מדיטציה (צילום: shutterstock | Everett Historical)
צילום: shutterstock | Everett Historical

לפני כשבועיים, פרסמה צופית גרנט פוסט שעורר לא מעט הדים על צום מים שעברה בן 18 ימים. בפוסט העידה גרנט כי בזכות הצום היא מרגישה קלה יותר, צלולה ונטולת כאבים ואחרי שנים של תחלואות שונות, היא מרגישה טוב מאי פעם. בין היתר היא כתבה: "תרופות זה קיצוני! כאבים זה קיצוני! צום? הוא זמני הוא מאתגר אבל הרבה פחות קיצוני". היא גם ציינה שהיא לא ממליצה לכל אחד לעשות את הצום הזה ובטח שלא לבד, "אסור בתכלית האיסור לעבור תהליך כזה בלי ליווי צמוד, בדיקות יום יומיות ובעיקר בהמשך הדרך". הפוסט גרר אחריו תגובות שונות וביניהן תגובות פחות אוהדות, בטענה שהיא דמות ציבורית והיא מעודדת את העוקבים שלה לפעולה קיצונית ומסוכנת.

הצום, כך מעידים הצמים בקבוצת תמיכה בפייסבוק לצמים, הוא דרך ריפוי יחסית קלה, זמינה, נגישה וזולה, לעומת הרבה טיפולי בריאות יקרים ולא נגישים. את הצום כל אחד יכול לעשות בביתו ובכך להשיג ריפוי ממחלות שונות, יש אנשים שעושים צומות על מנת לשלוט טוב יותר בתזונה שלהם, להוריד את רמות הסוכר בדם, לרדת במשקל, לצאת מאזור הנוחות או למטרת אנטי אייג'ינג. הנה סיפורם של כמה מהם:

"הרווחתי את החיים שלי כמו שהם בחיים לא היו"

טניה (24) ושרון (44) הם זוג נשוי, הדוגל ומאמץ תזונה טבעונית. הם מצפים לילד ראשון, שאולי לטענתם, לא היה מגיע ללא הצום הממושך. הם נפגשו בטיול פירותנות ואחרי שנה של זוגיות, החליטו לאחד מטרות ולצום ביחד, אבל כל זה לא קרה בבת אחת. "סבלתי מטחורים פנימיים מדממים, מהמון גזים, בעיות עיכול ודיכאון כרוני במשך כל החיים", מתאר שרון. "בכלל, אורח החיים שלי עד לפני 4 שנים היה ממש בעייתי, עשיתי דברים לא טובים בחיים כמו סמים ועישנתי 3 קופסאות של סיגריות ביום. יום אחד קראתי פוסט על מישהי שהחלימה מדיכאון דרך תזונה פירותנית, ואחרי כמה שנים של ניסיונות נואשים שלא ממש צלחו, החלטתי לנסות את דרך התזונה הזו שצורכבת בעיקר פירות. אחרי שנה וחצי של תזונה חיה עשיתי צום של 8 ימים, ויחד עם התזונה היום אני כבר בכלל לא סובל מדיכאון".

בצום המשותף שלהם, שרון צם 36 ימים וטניה 23 ימים. "הצום שלנו התגלגל ולא היה ממש מתוכנן", מסבירה טניה. "זה התחיל כששרון התחיל כמה ימים של צום מיצים והחליט להתקדם עם זה לצום מים ארוך. בבית נשארו חסות וירוקים למיצים, אז התחלתי לעשות כמה ימי מיצים שאיכשהו נגררו לעוד 23 ימי צום מים מלאים".

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

צום (צילום: פרטי)
שרון וטניה | צילום: פרטי

למה עשיתם צום ארוך כל כך?

"זה התחיל מזה שהרבה זמן רציתי לעשות צום ארוך והאמנתי שאולי זה יעזור לי לדיכאון ולפנות את הרעלים שהצטברו בגוף שלי עם השנים", מסביר שרון. מבחינה של טניה הפוקוס היה קצת שונה. "החלום שלי בצום הזה היה להיכנס להיריון. האיזון ההורמונלי שלי לא היה תקין ו-2 רופאי נשים שונים אמרו לי שלא אוכל להיכנס להיריון באופן טבעי, כי לבד הגוף לא יצליח לבייץ, אז ניסיתי בעזרת תזונה במשך שנה וחצי ושום דבר לא השתנה. שמרתי על תזונה מאוד מוקפדת, צום לסירוגין, עשיתי ספורט ועדיין לא קרה כלום. 3 וחצי חודשים אחרי הצום, פתאום חזר המחזור". 

עשיתם את הצום תחת ליווי מקצועי?

"טניה הייתה בליווי מקצועי תחת מלווה צומות ואני נעזרתי בו גם מאמצע הצום", מפרט שרון.  "אבל זה בגלל שאני גם מהתחום ומבין וגם כבר עשיתי צום לפני. סמכתי על עצמי. פעם ביום הייתי שולח למלווה תצלום של הלשון כדי לבדוק שהכל בסדר. באיזשהו שלב ירדתי ל-45 קילו ואחרי הצום לקח לי 3 חודשים לחזור לעצמי. בסיום הצום בקושי עליתי מדרגות, והייתי אדם מתאמן".

מה עושים במהלך הצום?

שרון: "רוב הזמן הייתי במיטה. בימים הראשונים הייתי יותר פעיל אבל אח"כ כבר היה לי ממש קשה. הצום הוא קשה. בשבוע שבועיים האחרונים לא נרדמתי. ממש סבלתי אבל הייתי נחוש בדעתי להמשיך לצום כל עוד אני מסוגל. אצל טניה זה היה הפוך. היא ישנה הרבה יותר טוב. זה תלוי בדרך שבה אדם חי לפני הצום".

מה קורה לריחות הגוף? זה לא קצת מסריח?

טניה: "כן. נהיים דוחים והיינו שוכבים שנינו ביחד במיטה מסריחים וגם לא מתקלחים כי אין כוח. היו פעמים שממש עזרתי לשרון להחליף בגדים ומצעים, או בדברים פשוטים כמו לתת לו מים, היה לא פשוט, לא הריחות ולא התחושות. שרון לא היה ישן בלילות, הוא היה נרדם עם מוזיקה שהפריעה לי לישון וגם באיזשהו שלב לשרון התחיל כמו ורטיגו כזה וכל פעם שאני זזתי,  הוא הרגיש את זה כמו רעידת אדמה".

מאוד מאתגר לזוגיות לא? מה קורה לחשק המיני במצב כזה?

טניה: "ממש התקרבנו בצום הזה, זה חיבר אותנו וממש התאהבנו אחד בשני מחדש כי זה פותח מקומות רוחניים מאוד גבוהים. החשק המיני שלי נשאר אותו הדבר. החיוניות והויטאליות שלי הייתה יותר גבוהה מיום אחר. שרון היה גמור וגם לחשק המיני שלו לקח זמן לחזור".

איך חוזרים לשגרה אחרי הצום?

שרון: "אחרי הצום לוקח כמה ימים עד שחוזרים לאכול. אני חזרתי ביום הראשון לשתיית מיץ תפוחים מהול במים ואח"כ פירות – 6 ארוחות של 120 גרם פרי. ההמלצה היא לא לחזור לאכול שומן כל כך מהר. טניה חזרה לכול לאט יותר בלי שומן והתחילה מנות יותר קטנות של 100 גרם".

מה לדעתכם הרווח הכי גדול שלכם מהצום?

טניה: "להבין ברמה המנטלית מה הגוף מסוגל, להבין שטמונים בגוף כוחות ריפוי ורק צריך לתת לו את התנאים המתאימים לתקן ולרפא ולנקות והכל מסתדר כולל מחלות חשוכות מרפא. אני מרגישה שזו סוג של שליחות להתראיין לכתבה הזו, שאולי עוד אנשים עם בעיות עיכול או הורמונליות, שידעו שיש פתרון".

עוד ב-mako בריאות:
>> 8 מנות בריאות הכי קלילות שאפשר
>> דיאטות הצום הכי פופולריות
>>מה תורם לקמטים על הפנים?

צום (צילום: פרטי)
רון הולצמן | צילום: פרטי

רון צם בשביל החוויה: "אתה מרגיש כמו סופרמן"

כבר שנים שרון הולצמן, 42, יועץ ארגוני ומנחה קבוצות להתמכרות ובניית הרגלים בריאים, עובר ומעביר סדנאות מיצים ודיטוקס. בשנים האחרונות גם התנסה בצום הלימונדה האהוב על המפורסמים, או בשמו - the master cleanse. רון מספר כיצד הצום שינה את חייו ואף עזר לו להרגיש חד, מלא אנרגיה וחיות. התהליך מתחיל ב-3 ימי הכנה של מיצים ושייקים, על היום הראשון שותים מיץ תפוזים מהול במים ולאחר מכן נכנסים לניקוי שמורכב מכוסות לימון סחוט, מייפל וקאיין. חוץ מזה שותים מים וחליטות תה למינימום של 10 ימים. יש כאלו שעושים את זה למשך 4 שבועות, אני עשיתי את הניקוי הזה לשבועיים".

איך הרגשת?

"ירדתי סביב 4-6 קילו. תפקדתי מלא, עבדתי, הרצאתי, עבדתי בחדר כושר. הימים הראשונים קשים יותר, אבל כשהגוף מסתגל וכשאתה נותן לגוף רק נוזלים, אתה מרגיש קליל יותר. לא סתם יש קשר בין צומות להתקרבות לרוח, בין אם זה בבודהיזם או ביוגה או ביהדות, ואפילו אצל האינדיאנים שיש להם טקס של 4 ימים בלי אוכל. עשיתי את זה 3 פעמים. פעם אחת באופן מלא, פעם אחת קצת זייפתי, ועכשיו בחגים עשיתי מיקס שלי של שבועיים שלושה שבה עשיתי את הלימונדה עם מרק טחון בערב".

צום (צילום: פרטי)
שון פורטל | צילום: פרטי

"דיאטות זה מושג של פעם" – המהפך של שון

ד"ר שון פורטל, פיזיולוג מאמץ ותזונאי קליני מוביל היום את תחום הצומות בארץ. "מאז שחזרתי מכנס האנטי אייג'ינג בלוס אנגל'ס אני חזק בתוך הסיפור הזה ואני צם משהו כמו 70 ימים בשנה". פורטל בן ה-50 נראה חיוני, צעיר בהרבה מגילו וומעיד על עצמו שמאז שהכניס את הצומות לחייו, חייו השתדרגו והשתפרו.

אילו סוגי צומות אתה עושה?

"אני עושה צומות כל שבוע. צום בסיסי ל- 24 שעות של פעם בשבוע ופעם בשבועיים-שלושה או חודש בין 36 ל-50 שעות. זה יומיים פלוס. אני מרגיש מעולה ומתאמן תוך כדי צום. כשאני עושה צומות אני שותה מים, תה ירוק וקפה".

טרנד הצומות תופס בשנים האחרונות תאוצה וביניהם יש לנו את הצומות לסירוגין כמו צום 8/16 המוכר וחבריו כמו 5:2, המגבילים את שעות האכילה, ישנם צומות מים קצרים של יומיים עד 5 ימים ולאחר מכן 7 ימי אכילה ויש צומות תקופתיים. "חשוב להבין מה מטרת הצום ולהתאים לה את הצום המתאים", מסביר פורטל. "ואם חשבתם שצומות זה דבר מסוכן, הזוי, או דבר חסר ביסוס ששייך למשוגעים בלבד, היום גם המדע מאשר את יתרונות הצומות".

מחקר חדש מלפני כשבועיים של וולטר לונגו שפורסם בcancer, מגזין נחשב בתחום הסרטן, מאשר את יתרונות הצום, בעיקר בכל מה שקשור בעצירת גידולים סרטניים. "הצומות גורמים להפחתת הורמון הגדילה IGF-1 שהוא הורמון שמספר על הסטטוס הקלורי שלנו". מסביר פורטל. "שינויים הורמונליים וגורמי גדילה, הקשורים לצריכת מזון מוגברת והשמנה יתר, משפיעים על ויסות הגנים המעורבים בתהליכים סלולאריים, כולל התפשטות ותיקון DNA, ומאפשרים לתאים לשרוד ולהתרבות למרות הצטברות מוטציות המובילות לשינוי ממאיר".

הצום גם גורם לרמת האינסולין בגוף לרדת. גם האינסולין הוא הורמון שגורם לאגירה של חומרי מזון בצורת שומן או גליקוגן וכשמורידים את האינסולין אז יש גם פחות אגירה, אבל הדבר המשמעותי ביותר זה שיש ירידה ברמת האינסולין, אנחנו רואים גם ירידה בשגשוג של הגידולים כי האינסולין הוא הורמון אנאבולי, כך שאם יש עמידות לאינסולין, כמו במצב של השמנה, בעיקר השמנה בטנית או במצבים דלקתיים בגוף, נוצרת עמידות לאינסולין ואז הגוף צריך לספוג פי כמה אינסולין כדי להכניס את המזון לגוף".

מה קורה כשהאינסולין גבוה?

"כשהאינסולין גבוה ומכפיל את עצמו, הוא גורם למחלות לב וכלי דם, אלצהיימר, סרטן, בעיות עור וכו. כשעושים צומות, הם גורמים לריגוש (התאים הופכים להיות רגישים לאינסולין), ואז צריך מעט אינסולין כדי להפריש חומרי מזון. בצום זה קורה יותר משמעותית".

ואי אפשר להגיע לזה במצב של תפריט מאוזן?

"גם בהרזיה כללית זה יכול לקרות אבל בצום אנחנו מגיעים לרגישות גבוהה יותר לאינסולין וגם משיגים את הירידה בהורמון IGF-1  וזה מה שגורם לגידולים מסויימים לסגת.

צום (צילום: unsplash)
חשוב לשתות 2 ליטר ביום במהלך הצום | צילום: unsplash


 מה קורה לגוף שלנו כאשר אנחנו צמים?

  1. חוסר אנרגיה גורם לעלייה באנזים שנקרא AMPK, שהוא סנסור לרמת אנרגיה זמינה. כשהגוף מרגיש שאין אנרגיה זמינה, האנזים הזה מתחיל להגביר שריפת שומן ואז מתחיל לעשות ניקוי תאי שנקרא אוטופגיה = פירוק והתחדשות תאית. זה יכול לקרות החל מ-7 שעות מהארוחה האחרונה וזה מתגבר אחרי בערך 20-28 שעות. היום יודעים שזה קשור לאנטי אייג'ינג ואנשים מאוד אוהבים את הצומות בגלל זה.
  2. בזמן צום שהכבד מתרוקן – יש עלייה בקיטונים. הגוף שורף שומן וככל שמאגר הפחמימות מתרוקן יש יותר שריפת שומן ורואים אפקט אנטי דלקתי.
  3. ברגע שאין אנרגיה זמינה הגוף מתחיל להגדיל חומר שנקרא NAD. מדובר בחומר שבלעדיו אי אפשר לחיות 30 שניות, זה חומר שכל תא צריך אותו. ככל שאתה עולה בגיל אז יש ממנו פחות והוא מונע חמצון יתר בתאים שהם הולכים ומתעייפים.
  4. IGF משפיע על גדילת תאים וכשחסר לו אנרגיה שמגיעה בעיקר מסוכרים וחלבונים, ניתן לעצור גידולים. במקום צומות ארוכים או בשילובם, יש אפשרות לאכול רק שומנים, שהם חומרים שלא מאפשרים גדילה. כשאוכלים חלבון, זה יכול לגרום לגדילה של השריר אבל גם של גידולים. מדובר בעיקר בשומן חד בלתי רווי כמו שמן זית ואבוקדו, שמראה פעילות חיובית על התאים. 


למה מרתיעים אותנו מצומות בטענה שהם עלולים להיות מסוכנים?
"הפחד שלנו הוא שאנחנו נתדלדל ונאבד ונחלש אבל יש הבדל גדול בין רעב לצום. רעב בהגדרה היבשה זה תקופה מוגבלת של מעל 3 שבועות"

אם צום הוא מרפא, למה אומרים לנו לאכול מרק עוף כשאנחנו חולים?
"היום יודעים שכשאתה אוכל בזמן שאתה חולה זה כמו להאכיל את המחלה".

מה חשוב לדעת לפני שעושים צום?
"חשוב לדעת מה אתה רוצה להשיג מזה, ואז להגדיר את משך הצום ולעשות בהדרגה תחת ליווי של איש מקצוע. להיזהר מעצירויות שאפשר לסבול ממנה ובעיקר זה קורה לאנשים לא שותים מספיק אז מתייבשת המערכת".

מהן הטעויות הנפוצות שאנשים עושים בצום?
"שתייה לא מספקת שגורמת לאי ספיקה, או שתייה מרובה מדי שעלולה לגרום לדילול, יותר מדי מים גם יכולים לגרום לחוסר איזון באלקטרוליטים.

ד"ר שון פורטל עם טיפים לצמים:

  • תגדירו למה אתם צמים. למשל, למטרת הרזייה אנשים יכולים להסתפק בצום 8-16 או עד 24 שעות. ההדרגתיות חשובה.
  • כשהגוף מתרגל יותר מדי לצומות אין גירוי ואז מאבדים חלק מהאפקט. צריך לגרום לגוף להבין שזה סוג של סטרס. לא צריך לעשות צומות כל השבוע. העלייה של הצום צריכה להיות בהדרגה. כ-5 ימים בשבוע.
  • להקפיד לא להיכנס לצום עם ארוחות שחיתות. לא לעשות שימוש בצום כפיצוי. 
  • לשתות לפחות 2 ליטר במהלך הצום.
  • אל תספרו שאתם צמים – רוב האנשים ינסו לגרום לכם להפסיק
  • הקפידו על תזונה בריאה בשאר הימים והמעיטו בפחמימות מזוקקות.
  • אל תעשו את זה לבד ללא ליווי והכוונה מקצועית.
  • אנשים בתת תזונה או שמאבדים משקל רב מדי, יש להיזהר מנפילות סוכר והיפוגליקמיה.