רבים תוהים מהו סוד עורן של המפורסמות. ג'ניפר אניסטון, האלי ברי, ג'ניפר לופז וסנדרה בולוק למשל, הן נשים הוליוודיות שהצליחו לשמור על גוון עור זוהר ובריא גם בגילן המתבגר. מה הסוד שלהן אתם שואלים? אם תשאלו אותי - כסף בטוח לא מספיק. כדי להיראות במיטבן, מפורסמות רבות כבר הבינו שעליהן להקפיד גם, ואולי בעיקר על מה שנכנס אליהן לצלחת.

הנה 7 מזונות שהוכחו מחקרית כמועילים ביותר לבריאות ושיפור מראה העור – הם יעילים לכוכבות הוליווד ומפורסמות שונות, אך גם ל"פשוטי עם" כמונו.

אבוקדו: משפר את גמישות העור ומפחית קמטים

בראש הרשימה מככב האבוקדו הירוק. מסתבר כי הוא לא רק טעים ומזין, אלא גם מציע שפע של יתרונות לעור. אבוקדו עשיר בשומנים בריאים, כגון חומצות שומן אומגה 3, המסייעת לתפקודים רבים בגוף ובין היתר לשמירה על לחות וגמישות העור. הוא מכילים גם ויטמיני E ו-C  השומרים על עור בריא על ידי הפחתת דלקת והגנה מפני נזקי קרינת השמש (UV) העלולה לגרום לקמטים ולסימני הזדקנות נוספים. מחקרים הראו שצריכת אבוקדו באופן קבוע יכולה לעזור לשפר את גמישות העור ולהפחית את הופעת הקמטים והקמטוטים.

מחקר אחד שפורסם במאי 2010 וכלל למעלה מ-700 נשים יפניות מצא שצריכה גבוהה של שומן כולל - במיוחד סוגי השומנים הבריאים המצויים באבוקדו - קשורה לעור גמיש יותר. מנה של 100 גרם (כ-1/2 אבוקדו), מספקת 14% מהכמות היומית המומלצת של ויטמין E ו- 11% מהכמות היומית המומלצת של ויטמין C.

אוכמניות: חיוניות לייצור קולגן התורם לעור מוצק

הודות ליתרונותיהן הבריאותיים, האוכמניות הקטנטנות והטעימות ידועות כמזון-על של ממש. אבל האם ידעתן שפירות היער האדמדמים הללו עמוסים בנוגדי חמצון, בעיקר באנתוציאנידינים, המסייעים להגן על העור מפני נזקים הנגרמים מרדיקלים חופשיים ומקרינת השמש? יתרה מכך, אוכמניות מכילות גם ויטמיני  Aו-C החיוניים לייצור קולגן - חלבון השומר על העור מוצק וצעיר. מחקרים הראו שצריכת אוכמניות באופן קבוע יכולה לעזור לשפר את מרקם העור ולהפחית את הדלקת.

מחקר שפורסם ב- 2007 וכלל 168 מתנדבים בריאים, מצא כי לאחר 4 שבועות של צריכת מיץ אוכמניות מעורב עם תפוחים מדי יום, נזקי DNA חמצוני עקב רדיקלים חופשיים הופחתו ב-20%.

אבוקדו (צילום: shutterstock_Krasula)
אבוקדו - עשיר בחומצות שומן חיוניות לעור | צילום: shutterstock_Krasula

בטטות: מסייעות במניעת קמטים

בטטה היא עוד מזון עתיר רכיבים תזונתיים ועשירה בוויטמיני A ו-C - שני ויטמינים מהותיים לבריאות העור המונעים עור יבש ומקומט. ויטמין A עוזר לקדם את חידוש התאים, מה שמסייע לעור פנים בהיר ואחיד יותר, וויטמין C הוא נוגד חמצון רב עוצמה המסייע בהגנה על העור מפני נזקים סביבתיים כגון זיהם אוויר וקרינת שמש. בנוסף, הבטטה היא מקור נפלא לבטא-קרוטן (המומר בגוף לוויטמין A בעת הצורך), שמסייע להפחית את הקמטים והקמטוטים. על פי נתונים מתוך האתר של משרד החקלאות האמריקאי, מנה אחת של 1/2 כוס (100 גרם) של בטטה אפויה מכילה פי שישה מהכמות היומית המומלצת של ויטמין A.

תה ירוק: מפחית את האדמומיות שנגרמת מהחשיפה לשמש

הוא שימש כמרכיב עיקרי במשך מאות שנים ברפואה המסורתית בשל יתרונותיו הבריאותיים הרבים, לרבות השפעתו על בריאות ונראות העור. התה הירוק מכיל נוגדי חמצון רבי עוצמה בשם קטצ'ינים, המסייעים בהגנה על העור מפני נזקי הרדיקלים החופשיים. בנוסף, הוא ניחן בתכונות אנטי-דלקתיות, שמסייעות להפחתת אדמומיות וגירוי. מחקרים הראו שצריכת תה ירוק באופן קבוע יכולה לעזור לשפר את גמישות העור ולהפחית כתמי גיל.

מחקר שפורסם ביוני 2011 שכלל 60 נשים, מצא ששתיית תה ירוק מדי יום (במשך 12 שבועות) עשויה להפחית אדמומיות מחשיפה לשמש עד 25%. התה הירוק גם שיפר את הלחות, החספוס, העובי ואת האלסטיות של העור שלהן.

תה ירוק (צילום: grafvision, shutterstock)
תה ירוק - משפר את גמישות העור ולהפחית כתמי גיל. | צילום: grafvision, shutterstock

סלמון: מסייע להגן על העור מפני רדיקלים חופשיים

דגים שומניים כמו סלמון, מקרל וסרדינים - הם מקור מצוין לחומצות שומן אומגה 3, המסייעות לשמור על לחות העור, עובי העור וגמישותו; וגם מפחיתות דלקת, שעלולה לגרום לאדמומיות ואקנה. דגים שומניים עשירים גם בוויטמין D, החשוב לשמירה על תאי עור בריאים. בנוסף, הם מכילים אסטקסנטין, נוגד חמצון רב עוצמה שיכול לעזור להגן על העור מפני נזקים הנגרמים מקרינת UV. מחקרים הראו שצריכת דגים שומניים באופן קבוע יכולה לעזור לשפר את מרקם העור ולהפחית את הופעת הקמטים.

כמה מחקרים מראים שתוספי שמן דגים עשויים לעזור להילחם במצבים דלקתיים ואוטואימוניים המשפיעים על העור, כגון פסוריאזיס וזאבת. דגים שומניים הם גם מקור נהדר לוויטמין E, אחד מנוגדי החמצון החשובים ביותר לעור. צריכה מספקת של ויטמין E תסייע בהגנה על העור מפני נזק מרדיקלים חופשיים ודלקות.

עגבניות: שומרות על העור מפני קרינת השמש

עגבניות הן מקור מצוין לוויטמין C ולנוגדי חמצון רבים, כולל ליקופן, המסייע בהגנה על העור מפני נזקים הנגרמים מקרינת UV. נמצא כי ליקופן גם עוזר לשפר את מרקם העור ולהפחית את מראה הקמטוטים העדינים והקמטים. הוכח כי בטא קרוטן, לוטאין וליקופן, אשר שלושתם מצויים בעגבנייה מגנים על העור ומונעים קמטים. 

סלמון בתנור - ככה מתחילים (צילום: ענת אלישע, mako אוכל)
סלמון - מסייע להגן על העור מפני רדיקלים חופשיים | צילום: ענת אלישע, mako אוכל

אגוזי מלך: מרפאים פצעים ונלחמים בחיידקים ודלקות 

הם עשירים יותר מרוב האגוזים האחרים בחומצות שומן אומגה 3 ואומגה 6. חומצות שומן אומגה 3 חיוניות לשמירה על ממברנות תאים בריאות התורמות לעור בריא. בנוסף, אגוזי מלך הם מקור טוב לסיבים, חלבונים וויטמינים ומינרלים שונים, כגון ויטמין E, מגנזיום וזרחן. יתרה מכך, אגוזי המלך עשירים גם בנוגדי חמצון, כגון פוליפנולים וויטמין E. נוגדי חמצון אלו מסייעים בהגנה על העור מפני נזקים הנגרמים מרדיקלים חופשיים, העלולים לגרום להזדקנות מוקדמת ולבעיות עור אחרות. התכונות האנטי דלקתיות של אגוזי מלך מסייעות עוד יותר בהפחתת הדלקת בגוף, אשר ידועה כגורם תורם להתפתחות בעיות עור שונות. 28 גרם של אגוזי מלך מכילים 8% מהצריכה היומית המומלצת של אבץ - רכיב חיוני לתפקוד תקין של העור, לריפוי פצעים ולמלחמה בחיידקים ובדלקות.

 הכותבת היא עינב בורשטיין, יועצת ומנחה לתזונה טבעית ואורח חיים בריא. לאינסטגרם של עינב