רובכם וודאי נתקלתם בו מבצבץ בין הסלטים לחמוצים, כשהלכתם לאכול פלאפל או נקניקייה בלחמנייה. הכרוב הכבוש הוא ללא ספק מאכל שתמיד מקפיץ את המנה ומעניק לה טוויסט חמצמץ ומרענן. אבל האם הוא גם בריא?


ובכן, הכרוב עצמו הוא ירק בריא, טעים ודל בקלוריות, שמכיל מינרלים מסוגים שונים, ויטמיןC וחומצה פולית. בשנים האחרונות, אימצה תרבות המערב טרנד בריאותי של כבישת ירקות - הנפוץ בהם הוא הכרוב הכבוש. אבל למעשה, הטרנד לא ממש חדש – הוא התחיל כבר לפני 2,000 שנה בסין, שם הכרוב נכבש באמצעות יין אורז. בהמשך, הגיע לאירופה ובסופו של דבר לארצות הברית וגם לישראל, אבל צורת הכבישה השתנתה וכללה שימוש במלח. הכרוב הכבוש הפך ללהיט במהרה, לא רק בזכות טעמו, אלא גם הודות ליתרונותיו הבריאותיים שלו. יש המכנים אותו "מזון על", משום שהוא הוא דל בקלוריות ומהווה מקור טוב לשפע של ערכים: סיבים תזונתיים, ויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון וגם לכמות נאה של חיידקים "טובים" מסוגים שונים, או במילים אחרות - פרוביוטיקה.


איזה כרוב כבוש כדאי לשלב בתזונה?


התזונה המערבית דלה יחסית בפירות וירקות ועשירה במזונות אולטרה מעובדים העשויים להשפיע לרעה על מגוון היבטים בריאותיים, גם על חיידקי מערכת העיכול. בשנת 2020 הוציא משרד הבריאות הישראלי המלצות תזונתיות חדשות, לפיהן יש להפחית בצריכת מזונות אולטרה מעובדים ולהעדיף מזונות גולמיים, מקומיים ועונתיים, בהתבסס על עקרונות הדיאטה הים תיכונית. שילוב של כרוב כבוש כחלק ממגמה כללית של הפחתת מזונות אלה עשוי לשפר את האיזון המופר במערכת העיכול, ואת הבריאות באופן כללי. עם זאת, אני ממליצה למי שבוחר לשלב כרוב כבוש בתזונה, תמיד להעדיף כזה מתוצרת בית, שכן היתרון של אותם חיידקים פרוביוטיים קיים כל עוד מדובר בחיידקים חיים – מה שאפשר להבטיח רק בעת הכנה ביתית.

חמוצים של מיה בן אפרים (צילום: מיה בן אפרים קליין)
עדיף להכין בבית | צילום: מיה בן אפרים קליין


יש גם חסרונות


לצד יתרונות הכרוב הכבוש, חשוב להתייחס גם לחסרונות. כאמור, תהליך הכבישה נעשה בימינו באמצעות השרייה במים המכילים כמות רבה של מלח, אשר יכול להוות מגבלה עבור אנשים הסובלים מיתר לחץ דם או ממחלות כליה. כמו כן, אכילה מרובה של כרוב כבוש עלולה לגרום לגזים ולאי-נוחות במערכת העיכול אצל אנשים מסוימים.
לסיכום: אם גם אתם נכבשם בטרנד הכנת ירקות כבושים, ואתם כובשים כרוב וירקות נוספים בבית - אתם בהחלט בדרך הנכונה. ככל שתקפידו על הכנת מזון ביתי ממרכיבים טריים וגולמיים ותפחיתו בצריכת מזון אולטרה מעובד תרוויחו יותר.

הכותבת היא אורלי מנירב, דיאטנית קלינית, מערך התזונה והדיאטה, מחוז מרכז, מאוחדת