהות של סוכר, בייחוד מזונות בעלי אינדקס גליקמי גבוה, רמות הגלוקוז בדם עולות במהירות. כתוצאה מכך מופרש אינסולין בכמות מוגברת לעיתים תכופות. לאורך זמן, הגוף עלול לפתח תנגודת לאינסולין – מצב שבו התאים אינם מגיבים אליו כראוי. מדובר בשלב מקדים להתפתחות סוכרת מסוג 2 (ברוב המקרים בשילוב גנטיקה וסיפור משפחתי). גם אנשים ללא סוכרת אך עם "סוכר גבולי" עשויים להרוויח מאוד מהפחתה בצריכת הסוכר, ולעכב את התקדמות והתפתחות המחלה.

סכנה לבריאות הפה
המפגש הישיר ביותר של הסוכר עם הגוף מתרחש כבר בחלל הפה. החיידקים המצויים בפה מפרקים את הסוכר ויוצרים חומצות שמזיקות לאמייל השן. תהליך זה גורם לעששת, דלקות חניכיים ואף לאובדן שיניים אם אינו מטופל בזמן. הסיכון גובר כאשר מדובר במקורות סוכר נוזליים כמו שתייה ממותקת ומקורות "סוכר דביק", כמו קרמל או טופי, שנשארים על פני השיניים לאורך זמן. זכרו: הפחתה בצריכת הסוכר היא אחת הדרכים היעילות ביותר לשמירה על בריאות הפה והשיניים.
השפעה שלילית על מצב הרוח והתפקוד הקוגניטיבי
לסוכר יש גם השפעה מהירה על מערכת העצבים המרכזית. אומנם, העלייה החדה ברמות הסוכר תורמת לפרץ אנרגיה, אך לא פעם היא מתחלפת בירידה חדה שגורמת לעייפות, עצבנות ורעב מחודש. בנוסף, תזונה עשירה בסוכר עלולה להוביל לעלייה ברמות החרדה והדיכאון, ובחלק מהמחקרים אף להחמרה בתסמינים נפשיים בקרב צעירים. קיימות גם עדויות לפגיעה בזיכרון ובריכוז בקרב אנשים שצרכו כמויות גבוהות של סוכר לאורך זמן.
איך מפחיתים סוכר בלי לוותר על מתוק?
הפחתת הסוכר אינה דורשת שינוי קיצוני, אלא בעיקר מודעות ואימוץ הרגלים חדשים. חשוב לקרוא תוויות מזון ולזהות שמות שונים של סוכר (כגון גלוקוז, פרוקטוז, סירופ תירס ועוד), וכן לשים לב למדבקה האדומה המתריעה על סוכר בכמות גבוהה. מומלץ לבחור במוצרים ללא תוספת סוכר, להעדיף מים על פני משקאות ממותקים ולשלב בתפריט פירות טריים, אגוזים ויוגורט טבעי. הפחתה הדרגתית עוזרת להסתגל לטעמים פחות מתוקים – וכך גם להפחית את הצורך במתוק לאורך זמן.
לסיכום: הפחתה בצריכת הסוכר היא מהלך חשוב לשמירה על בריאות מיטבית. היא תורמת לאיזון רמות הסוכר והאינסולין בגוף, מסייעת למנוע מחלות לב, שומרת על בריאות הפה ומשפרת את מצב הרוח והתפקוד הקוגניטיבי. צעדים קטנים יכולים להביא לתוצאות גדולות – ולחיים בריאים ומאוזנים יותר.
הכותבת היא דיאטנית קלינית המתמחה בסוכרת במכבי שירותי בריאות, מחוז הדרום